Prince

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Prince
Prince at Coachella crop.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Prince (Αγγλικά)
ΨευδώνυμοPrince, Jamie Starr, Alexander Nevermind και Joey Coco
Γέννηση7  Ιουνίου 1958[1][2][3][4][5][6][7][8]
Μινεάπολις[9][10]
Θάνατος21  Απριλίου 2016[11][12][13][3][4][5][6][7][8]
Τσέινχασεν[14]
Αιτία θανάτουυπερβολική δόση ναρκωτικών
Συνθήκες θανάτουατύχημα[15]
ΚατοικίαΜινεάπολις[16]
Τσέινχασεν
ΕθνικότηταΑφροαμερικανοί
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[17][18]
ΣπουδέςCentral High School (1976)
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών, τραγουδιστής, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, τραγουδιστής-τραγουδοποιός[19], σεναριογράφος, μουσικός παραγωγός[20], συνθέτης μουσικών θεμάτων για κινηματογραφικές ταινίες, παραγωγός ταινιών, multi-instrumentalist, μουσικός και χορευτής[21]
ΣύζυγοςΜέιτε Γκαρσία (1996–2000) και Μανουέλα Τεστολίνι (2001–2006)
ΓονείςJohn L. Nelson και Mattie Shaw
ΑδέλφιαTyka Nelson
Όργανακιθάρα, acoustic bass guitar, Κρουστά μουσικά όργανα, Linn LM-1, πιάνο και φωνή
Είδος τέχνηςΠοπ μουσική, φανκ, synthpop, νιου γουέιβ μουσική, Ροκ μουσική[10], σύγχρονο R&B, xιπ χοπ, ποπ ροκ[22][23][24], Minneapolis sound[25][26] και Rhythm and blues[27]
ΒραβεύσειςAcademy Award for Best Original Song Score (1985), Rock and Roll Hall of Fame (2004), Webby Lifetime Achievement Award (2006), Golden Globe Award for Best Original Song (2007) και επίτιμος διδάκτωρ (2018)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

O Πρινς Ρότζερς Νέλσον (Prince Rogers Nelson, 7 Ιουνίου 1958 – 21 Απριλίου 2016),[28] ευρύτερα γνωστός ως Prince, ήταν Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός σημαντική μορφή της ποπ μουσικής από την αρχή της δεκαετίας του '80. Ήταν γνωστός ως ανανεωτής για το εκλεκτικό έργο του, τη σκηνική παρουσία του και την ευρεία φωνητική του γκάμα. Θεωρείται πρωτοπόρος του Minneapolis sound.[29] Η μουσική του συνδύαζε την rock, το R&B, τη σόουλ, το funk, το hip hop, την disco και την ψυχεδελική μουσική, την jazz και την ποπ. Στους πρώτους του δίσκους, έπαιζε ο ίδιος όλα τα μουσικά όργανα.

Μεταξύ άλλων, ο Prince είχε αποστάσει συνολικά 7 Βραβεία Grammy, 4 MTV Video Music Awards και 1 Βραβείο Όσκαρ.

Ο Prince είχε τεράστιο φωνητικό εύρος (E2-C7), κάτι που τον έχει κατατάξει 3ο στους Καλύτερους Καλλιτέχνες στον Κόσμο, μετά τον Axl Rose, και την Μαράια Κάρεϊ.

Ασθένεια και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Απριλίου, 2016 το ιδιωτικό αεροσκάφος του καλλιτέχνη αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Ιλινόις έτσι ώστε να λάβει ιατρική θεραπεία για συμπτώματα γρίπης. Μια ημέρα αργότερα έλαβε μέρος σε συναυλία στην Ατλάντα, Τζόρτζια.[30] Στις 21 Απριλίου 2016 πέθανε σε ηλικία 57 ετών. Βρέθηκε αναίσθητος στην κατοικία του στο Τσανχάσεν της Μινεσότα.[30]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Studio albums
Live albums
Remix albums
Compilation albums
The New Power Generation albums
Purple Rain, το άλμπουμ που έκανε τον Prince διάσημο
The NPG Orchestra albums
Madhouse albums
  • 8 (1987)
  • 16 (1987)

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Prince (φιλμογραφία)
Ταινία
Έτος Ταινία Ρόλος Διευθυντής
1984 Purple Rain The Kid Albert Magnoli
1986 Under the Cherry Moon Christopher Tracy Prince
1987 Sign o' the Times Ο εαυτός του Prince
1990 Graffiti Bridge The Kid Prince
Τηλεόραση
Έτος Σειρά Ρόλος Σημειώσεις
1997 Muppets Tonight Ο εαυτός του Episode 11
2014 New Girl Ο εαυτός του Episode: "Prince"

Βιβλία για τον Prince[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 118866060. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2015.
  2. (Αγγλικά) SNAC. w60t20hk. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 90818. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 90819. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 161442923. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 filmportal.de. a94e9951bac643839340634ecaa3f162. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. 7,0 7,1 (Αγγλικά) Discogs. 28795. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  8. 8,0 8,1 Dutch Top 40. prince. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  9. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  10. 10,0 10,1 «ロックミュージシャンのプリンスさん死去 57歳». (Ιαπωνικά) Asahi Shimbun. 22  Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31  Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31  Μαρτίου 2017.
  11. «Prince, singer and superstar, dies aged 57 at Paisley Park». 21  Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21  Απριλίου 2016.
  12. www.billboard.com/articles/news/7341522/prince-dead.
  13. www.telegraph.co.uk/news/2016/04/21/prince-feared-dead-as-police-investigate-death-on-stars-paisley2/.
  14. www.startribune.com/investigation-underway-into-prince-s-death/376741561/.
  15. www.anokacounty.us/DocumentCenter/View/10066.
  16. www.startribune.com/authorities-investigating-death-at-prince-s-paisley-park/376578441/.
  17. www.nytimes.com/2004/07/12/arts/for-prince-a-resurgence-accompanied-by-spirituality.html.
  18. www.bbc.co.uk/music/artists/070d193a-845c-479f-980e-bef15710653e.
  19. www.allmusic.com/album/controversy-a-tribute-to-prince-mw0000582702.
  20. www.bbc.co.uk/music/reviews/2j6m.
  21. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  22. www.spirit-of-rock.com/album-groupe-Prince-nom_album-Kamasutra-l-en.html.
  23. www.spirit-of-rock.com/album-groupe-Prince-nom_album-Exodus_(New_Power_Generation_album)-l-en.html.
  24. www.spirit-of-rock.com/album-groupe-Prince-nom_album-Xpectation-l-cn.html.
  25. www.axs.com/prince-s-around-the-world-in-a-day-a-little-weird-but-still-top-notch-30704.
  26. www.startribune.com/entertainment/music/234085621.html.
  27. www.albumoftheyear.org/ratings/35-rolling-stone-highest-rated/1988/1.
  28. Ashley Fantz and Lisa Respers France. «Singer Prince dies at 57». CNN. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2016. 
  29. Campbell, Michael (2008). Popular Music in America: The Beat Goes On. Cengage Learning. σελ. 300. ISBN 0495505307. 
  30. 30,0 30,1 «Musician Prince Dies At Home Aged 57». Sky News. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]