Σταν Κρένκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταν Κρένκε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Stan Kroenke (Αγγλικά)
Γέννηση29  Ιουλίου 1947
Κολούμπια[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μισούρι
Trulaske College of Business
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας
διευθυντής
ΕργοδότηςKroenke Sports & Entertainment
Καθαρή θέση8.700.000.000 δολάριο ΗΠΑ[2]
Οικογένεια
ΣύζυγοςAnn Walton Kroenke
ΤέκναJosh Kroenke
Whitney Ann Kroenke
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαprésident-directeur général (1999–άγνωστη τιμή, Kroenke Sports & Entertainment)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σταν Κρένκε, αγγλ. Enos Stanley Kroenke (29 Ιουλίου 1947) είναι Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης πολλών επαγγελματικών ομάδων.

Ιδιοκτησία ομάδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ιδιοκτήτης της Kroenke Sports Entertainment, η οποία είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου της ποδοσφαιρικής ομάδας Άρσεναλ ΦΚ της Πρέμιερ Λιγκ και της γυναικείας ομάδας Άρσεναλ WFC του WSL, των επαγγελματικών ομάδων Los Angeles Rams του NFL, των Ντένβερ Νάγκετς του NBA, της Κολοράντο Άβαλανς του NHL, της Κολοράντο Ράπιντς της Major League Soccer και άλλων ομάδων.

Τις ομάδες των Nuggets και Avalanche τις κατέχει στο όνομα της συζύγου του, της Ann Walton Kroenke, για να ικανοποιηθούν οι περιορισμοί ιδιοκτησίας του πρωταθλήματος της NFL που απαγορεύουν σε έναν ιδιοκτήτη ομάδας να έχει ομάδες σε άλλες αγορές αθλημάτων.[3] Η Ann είναι θυγατέρα του συνιδρυτή της αμερικανικής εταιρείας Walmart, James "Bud" Walton.

Ο Κρένκε εκτιμάται ότι κατέχει συνολική περιουσία αξίας 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Forbes το 2022.

Επιχειρηματική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου του Κρένκε για αθλητικές ομάδες υπήρξε εξόχως αμφιλεγόμενη. Το 2016, "έσπασε" συμβόλαια μεταφέροντας τους Σεντ Λούις Ραμς στο Λος Άντζελες, προκαλώντας νομικά έξοδα σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Το 2021, ο Κρόενκε συμμετείχε σε μια αμφιλεγόμενη προσπάθεια για να τερματιστεί το παραδοσιακό ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό σύστημα δημιουργώντας μια κλειστή ευρωπαϊκή Super League που θα περιλάμβανε την Άρσεναλ και πολλές άλλες ομάδες. Η ενέργειά του αυτή επικρίθηκε έντονα στην Ευρώπη από πολλούς, παράγοντες, ομάδες και ΜΜΕ.

Στα τέσσερα μεγάλα αθλήματα των ΗΠΑ, οι ομάδες του Κρένκε έχουν κερδίσει τέσσερα πρωταθλήματα υπό την ιδιοκτησία του (είτε μερική είτε πλήρη), με τους Rams να κερδίζουν δύο Super Bowls και τους Avalanche να έχουν κερδίσει δύο Κύπελλα Stanley.[4] Έχει επίσης κερδίσει ένα Κύπελλο MLS στο ενεργητικό του ως ιδιοκτήτης των Ράπιντς,[5] και δύο Εθνικά Πρωταθλήματα Λιγκ Λακρός ως ιδιοκτήτης της ομάδας των Μαμούθ.

Είναι γερμανικής καταγωγής και μεγάλωσε ως Λουθηρανός.[6]

Ως δημόσιο πρόσωπο είναι απομονωμένος και προτιμά να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι ευρέως γνωστός ως "Silent Stan" επειδή σχεδόν ποτέ δεν δίνει συνεντεύξεις στον Τύπο.[7] Σπάνια παρεμβαίνει στις καθημερινές λειτουργίες των ομάδων του.

Το 2016 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δώρισε 100.000$ στο ίδρυμα Hillary Victory Fund. Στη συνέχεια δώρισε 1 εκατομμύριο δολλάρια στην εναρκτήρια επιτροπή του Ντόναλντ Τραμπ.[8] [9] [10]

Το 2022, υπό την ιδιοκτησία του, επετεύχθη ένα μοναδικό επίτευγμα, με τρεις από τις ομάδες του να κερδίζουν πρωταθλήματα το ίδιο ημερολογιακό έτος - οι Rams κέρδισαν το Super Bowl (Φεβρουάριο), οι Mammoth κέρδισαν το Πρωτάθλημα NLL (Ιούνιο) και οι Avalanche κερδίζοντας το Stanley Cup (Ιούλιο).[11][12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/name/nm7854202/bio/.
  2. Λίστα Forbes. Forbes. 5  Μαΐου 2019. www.forbes.com/billionaires/list/;5/#version:static.
  3. Harden, Mark (October 7, 2015). «NFL owners let Kroenke keep Rams; transfer Nuggets, Avalanche to his wife». Denver Business Journal. http://www.bizjournals.com/denver/news/2015/10/07/nfl-owners-let-kroenke-keep-rams-transfer-nuggets.html?iana=ind_sports. Ανακτήθηκε στις October 16, 2015. 
  4. As owner, Stank Kroenke fills his trohpy case with teams - NY Times.com
  5. - Obama public papers
  6. Longman, Jere (14 Ιανουαρίου 2010). «From an Owner to the Quietest Sports Emperor». The New York Times. 
  7. «Stan Kroenke is new Rams owner». ESPN. August 25, 2010. http://sports.espn.go.com/nfl/news/story?id=5496516. 
  8. «Sports team owners make huge political donations. Where does their money go?». The Guardian. November 11, 2016. https://www.theguardian.com/sport/2016/nov/11/sports-team-owners-make-huge-political-donations-where-does-their-money-go. Ανακτήθηκε στις January 27, 2019. 
  9. «Stan Kroenke, Los Angeles Rams». Sports Illustrated. July 18, 2018. https://www.si.com/nfl/stan-kroenke-los-angeles-rams-owner. Ανακτήθηκε στις January 27, 2019. 
  10. «How much money NFL owners have donated to Donald Trump». USA Today. September 24, 2017. https://www.usatoday.com/story/sports/nfl/2017/09/24/how-much-money-nfl-owners-have-donated-donald-trump/698256001/. Ανακτήθηκε στις January 27, 2019. 
  11. Avalanche defeat Lightning for their first Stanley Cup title in 21 years - LA Times.com
  12. Stanley Cup 2022: Avalanche's title latest boon for Stan Kroenke - Fox News.com