Ιντιάνα Τζόουνς (χαρακτήρας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιντιάνα Τζόουνς (χαρακτήρας)
Χαρακτήρας από το Ιντιάνα Τζόουνς
Πρώτη εμφάνισηΟι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού
Δημιουργήθηκε απόΤζορτζ Λούκας
Ενσαρκώθηκε απόΧάρισον Φορντ
Ρίβερ Φίνιξ (νεαρός)
Τηλεοπτική σειρά: Κόρι Κάριερ (8-10 ετών)
Σον Πάτρικ Φλάνερι (16-21 ετών)
Χάρισον Φορντ (51 ετών)
Τζορτζ Χολ (93 ετών)
Εκφωνείται απόΝταγκ Λι
Ντέιβιντ Εσκ
Πληροφορίες χαρακτήρα
Πλήρες όνομαΧένρι Γουόλτον Τζόουνς Τζρ.
Ψευδώνυμο(α)Ιντιάνα Τζόουνς
Ίντι
Τζούνιορ
Οικογένεια
ΓονείςΧένρι Γουόλτον Τζόουνς Σρ. (πατέρας)
Άνα Μέρι Τζόουνς (μητέρα)
ΑδέρφιαΣούζι Τζόουνς (αδερφή)
ΣύζυγοςΝτάιντρ Κάμπελ Τζόουνς (1926)
Μάριον Ρέιβενγουντ Τζόουνς (1957-σήμερα)
ΠαιδιάΣόφι Τζόουνς (κόρη)
Χένρι Γουόλτον "Ματ" Γουίλιαμς-Τζόουνς Γ' (γιος)
Γουόντ "Σορτ Ράουντ" Λι (παρένθετος γιος)
ΣυγγενείςΣπάικ (εγγονός)
Λούσι (εγγονή)
Κάρολαϊν Τζόουνς (εγγονή)
Χάρι Τζόουνς (δισέγγονος)
Άννι Τζόουνς (δισέγγονη)
Σημαντικοί άλλοιΓουίλι Τζόουνς
Έλσα Σνάιντερ
Μόλι Γουόλντερ

Ο Δρ. Χένρι Γουάλτον «Ιντιάνα» Τζόουνς, ο Νεώτερος, γνωστός κυρίως ως Ιντιάνα Τζόουνς, (πρωτότυπη γλώσσα: Indiana Jones) είναι ο τιτλοδοτούμενος χαρακτήρας αμερικανικής καταγωγής και ο πρωταγωνιστής του ομώνυμου φρανσαϊζ. Ο Τζορτζ Λούκας δημιούργησε τον χαρακτήρα προς τιμήν των ηρώων δράσης των κινηματογραφικών σειρών της δεκαετίας του 1930. Ο χαρακτήρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ταινία του 1981 Οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού, για να εμφανιστεί μετέπειτα και στις ταινίες Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού το 1984, Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία το 1989, Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου το 2008, και Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου το 2023, αν κι εμφανίστηκε πέρα από τον κινηματογράφο, και στην τηλεόραση, δια μέσω της τηλεοπτικής σειράς Ιντιάνα Τζόουνς: Οι Πρώτες Περιπέτειες, που προβάλλονταν από το 1992 έως το 1996. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας εμφανίζεται επίσης και σε μυθιστορήματα, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια καθώς και σε άλλα μέσα. Ακόμη, εμφανίζεται και σε πολλά αξιοθέατα πάρκων ψυχαγωγίας της Disney, όπως το Indiana Jones Adventure, Indiana Jones et le Temple du Péril και στην ατραξιόν Epic Stunt Spectacular!.

Ο χαρακτήρας απεικονίστηκε κυρίως από τον Χάρισον Φορντ. Έχει επίσης απεικονιστεί από τον Ρίβερ Φίνιξ σε νεαρή ηλικία στην Τελευταία Σταυροφορία, καθώς και στην τηλεοπτική σειρά Ιντιάνα Τζόουνς: Οι Πρώτες Περιπέτειες από τους Κόρι Κάριερ, Σον Πάτρικ Φλάνερι και Τζορτζ Χολ. Οι Νταγκ Λι, Ντέιβιντ Εσκ και Τζομ Άρμστρονγκ δάνεισαν τις φωνές τους στον συγκεκριμένο χαρακτήρα για τις ανάγκες βιντεοπαιχνιδιών της LucasArts.[1]

Ο χαρακτήρας έχει ταυτιστεί με τις εμβληματικές του ιδιότητες (μαστίγιο, καπέλο φεντόρα, σάκα[2] και δερμάτινο μπουφάν), με την πονηρή, πνευματώδης και σαρκαστική αίσθηση του χιούμορ, με την βαθιά γνώση των αρχαίων πολιτισμών και γλωσσών καθώς και με τον φόβο που έχει για τα φίδια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]