Σόνικ ο Σκαντζόχοιρος (χαρακτήρας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σόνικ ο Σκατζόχοιρος
Χαρακτήρας από Σόνικ ο Σκατζόχοιρος
Η μοντέρνα εκδοχή του Σόνικ (αριστερά) και η κλασσική (δεξιά) Σόνικ όπως απεικονίζονται στο βιντεοπαιχνίδι Sonic Generations (2011)
Σχεδιάστηκε από
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΕίδοςΣκαντζόχοιρος

Ο Σόνικ ο Σκαντζόχοιρος είναι ένας χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από τους Ιάπωνες προγραμματιστές βιντεοπαιχνιδιών Γιούτζι Νάκα και Ναότο Οσίμα. Είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς Σόνικ ο Σκαντζόχοιρος και η μασκότ της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Sega. Ο Σόνικ είναι ένας ανθρωπόμορφος μπλε σκαντζόχοιρος που κατέχει υπερφυσική ταχύτητα. Συνοδεύεται από δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως τον κολλητό του τον Μάιλς «Τέιλς» Πράουερ, την κοπέλα του Έιμι Ρόουζ και τον σύμμαχό τον Νακλς την Έχιδνα. Σε πολλά από τα παιχνίδια της σειράς, βασικός ανταγωνιστής είναι ο Δόκτορας Αυγένιος.

Ο Σόνικ έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε ένα παιχνίδι arcade Rad Mobile (1990) πριν πρωταγωνιστεί στο Sonic the Hedgehog, ένα παιχνίδι πλατφόρμας για το Sega Mega Drive, το 1991. Η Sega αναζήτησε έναν χαρακτήρα μάσκοτ για να ανταγωνιστεί τον Mario της Nintendo, και ο Οσίμα σχεδίασε τον Σόνικ με βάση ένα πρωτότυπο που προγραμματίστηκε από τον Νάκα. Το σχέδιο του Σόνικ επηρεάστηκε από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων του Φέλιξ της Γάτας, του Μίκυ Μάους, του Μάικλ Τζάκσον και του Άι Βασίλη. Η χρωστική του μορφή επιλέχθηκε για να ταιριάζει με το μπλε λογότυπο της Sega. Ο Σόνικ ανασχεδιάστηκε από τον Γιούτζι Ουεκάουα για το Sonic Adventure (1998) για να ταιριάζει στην μετάβαση του franchise σε τρισδιάστατα γραφικά, με μια πιο ώριμη εμφάνιση σχεδιασμένη για να προσελκύσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες. H αγγλική του φωνή έχει παρέχεται από τον Ράιαν Ντράμμοντ, τον Τζέισον Γκρίφιθ και τον Ροτζέρ Κρέιγκ Σμιθ.

Έχει εμφανιστεί σε πάνω από 100 βιντεοπαιχνίδια, αλλά και σε cameo εμφανίσεις σε άλλα παιχνίδια της Sega και σε παιχνίδια crossover όπως στη σειρά Super Smash Bros. της Nintendo. Έχει εμφανιστεί σε κόμικς, κινούμενα σχέδια και ταινίες, συμπεριλαμβανομένου δύο ταινιών ζωντανής δράσης διανομής Paramount Pictures, στις οποίες εκφωνείται από τον Mπέν Σβαρτζ.

Όντας ένα καθιερωμένο είδωλο της ποπ κουλτούρας, ο Σόνικ θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο διάσημους χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών στην ιστορία. Η δημοτικότητα του ενέπνευσε ένα κύμα μιμητών, και η εικόνα του έχει εμφανιστεί σε εμπορεύματα και χορηγίες της Sega. Η σειρά Σόνικ είναι μία από τις σειρές βιντεοπαιχνιδιών με τις περισσότερες πωλήσεις[1] και ένας από τους βασικούς λόγους για την επιτυχία της Sega κατά τη διάρκεια της εποχής των βιντεοπαιχνιδιών 16 bit στη δεκαετία του 1990.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hornshaw, Phil. «Gotta Go Fast: How Sonic the Hedgehog Transcended Video Games to Become an Icon». Complex (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2024. 
  2. Computer and Video Games - Issue 182 (1997-01)(EMAP Images)(GB). 1997-01.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]