The X Factor

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The X Factor
Στούντιο άλμπουμ από Iron Maiden
Κυκλοφόρησε2 Οκτωβρίου 1995
Ηχογραφήθηκε1994 - 1995 στο Έσσεξ της Αγγλίας
Διάρκεια71:01
ΠαραγωγόςΝάιτζελ Γκριν, Στιβ Χάρις
ΔισκογραφικήEMI
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Iron Maiden)
Fear of the Dark
(1992)
The X Factor
(1995)
Virtual XI
(1998)

Το The X Factor είναι ο δέκατος στούντιο δίσκος του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Iron Maiden, ο οποίος κυκλοφόρησε σε μορφή δίσκου βινυλίου και CD στις 2 Οκτωβρίου 1995 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "ΕΜΙ".

Η ιαπωνική έκδοση περιελάμβανε τρία επιπλέον κομμάτια, τα "Justice of the Peace", "I Live My Way" και "Judgement Day".

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "The X Factor" είναι το πρώτο άλμπουμ των Iron Maiden χωρίς τον τραγουδιστή Μπρους Ντίκινσον, από το "Killers" του 1981. Αντικαταστάτης του ήταν ο Μπλέιζ Μπέιλι, με τον οποίο ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις του δίσκου μέσα στο 1994, στο Έσσεξ της Αγγλίας, για να τελειώσουν το δίσκο το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς. Το συγκρότημα ηχογράφησε 14 τραγούδια, εκ των οποίων τα τρία έμειναν εκτός δίσκου, για να συμπεριληφθούν στην ιαπωνική έκδοση του άλμπουμ. Το "The X Factor" θεωρείται ένας από τους πιο σκοτεινούς, στιχουργικά, δίσκους των Iron Maiden, λόγω των δύσκολων περιστάσεων που βίωνε ο μπασίστας Στιβ Χάρις λόγω του θανάτου του πατέρα του και του διαζυγίου με την πρώτη του σύζυγο.

Ο Μπλέιζ Μπέιλι

Το εξώφυλλο του δίσκου παρουσιάζει μία πιο ζωντανή εκδοχή του Έντι, της μασκότ των Iron Maiden, η οποία σε σχέση με τις απεικονίσεις των προηγούμενων άλμπουμ θεωρήθηκε πιο σκληρή, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να απειλήσουν ότι θα απέσυραν το άλμπουμ από τα ράφια των δισκοπωλείων αν δεν εκδιδόταν με κάποιο εναλλακτικό εξώφυλλο. Η "ΕΜΙ" αναγκάστηκε να κυκλοφορήσει το δίσκο με το εξώφυλλο να παρουσιάζει μία πιο μακρινή εικόνα και το αρχικό εξώφυλλο στην άλλη πλευρά του δίσκου.

Τα τραγούδια "Man on the Edge" και "Lord of the Flies" αποτέλεσαν τα σινγκλ του άλμπουμ, με το πρώτο να γνωρίζει επιτυχία ανεβαίνοντας στο βρετανικό Top-10 και το # 1 στη Φινλανδία. Τα δύο σινγκλ αλλά και το "Sign of the Cross" παρέμειναν στο set list του συγκροτήματος ακόμη και μετά την επιστροφή του Ντίκινσον και του Σμιθ, το 1999. Οι στίχοι του "Man on the Edge" είναι βασισμένοι στην ταινία "Falling Down" με τον Μάικλ Ντάγκλας, το "Lord Of The Flies" στη νουβέλα "Ο Άρχοντας των Μυγών" του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ και το "Sign Of The Cross" στο "Το όνομα του ρόδου" του Ουμπέρτο Έκο.

Το άλμπουμ έλαβε, αρχικά, μέτριες ως κακές κριτικές με το "Allmusic" να του δίνει δύο αστέρια με άριστα τα πέντε, αλλά αργότερα ο δίσκος θεωρήθηκε καλός ποιοτικά αλλά διαφορετικός από το κλασικό στυλ του συγκροτήματος. Η εμπορική του επιτυχία ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τους προηγούμενους δίσκους των Iron Maiden, αφού ανέβηκε στο # 8 στη Μεγάλη Βρετανία όντας το πρώτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος το οποίο δεν μπήκε στις πρώτες τρεις θέσεις στην πατρίδα τους από το 1981. Επίσης, είναι ο πρώτος δίσκος τους που δεν κατάφερε να μπει στο Billboard Hot-100 των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τον ομώνυμο δίσκο τους, το 1980.

Η περιοδεία "The X Factour" ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 1995 με τρεις εμφανίσεις στο Ισραήλ, για να συνεχίσουν στη Νότια Αφρική και να μεταβούν στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις στο κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου στην Αθήνα και το Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης. Η πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία συνεχίστηκε μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 1996, με το συγκρότημα να δίνει 64 συναυλίες, πριν μεταβεί στη Βόρεια Αμερική για μία δίμηνη περιοδεία, οκτώ συναυλίες της οποίας αναβλήθηκαν λόγω προβλημάτων της φωνής του Μπέιλι. Τον Απρίλιο του 1996 εμφανίστηκαν ζωντανά έξι φορές στην Ιαπωνία, συνεχίζοντας το καλοκαίρι στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, για να ολοκληρώσουν την περιοδεία με δύο εμφανίσεις στο Μεξικό στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. TίτλοςΣυνθέτες Διάρκεια
1. "Sign of the Cross"  Stephen Harris 11:18
2. "Lord of the Flies"  Harris, Janick Gers 5:04
3. "Man on the Edge"  Gers, Blaze Bayley 4:13
4. "Fortunes of War"  Harris 7:24
5. "Look for the Truth"  Bayley, Gers, Harris 5:10
6. "The Aftermath"  Harris, Bayley, Gers 6:21
7. "Judgement of Heaven"  Harris 5:12
8. "Blood on the World's Hands"  Harris 5:58
9. "The Edge of Darkness"  Harris, Bayley, Gers 6:39
10. "2 A.M."  Bayley, Gers, Harris 5:38
11. "The Unbeliever"  Harris, Gers 8:10

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The X Factor (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 2 Οκτωβρίου 1995

Χώρα Θέση
Φινλανδία 2
Σουηδία 4
Ηνωμένο Βασίλειο 8
Βέλγιο (Βαλλονία) 8
Γερμανία 16
Ιαπωνία 17
Βέλγιο (Φλαμανδία) 19
Αυστρία 19
Ουγγαρία 23
Νορβηγία 25
Ελβετία 27
Ολλανδία 29
Ηνωμένες Πολιτείες 147

Man on the Edge (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: 25 Σεπτεμβρίου 1995

Xώρα Θέση
Φινλανδία 1
Ηνωμένο Βασίλειο 10
Βέλγιο (Βαλλονία) 18
Νορβηγία 18
Σουηδία 23
Γαλλία 33

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The X Factor (άλμπουμ)

Οι μουσικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μουσικοί οι οποίοι συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις του "The X Factor" είναι οι εξής:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]