The Super League

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Super League
ΔιοργανωτήςEuropean Super League Company, S.L.
Ίδρυση18 Απριλίου 2021 (ιδρυτική διακήρυξη)
ΧώραΑγγλία
Ισπανία
Ιταλία

Χώρος διεξαγωγήςΕυρώπη
Αριθμός ομάδων12
Τηλεοπτική κάλυψηΑνάλογα με κάθε χώρα (αναμενόταν)
Ιστοσελίδαhttps://thesuperleague.com/

Η ονομασία The Super League (εναλλακτικά: European Super League) περιγράφει μια εμπρόθετη δράση για ένα project μιας σχεδιαζόμενης μελλοντικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, στην οποία θα συμμετείχαν συγκεκριμένες κορυφαίες Ευρωπαϊκές ομάδες[1]. Η ιδρυτική διακήρυξη έγινε στις 18 Απριλίου 2021. Θεωρήθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει την αντίπαλη διοργάνωση του UEFA Champions League, καθώς η διεξαγωγή της πρόκεται για ιδιωτικό εγχείρημα που δεν φέρει την εποπτεία της UEFA. Δύο μέρες μετά την ανακοίνωσή της και μετά από αντιδράσεις οπαδών, παραγόντων του ποδοσφαίρου, αθλητών, κυβερνήσεων κ.α. το project πάγωσε την εμπρόθετη δράση του πριν καν αρχίσει καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ιδρυτικών ομάδων αποχώρησαν[2]. Tην επόμενη μέρα ανακοινώθηκε και επίσημα ότι σταματούν οι διαδικασίες[3]. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη και στις 21 Δεκεμβρίου 2023 το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η UEFA δεν μπορεί να διατηρεί μονοπώλιο σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, αναζωπυρώνοντας το εγχείρημα για τη δημιουργία της κλειστής Ευρωπαϊκής Super League[4].

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προτάσεις για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ χρονολογούνται τουλάχιστον στο 1998, όταν η ιταλική εταιρία Media Partners διερεύνησε την ιδέα, η οποία απέτυχε μετά την κίνηση της UEFA να επεκτείνει το Champions League[5]. Διάφορες προτάσεις είχαν παρουσιαστεί τις επόμενες δύο δεκαετίες, χωρίς επιτυχία.

Ίδρυση του πρωταθλήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωτάθλημα ανακοινώθηκε στις 18 Απριλίου 2021, μέσω δελτίου τύπου των ιδρυτικών συλλόγων[6]. Η ανακοίνωση ήρθε την παραμονή μιας συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, η οποία είχε σκοπό να ανανεώσει και να επεκτείνει το Champions League από τη σεζόν 2024-25, για να αυξήσει τον αριθμό των αγώνων και των εσόδων, μετά από πιέσεις ευρωπαϊκών συλλόγων[7]. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η διοργάνωση προτίθεται να «παρέχει αγώνες υψηλότερης ποιότητας, προσθέτοντας χρηματοοικονομικούς πόρους για τη συνολική ποδοσφαιρική πυραμίδα», ενώ «παρέχει επίσης σημαντικά μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και στήριξη για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μέσω μιας μακροπρόθεσμης δέσμευσης για τα έσοδα των ομάδων»[8]. Ο πρόεδρος της Super League Φλορεντίνο Πέρεθ, ανέφερε ότι η Σούπερ Λιγκ θα προσελκύσει μια νέα νεότερη γενιά οπαδών ποδοσφαίρου βελτιώνοντας παράλληλα τη VAR και τη διαιτησία.

Ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The Super League is located in Ευρώπη
Λονδίνο
Λονδίνο
Μάντσεστερ
Μάντσεστερ
Μιλάνο
Μιλάνο
Μαδρίτη
Μαδρίτη
Ομάδες Λονδίνου (3) Άρσεναλ Τσέλσι Τότεναμ Ομάδες Μαδρίτης (2) Ατλέτικο Μαδρίτης Ρεάλ Μαδρίτης Ομάδες Μάντσεστερ (2) Μάντσεστερ Σίτι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ομάδες Μιλάνου (2) Ίντερ Μίλαν
Ομάδες Λονδίνου (3)
Άρσεναλ
Τσέλσι
Τότεναμ


Ομάδες Μαδρίτης (2)
Ατλέτικο Μαδρίτης
Ρεάλ Μαδρίτης


Ομάδες Μάντσεστερ (2)
Μάντσεστερ Σίτι
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ


Ομάδες Μιλάνου (2)
Ίντερ
Μίλαν
Οι έδρες των ιδρυτικών ομάδων που θα έπαιρναν μέρος

Οι σύλλογοι οι οποίοι συμμετείχαν στην ιδρυτική διακήρυξη ήταν 12 (6 από Βρετανία, 3 από Ισπανία και 3 από Ιταλία)[9]. Ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε και την συμμετοχή επιπλέον τριών ομάδων καθώς και πέντε προσκεκλημένων κάθε χρόνο, σύμφωνα με την απόδοσή τους στα εγχώρια πρωταθλήματα. Όμως, μετά την αντίθεση των ομοσπονδιών προς την διοργάνωση και την απόρριψη της πρότασης συμμετοχής από τις κορυφαίες ομάδες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας[10][11][12], το πιο λογικό σενάριο θα ήταν να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση σε μορφή πρωταθλήματοτς, με τις δώδεκα ιδρυτικές ομάδες. Μετά την έντονη αντίδραση του ποδοσφαιρικού κόσμου, ορισμένες ομάδες ξεκίνησαν να αποχωρούν από την Λίγκα πριν καν αρχίσει, με την Τσέλσι να κάνει την αρχή. Αποτέλεσμα των αποχωρήσεων ήταν το "πάγωμα" του project, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά[13].

Οι αρχικές ιδρυτικές ομάδες ήταν οι εξής:

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ποδοσφαιρική κοινότητα, η FIFA, η UEFA, οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των κρατών της Ευρώπης και το μεγαλύτερο σύνολο των ποδοσφαιρόφιλων, διαφώνησαν με την δημιουργία της διοργάνωσης, θεωρώντας ότι καταστρέφει το ποδόσφαιρο και ότι είναι αντίθετη με τις αρχές του αθλητισμού[14][15][16][17]. Με επίσημη ανακοίνωσή της, η UEFA απείλησε με αποκλεισμό από κάθε επίσημη διοργάνωση όλους τους εμπλεκόμενους συλλόγους και τους ποδοσφαιριστές τους[18], ενώ ακόμα κι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, έκανε έκκληση να μην προχωρήσουν τα σχέδια για την νέα διοργάνωση, καθώς βλάπτουν το ποδόσφαιρο και την ιστορία του[19]. Ακόμη πιο αιχμηρές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν, ο οποίος χαιρέτησε τη θέση των γαλλικών συλλόγων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην Σούπερ Λιγκ και εξέφρασε την άποψη ότι η νέα διοργάνωση «απειλεί την αρχή της αλληλεγγύης και της αθλητικής αξίας»[20]. Κατά της διοργάνωσης εκφράστηκαν και οι πολιτικοί της Ελλάδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνουν την αντίθεσή τους[21][22]. Αντίθεση εξέφρασαν και οι οπαδοί των ομάδων που αναμενόταν να συμμετάσχουν στην νέα διοργάνωση[23][24][25].

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διοργάνωση αναμενόταν να περιλαμβάνει έσοδα χωρίς περιορισμούς στους συλλόγους του, τα οποία θα αυξάνονταν σύμφωνα με τα έσοδα του πρωταθλήματος. Ο οργανισμός δήλωσε ότι οι τα έσοδα των ομάδων θα είναι υψηλότερα από εκείνα των διοργανώσεων της UEFA, και αναμενόταν να «υπερβαίνουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων», ενώ οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάμβαναν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουν επενδυτικά σχέδια υποδομής και να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19[26]. Η Αμερικανική εταιρία επενδύσεων JPMorgan Chase φαίνεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός υποστηρικτής της διοργάνωσης, καθώς δεσμεύτηκε να παρέχει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην διοργάνωση[27].

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ακόλουθοι θα αποτελούσαν το διοικητικό συμβούλιο της διοργάνωσης[28][29]:

Θέση Όνομα Ιδιότητα
Πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ Πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης
Αντιπρόεδρος Τζόελ Γκλέιζερ Πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Αντιπρόεδρος Αντρέα Ανιέλλι Πρόεδρος της Γιουβέντους
Αντιπρόεδρος Τζον Ο. Χένρι Ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ
Αντιπρόεδρος Σταν Κρένκε Ιδιοκτήτης της Άρσεναλ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άρης Μπάρκας, «Ευρωλίγκα και στο ποδόσφαιρο». eurohoops.net. 18 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε 19 Απριλίου 2021
  2. «European Super League: «Καταρρέει» η κλειστή λίγκα - Αλυσιδωτές αποχωρήσεις». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021. 
  3. «Super League suspended: Why English clubs pulled out, and what's next for them and UEFA». ESPN.com. 21 Απριλίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2021. 
  4. «Απόφαση – «βόμβα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε υπέρ της European Super League». Newsbeast. 21 Δεκεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. Harris, Daniel; Ingle, Sean (2021-04-20). «European Super League: backlash builds against breakaway plan – live!» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/football/live/2021/apr/20/european-super-league-backlash-builds-against-breakaway-plan-live. Ανακτήθηκε στις 2021-04-20. 
  6. «The Super League - Press Release». thesuperleague.com. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021. 
  7. «Florentino Perez: Real Madrid president insists European Super League will 'save football at this critical moment'». Sky Sports (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021. 
  8. «The Super League - Press Release». thesuperleague.com. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021. 
  9. Κώστας Αυγουστάκης, «Βόμβα της European Super League: "Ξεκινάμε για τουρνουά 20 ομάδων"». sport24.gr. 19 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε 19 Απριλίου 2021.
  10. Crafton, Adam. «Bayern Munich and PSG are not backing breakaway European Super League plans». The Athletic. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  11. Christenson, Marcus (19 April 2021). «Bayern Munich and Borussia Dortmund not joining European Super League». The Guardian. https://theguardian.com/football/2021/apr/19/bayern-munich-and-borussia-dortmund-not-joining-european-super-league. Ανακτήθηκε στις 19 April 2021. 
  12. Staff, The Athletic. «Porto say they will not join breakaway European Super League». The Athletic. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  13. «European Super League: «Καταρρέει» η κλειστή λίγκα - Αλυσιδωτές αποχωρήσεις». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021. 
  14. Newsroom. «Κύμα αποδοκιμασίας κατά του σχεδίου των «12» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  15. Κώστας Χολίδης, «European Super League: Κοινό μέτωπο UEFA, FIFA και Λιγκών». sport24.gr. 19 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε 19 Απριλίου 2021.
  16. sportime.gr (19 Απριλίου 2021). «European Super League: Against football». sportime.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  17. Κώστας Μπράτσος, «FIFA: "Απορρίπτουμε τη λίγκα, ενθαρρύνουμε τις ψύχραιμες συζητήσεις"». sport24.gr. 19 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε 19 Απριλίου 2021.
  18. Απρ 2021 18:42, Επιμέλεια: Κώστας Μπράτσος Δημοσίευση: 18. «Σεισμός στο ποδόσφαιρο: Οι 12 ομάδες που φτιάχνουν European Super League και η απειλή αποβολών της UEFA». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  19. Απρ 2021 16:29, Επιμέλεια: Κώστας Αυγουστάκης Δημοσίευση: 19. «Μπόρις Τζόνσον: 'Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην προχωρήσει η European Super League'». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  20. «Emmanuel Macron est opposé au projet de Super Ligue européenne». L'Équipe (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021. 
  21. «Τσίπρας κατά European Super League: Η αρχή της απληστίας των ισχυρών και του χρήματος | ΠΟΛΙΤΙΚΗ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021. 
  22. «Μητσοτάκης για European Super League: Είναι λάθος, οι φίλαθλοι δεν θα την αποδεχτούν | LiFO». www.lifo.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2021. 
  23. «Λίβερπουλ: Οι οπαδοί κρέμασαν μαύρα πανό για European Super League και βγάζουν τις σημαίες από το Kop». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  24. «Οπαδοί Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Σίτι και Τότεναμ για τη European Super League: "Απόλυτη προδοσία"». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  25. Newsroom, Newsit. «Επικό τρολάρισμα για τη European Super League: «Οπαδοί των 12 ομάδων είμαστε εδώ για εσάς»». NewsIT. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  26. «The Super League - Press Release». thesuperleague.com. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  27. «European Super League - the key questions: What is it? Who is involved? How likely?». Sky Sports (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  28. «The Super League - Press Release». thesuperleague.com. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021. 
  29. «European Super League explained: What is it? Teams in and out, FIFA, UEFA, Premier League reaction and updates». CBSSports.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2021.