Μετάβαση στο περιεχόμενο

Sonic Chaos

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Sonic Chaos
ΔημιουργόςAspect
ΕκδότηςSega
ΣυνθέτηςKojiro Mikusa
ΣειράSonic the Hedgehog
ΠλατφόρμαSega Master System και Game Gear
Ημ/νία κυκλοφορίας25 Οκτωβρίου 1993
Είδοςβιντεοπαιχνίδι πλατφόρμας
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Sonic the Hedgehog Chaos [α] είναι βιντεοπαιχνίδι πλατφόρμας πλευρικής κύλισης και κυκλοφόρησε από τη Sega το 1993 για το Master System και το Game Gear. Οι παίκτες ελέγχουν τον Sonic the Hedgehog και τον σύντροφό του Miles "Tails" Prower με στόχο να ανακτήσουν τα Chaos Emeralds από τον Dr. Robotnik, ο οποίος τα έχει κλέψει για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Το περιεχόμενο του παιχνιδιού αφορά την ολοκλήρωση σταδίων, τη συλλογή δαχτυλιδιών και την κατατρόπωση εχθρών. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έκδοση Master System του Sonic the Hedgehog 2, και επομένως θεωρείται συνέχεια του παιχνιδιού. Το Chaos σηματοδοτεί επίσης το ντεμπούτο του Tails ως χαρακτήρα που μπορεί να παιχτεί στο Game Gear.

To Chaos αναπτύχθηκε από το ιαπωνικό στούντιο Aspect Co. και είναι το πρώτο πρωτότυπο παιχνίδι Sonic που κατασκευάζεται για φορητή κονσόλα, αντί για έκδοση ή remake ήδη υπάρχοντος παιχνιδιού. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία τους στην παραγωγή παιχνιδιών Sonic, η Aspect είχε πολύ καλύτερη αντίληψη για το πώς να σχεδιάσει το Chaos και βασίστηκε στον μηχανισμό των προκατόχων της ώστε να κάνει το παιχνίδι γενικά πιο γρήγορο. Το Chaos αρχικά έλαβε αρκετά θερμή επιδοκιμασία και επαίνους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια λαμβάνει μέτρια ανταπόκριση για την ποιότητα της παρουσίασής του, τα αδιάφορα επίπεδα, και την αργή εκτύλιξη της πλοκής. Μια άμεση συνέχεια στο Chaos, το Sonic the Hedgehog: Triple Trouble, κυκλοφόρησε το 1994.

Στο Sonic Chaos, οι παίκτες ελέγχουν έναν από τους δύο χαρακτήρες - τον Sonic the Hedgehog ή τον φίλο του Miles "Tails" Prower - και πρέπει να ολοκληρώσουν καθένα από τους οκτώ κόσμους του παιχνιδιού σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τα Chaos Emeralds από τον κακό επιστήμονα Dr. Robotnik, ο οποίος σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει για να κυβερνήσει τον κόσμο. [1] Κάθε κόσμος, που αναφέρεται ως "ζώνη" (αγγλική: zone) μέσα στο παιχνίδι, αποτελείται από δύο στάδια και μια μάχη με τον Robotnik. Τα επίπεδα έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στον παίκτη να κινείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά του προδρόμου του, Sonic the Hedgehog 2. Στο τέλος του κάθε επιπέδου, ο παίκτης καλείται να "τρέξει" συλλέγοντας δαχτυλίδια και νικώντας τα ρομποτικά minion του Robotnik. Τα επίπεδα περιέχουν επίσης μικρές οθόνες τηλεόρασης που μπορούν να σπάσουν για να αποκαλύψουν ένα Power-Up, το οποίο δίνει στο Sonic και τον Tails μοναδικές ικανότητες, όπως τα παπούτσια ταχύτητας, μια ασπίδα και επιπλέον ζωές.

Το Chaos προσθέτει αρκετές νέες πτυχές στο βασικό παιχνίδι Sonic. Και οι δύο χαρακτήρες έχουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά. ο Sonic διαθέτει μια δύναμη που ονομάζεται "Super Peel-Out", που του προσδίδει μεγάλη ταχύτητα , ενώ ο Tails μπορεί να πετάξει και να αιωρείται πάνω από παγίδες και άλλα εμπόδια. Ο Sonic μπορεί να συλλέξει ένα νέο power-up που ονομάζεται "Rocket Shoes", δίνοντάς του τη δυνατότητα να πετάξει για μικρό χρονικό διάστημα. Ο Tails δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, και θα του δοθούν απλώς επιπλέον δαχτυλίδια στην περίπτωση που πάρει τα Rocket Shoes. Εάν ο Sonic συλλέξει 100 δαχτυλίδια σε ένα επίπεδο, θα μεταφερθεί σε ένα "Special Stage", δηλαδή ειδικό επίπεδο, όπου ο παίκτης θα έχει την ευκαιρίας να πάρει στην κατοχή του ένα από τα Chaos Emeralds, αντικείμενα που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει ο παίκτης το αισιότερο τέλος.

Ανάπτυξη και κυκλοφορία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Sonic Chaos αναπτύχθηκε από το ιαπωνικό στούντιο Aspect Co. και είναι το τρίτο παιχνίδι Sonic the Hedgehog που παρήγαγε και δημοσίευσε η Sega για το Master System και το Game Gear. [2] Το Chaos βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έκδοση Master System του Sonic the Hedgehog 2, και ως εκ τούτου θεωρείται συνέχεια ή διάδοχος αυτού του παιχνιδιού. [3] Με την προηγούμενη εμπειρία της Aspect στην παραγωγή παιχνιδιών Sonic, είχαν μια καλύτερη ιδέα για το πώς να σχεδιάσουν το Chaos και έτσι κατάφεραν να επεκταθούν σε μεγάλο βαθμό από τους προκατόχους του τόσο στο σχεδιασμό όσο και στα οπτικά. [4] Για τον ίδιο λόγο, μπόρεσαν επίσης να κάνουν το παιχνίδι πιο γρήγορο. Το Chaos είναι το πρώτο πρωτότυπο παιχνίδι Sonic για ένα φορητό σύστημα, και το πρώτο με τον Tails ως έναν διαφορετικό από τον Sonic χαρακτήρα.

Το Sonic Chaos κυκλοφόρησε για το Master System στις 25 Οκτωβρίου 1993 και για το Game Gear στις 19 Νοεμβρίου για να συμπέσει με την κυκλοφορία του Sonic CD . [4] [5] Στην Ιαπωνία, είχε τον τίτλο Sonic & Tails . Το Chaos περιλαμβάνεται ως έξτρα στην έκδοση GameCube του Sonic Adventure DX: Director's Cut (2003) ως ένα από τα έντεκα ξεκλειδωμένα παιχνίδια Game Gear και στο Sonic Mega Collection Plus (2005) για το PlayStation 2, Xbox και PC . [6] Το 2009, κυκλοφόρησε ψηφιακά για την εικονική κονσόλα Wii στη Βόρεια Αμερική. [7] Το Sonic Chaos περιλαμβάνεται επίσης στο μπλε μοντέλο του Game Gear Micro το 2020, μαζί με τα Gunstar Heroes, Sylvan Tale και Baku Baku Animal . [8]

Υποδοχή και κληρονομιά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Sonic Chaos έλαβε αρχικά μια θετική απάντηση από δημοσιεύσεις. Οι τέσσερις αναθεωρητές του Electronic Gaming Monthly σχολίασαν ότι η έκδοση Game Gear διατηρεί όλα τα στοιχεία που έκαναν τα παιχνίδια Sonic 16-bit διασκεδαστικά να παίζουν. Επάινεσε επίσης τα γραφικά και την ικανότητα να παίζεις ως Tails. Το Sonic Chaos βραβεύτηκε με το Best Game Gear Game του 1993 από το Electronic Gaming Monthly . [9] Το Entertainment Weekly έδωσε στο παιχνίδι ένα Α- και έγραψε ότι το παιχνίδι μπορεί να είναι ευχάριστο για τα μικρότερα παιδιά. Στην κριτική τους για το Sonic Mega Collection Plus, η GameSpy θεώρησε ότι τόσο το ίδιο όσο και το 8-bit Sonic the Hedgehog ήταν τα μόνα παιχνίδια Game Gear στη σειρά που αξίζει να παίξετε. [10]

Τα τελευταία χρόνια, το Chaos γνώρισε μια πιο μέση υποδοχή. Η Nintendo Life επέκρινε την έκδοση του Master System ως ένα γενικά ανεπιθύμητο παιχνίδι, επικρίνοντας τη δυσκολία του ότι είναι πολύ εύκολη και τα επίπεδά του να είναι ήπια και μέτρια. Αναδρομικά το 2019, το Hardcore Gaming 101 έδωσε μια μάλλον ανάμικτη απάντηση στο παιχνίδι. ένιωσαν απογοητευμένοι με το σχεδιασμό του παιχνιδιού και των επιπέδων του για την έλλειψη της μοναδικότητας και της επίλυσης παζλ που υπήρχαν στο Sonic the Hedgehog 2, και δεν τους άρεσαν το αργό framerate του. Ήταν επίσης επικριτικοί για το soundtrack που γενικά δεν είχε ποιότητα και ότι η συνολική παρουσίαση δεν ήταν εντυπωσιακή. Το Hardcore Gaming 101 είπε ότι το Chaos άξιζε να ελέγxtei μόνο για τους αφοσιωμένους οπαδούς του Sonic γράφοντας: "Το Sonic Chaos δεν είναι καθόλου κακό παιχνίδι, αλλά δεν είναι και ένα εξαιρετικά υπέροχο παιχνίδι. Πρόκειται για μια λειτουργική πλατφόρμα που αξίζει να ελέγξετε μόνο αν σας αρέσουν πραγματικά τα παιχνίδια Sonic 8-bit ή ενδιαφέρεστε για ένα παραδοσιακό παιχνίδι Sonic με μεγαλύτερη εστίαση στην εξερεύνηση. " [11]

  1. Released in Japan as Πρότυπο:Nihongo.
  1. Sonic the Hedgehog Chaos PAL Instruction Manual. Sega. 1993. σελίδες 8–10. 
  2. Parish, Jeremy (5 Ιουνίου 2014). «Who Makes the Best Sonic the Hedgehog Games?». USgamer. Gamer Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2018. 
  3. Thorpe, Nick (22 March 2014). «The History of Sonic on the Master System». Retro Gamer (179). https://archive.org/details/RetroGamerUKIssue179/page/n47/mode/2up. 
  4. 4,0 4,1 Ronaghan, Neal (21 Ιουνίου 2013). «Grinding Game Gears: An Overview of Sonic's Portable Origins». Nintendo World Report. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2018. 
  5. «[セガハード大百科] ゲームギア対応ソフトウェア(ライセンシー発売)» (στα Ιαπωνικά). Sega. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2020. 
  6. Bramwell, Tom (11 Μαΐου 2005). «Sonic Mega Collection Plus». Eurogamer. Gaming Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2020. 
  7. Chester, Nick (2 Φεβρουαρίου 2009). «Wii Shop Update: Snowboard Riot, LONPOS, and Sonic Chaos». Destructoid. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2020. 
  8. Byford, Sam (16 Οκτωβρίου 2020). «Game Gear Micro Review: Peak Sega». The Verge. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2020. 
  9. Electronic Gaming Monthly's Buyer's Guide. 1994. 
  10. Baker, Chris (1 Νοεμβρίου 2004). «GameSpy: Sonic Mega Collection Plus». GameSpy. σελ. 2. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2018. 
  11. Chungus, Apollo (18 Ιουλίου 2019). «Sonic Chaos». Hardcore Gaming 101. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2020.