Τζορτζ Λούκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζορτζ Λούκας
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
George Lucas (Αγγλικά)
Προφορά
Γέννηση14  Μαΐου 1944[1][2][3]
Μοντέστο
ΚατοικίαMarin County
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1967, 1967), Downey High School, USC School of Cinematic Arts, Thomas Downey High School[4] και Modesto Junior College
Ιδιότηταπαραγωγός ταινιών, σκηνοθέτης κινηματογράφου, συλλέκτης τέχνης, μοντέρ, κινηματογραφιστής, σεναριογράφος, ηθοποιός, συγγραφέας, συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας, ηθοποιός ταινιών, εκτελεστικός παραγωγός, επιχειρηματίας, σκηνοθέτης[5] και παραγωγός[5]
ΣύζυγοςΜέλοντι Χόμπσον (από 2013) και Marcia Lucas (1969–1983)
ΤέκναAmanda Lucas και Κέιτι Λούκας
ΣυγγενείςΚέιτι Λούκας (υιοθετημένη κόρη)[6] και Amanda Lucas (υιοθετημένη κόρη)[6]
Είδος τέχνηςspeculative/fantastic fiction film
Σημαντικά έργαAmerican Graffiti, THX 1138 και Ο Πόλεμος των Άστρων
ΒραβεύσειςCalifornia Hall of Fame (2009), Εθνικό μετάλλιο των τεχνών, βραβείο Κένεντι, Disney Legends (2015)[7], AFI Life Achievement Award (2005), Science Fiction and Fantasy Hall of Fame (2006), μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, βραβείο του μελανοδοχείου (1977)[8] και Βραβείο Χιούγκο Καλύτερης δραματικής παρουσίασης (1978, 1981, 1982, 1984 και 1990)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζορτζ Γουόλτον Λούκας (αγγλικά: George Walton Lucas‎‎, 24 Μαΐου 1944) είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών, επιχειρηματίας και ιδρυτής της εταιρείας Lucasfilm. Είναι κυρίως γνωστός ως ο δημιουργός της διάσημης σειράς ταινιών Star Wars.

Ο Λούκας επίσης ήταν ένας από τους δημιουργούς της γνωστής σειράς ταινιών Ιντιάνα Τζόουνς. Δύο από τις ταινίες του, τα Star Wars και American Graffiti, συμπεριλήφθηκαν στην λίστα των 100 Καλύτερων Αμερικάνικων Ταινιών όλων των εποχών του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου.[9]

Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους οικονομικά παραγωγός και σκηνοθέτης περιουσία που φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λούκας γεννήθηκε το 1944, στο Μοντέστο της Καλιφόρνια. Στην ηλικία των 19 ετών παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, όπου και έγινε πολύ καλός φίλος με τον συμφοιτητή του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος έπειτα έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρισμένους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου. Κατά την πρακτική του άσκηση στην εταιρεία Warner Brothers γνώρισε τον Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος επίσης στο μέλλον έγινε υψηλά αναγνωρισμένος, και μαζί το 1969 δημιούργησαν την εταιρία παραγωγής American Zoetrope.

Η πρώτη του ταινία ήταν το THX 1138, ταινία που βασιζόταν σε ένα κολεγιακό φιλμ του Λούκας και ύστερα από την χρηματοδότηση της από τον Κόπολα. Η ταινία όμως δεν γνώρισε καμία εμπορική επιτυχία ενώ δεν βγήκε ούτε στους κινηματογράφους. Η επόμενη ταινία ήταν το American Graffiti με πρωταγωνιστή τον τότε νεαρό Χάρισον Φορντ το 1973. Η ταινία, σε αντίθεση με την προηγούμενη, έκανε τεράστια επιτυχία καθώς εκτός ότι τον έκανε πλούσιο του χάρισε και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, καλύτερης σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου.

Μετά από αυτό ήρθε το 1977 το Star Wars, το πιο γνωστό έργο του Λούκας, και μια από τις πιο σημαντικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Το Star Wars αγαπήθηκε από το κοινό και τους κριτικούς, κέρδισε 6 από τα 10 Όσκαρ για τα οποία ήταν υποψήφιο, και μέχρι και σήμερα συχνά κατατάσσεται ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Οικονομικά ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς έσπασε ρεκόρ και παραμένει η 2η πιο επιτυχημένη ταινία όλων των εποχών (προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό).

Μετά την επιτυχία του Star Wars, δημιουργήθηκαν 2 σίκουελ (Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται και Η Επιστροφή των Τζεντάι), αλλά αυτή τη φορά ο Λούκας δεν ήταν σκηνοθέτης, αλλά μόνο σεναριογράφος και παραγωγός των ταινιών. Τα σίκουελ γνώρισαν επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία, με το Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται να θεωρείται η καλύτερη ταινία Star Wars από πολλούς.

Το 1977, καθώς έκανε διακοπές στο Μάουι για να αποφύγει την πλέον ενοχλητική επιτυχία του Star Wars, ο Λούκας μίλησε στον φίλο του Στίβεν Σπίλμπεργκ για μια ιδέα για ταινία που είχε. Ο Σπίλμπεργκ λάτρεψε την ιδέα, και προσφέρθηκε να σκηνοθετήσει την ταινία, με τον Λούκας ως σεναριογράφο και παραγωγό. Η ταινία εν λόγω ήταν το Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού, το οποίο ήταν τεράστια επιτυχία και συχνά αποκαλείται μια απο τις καλύτερες ταινίες περιπέτειας όλων των εποχών. Ήταν η πρώτη ταινία με πρωταγωνιστή τον διάσημο ήρωα Ιντιάνα Τζόουνς, τον οποίο υποδύθηκε ο Χάρισον Φορντ, ο οποίος είχε επίσης μεγάλο ρόλο στις πρώτες ταινίες Star Wars. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου ονόμασε τον Ιντιάνα Τζόουνς τον δέυτερο καλύτερο ήρωα στην ιστοριά του κινηματογράφου, ενω το Empire τον ονόμασε τον καλύτερο κινηματογραφικό χαρακτήρα όλων των εποχών. Μετά το Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού ακολούθησαν 2 ακόμα ταινίες Indiana Jones, 1 απο τις οποίες συνέγραψε ο Λούκας, οι οποίες γνώρισαν επίσης επιτυχία. To 2008, σχεδόν 20 χρόνια μετά την τελευταία ταινία, βγήκε η 4η ταινία Indiana Jones, με τον Σπίλμπεργκ να σκηνοθετεί και τον Λούκας να συγγράφει, αλλα η ταινία ήταν μια κριτική αποτυχία, παρότι τα πήγε πολύ καλά εισπρακτικά.

Από το 1999 έως το 2005, ο Λούκας γύρισε μια καινούρια τριλογία Star Wars, αυτή τη φορά ταινίες που προηγούνται χρονικά της αρχικής τριλογίας. Οι πρίκουελ ταινίες ήταν υψηλά αναμενόμενες, αλλά αν και ήταν οικονομικά επιτυχημένες, γνώρισαν κυρίως αρνητικές αντιδράσεις από οπαδούς και κριτικούς. Έχει υπάρξει επανεκτίμηση των ταινιών αυτών, αλλά η επικρατούσα άποψη παραμένει αρνητική.

Αν και για πολλά χρόνια πιστευόταν ότι δεν θα προέκυπτε ποτέ άλλη ταινία Star Wars, το 2012 ο Λούκας πούλησε την εταιρεία του, Lucasfilm στην Disney για 4.06 δισεκατομμύρια δολάρια.[10] Ως αποτέλεσμα, η Disney κυκλοφόρησε κι άλλες ταινίες Star Wars, αρχίζοντας το 2015. Το 2019 κυκλοφόρησε το τελευταίο μέρος της σίκουελ τριλογίας του Star Wars. Ο Λούκας δεν είχε μεγάλη επιρροή στη δημιουργία των ταινιών Star Wars της Disney.[11]

Επιχειρηματικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζορτζ Λούκας θεωρείται από μερικούς περισσότερο επιχειρηματίας παρά κινηματογραφιστής. Δημιούργησε το 1969 την εταιρία παραγωγής American Zoetrope μαζί με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα αλλά δυο χρόνια μετά έλυσαν την συνεργασία. Την ίδια χρονιά το 1971 έφτιαξε την εταιρεία ειδικών εφέ και animation Lucasfilm με την οποία και γύρισε όλα τα Ιντιάνα Τζόουνς και Star Wars. Στην συνέχεια το 1975 έφτιαξε τις εταιρείες ήχου Industrial Light & Magic (ILM) και ψηφιακών εφέ Skywalker Sound όπου και ανήκαν στην Lucasfilm. Στην συνέχεια δημιούργησε την γνωστή εταιρεία Pixar Animation Studios την οποία και πούλησε στον Στηβ Τζομπς δέκα χρόνια μετά.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Λειτούργησε ως
Σκηνοθέτης Σεναριογράφος Εκτελεστικός παραγωγός Σημειώσεις
1971 THX 1138 Ναι Ναι Ναι
1973 American Graffiti Ναι Ναι Ναι
1977 Ο Πόλεμος των Αστρων (Star Wars Episode IV: A New Hope) Ναι Ναι Ναι
1980 Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται (Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back) No Ναι Ναι
1981 Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (Star Wars Episode VI: Return of the Jedi) No Ναι Ναι
1983 Η Επιστροφή των Τζεντάι (Star Wars Episode VI: Return of the Jedi) No Ναι Ναι
1984 Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού (Indiana Jones and the Temple of Doom) No Ναι Ναι
1986 Χάουαρντ ο Αχτύπητος (Howard the Duck) No Ναι Ναι
1988 Γουίλοου, η Οργή των Θρύλων (Willow) No Ναι Ναι
1989 Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία (Indiana Jones and the Last Crusade) No Ναι Ναι
1999 Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο Ι - Η Αόρατη Απειλή (Star Wars Episode I: The Phantom Menace) Ναι Ναι Ναι
2002 Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο ΙΙ - Η Επίθεση των Κλώνων (Star Wars Episode II: Attack of the Clones) Ναι Ναι Ναι
2005 Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο III- Η Εκδίκηση των Σιθ (Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) Ναι Ναι Ναι
2008 Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) No Ναι Ναι
2008 Star Wars: Ο Πόλεμος των Κλώνων (Star Wars: The Clone Wars) No No Ναι
2012 Red Tails No No Ναι
2015 Παράξενη Μαγεία (Strange Magic) No Ναι Ναι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) SNAC. w6w96jnd. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. (Αγγλικά) Internet Speculative Fiction Database. 2261. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/George-Lucas. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  5. 5,0 5,1 www.acmi.net.au/creators/5050.
  6. 6,0 6,1 «George Lucas and Mellody Hobson welcome baby girl». CBS News. CBS Broadcast Center. 12  Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 12  Σεπτεμβρίου 2022.
  7. d23.com/walt-disney-legend/george-lucas/.
  8. www.comic-con.org/awards/inkpot. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουλίου 2021.
  9. «AFI's 100 Years...100 Movies - 10th Anniversary Edition». www.afi.com. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2019. 
  10. «Disney buys Star Wars maker Lucasfilm from George Lucas». BBC News Website (British Broadcasting Corporation). October 31, 2012. https://www.bbc.co.uk/news/business-20146942. 
  11. Chitwood, Adam (January 21, 2015). «George Lucas Says His Treatments for the New STAR WARS Films Were Discarded». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 27, 2015. https://web.archive.org/web/20150127051200/http://collider.com/george-lucas-new-star-wars-movies-treatments/. Ανακτήθηκε στις January 23, 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]