Prince

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Prince
Prince at Coachella crop.jpg
Γέννηση
Μινεάπολις
Θάνατος
Τσέινχασεν
Ψευδώνυμο Prince
Υπηκοότητα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σπουδές Central High School ()
Ιδιότητα ηθοποιός ταινιών, τραγουδιστής, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, ηθοποιός, τραγουδιστής-τραγουδοποιός, σεναριογράφος, μουσικός, μουσικός παραγωγός, συνθέτης μουσικών θεμάτων για κινηματογραφικές ταινίες, παραγωγός ταινιών, πιανίστας και κιθαρίστας
Σύζυγος Μέιτε Γκαρσία ()
Μανουέλα Τεστολίνι ()
Γονείς John L. Nelson και Mattie Shaw
Είδος τέχνης Ποπ μουσική, φανκ, synthpop, νιου γουέιβ μουσική, Ροκ μουσική, σύγχρονη R&B, Χιπ χοπ (μουσική), ποπ ροκ, Minneapolis sound και Rhythm and blues
Βραβεύσεις Webby Lifetime Achievement Award (), Rock and Roll Hall of Fame (), Academy Award for Best Original Song Score και Genesis Awards
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα
Commons page Wikimedia Commons

O Πρινς Ρότζερς Νέλσον (Prince Rogers Nelson, 7 Ιουνίου 195821 Απριλίου 2016[1]), γνωστός με το όνομα Prince, ήταν Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός σημαντική μορφή της ποπ μουσικής από την αρχή της δεκαετίας του '80. Ήταν γνωστός ως ανανεωτής για το εκλεκτικό έργο του, τη σκηνική παρουσία του και την ευρεία φωνητική του γκάμα. Θεωρείται πρωτοπόρος του Minneapolis sound[2]. Η μουσική του συνδύαζε την rock, το R&B, τη σόουλ, το funk, το hip hop, την disco και την ψυχεδελική μουσική, την jazz και την ποπ.

Ασθένεια και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Απριλίου, 2016 το ιδιωτικό αεροσκάφος του καλλιτέχνη αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Ιλινόις έτσι ώστε να λάβει ιατρική θεραπεία για συμπτώματα γρίπης. Μια ημέρα αργότερα έλαβε μέρος σε συναυλία στην Ατλάντα, Τζόρτζια.[3] Στις 21 Απριλίου 2016 πέθανε σε ηλικία 57 ετών. Βρέθηκε αναίσθητος στην κατοικία του στο Τσανχάσεν της Μινεσότα.[3]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Studio albums
Live albums
Remix albums
Compilation albums
The New Power Generation albums
The NPG Orchestra albums
Madhouse albums
  • 8 (1987)
  • 16 (1987)

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Prince (φιλμογραφία)
Ταινία
Έτος Ταινία Ρόλος Διευθυντής
1984 Purple Rain The Kid Albert Magnoli
1986 Under the Cherry Moon Christopher Tracy Prince
1987 Sign o' the Times Ο εαυτός του Prince
1990 Graffiti Bridge The Kid Prince
Τηλεόραση
Έτος Σειρά Ρόλος Σημειώσεις
1997 Muppets Tonight Ο εαυτός του Episode 11
2014 New Girl Ο εαυτός του Episode: "Prince"

Βιβλία για τον Prince[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Draper, Jason (2008). Prince: Life & Times. Jawbone Press. ISBN 978-1-906002-18-3. 
  • Hahn, Alex (2004). Possessed: The Rise And Fall Of Prince. Billboard Books. ISBN 0-8230-7749-7. 
  • Jones, Liz (1998). Purple Reign: The Artist Formerly Known as Prince. Birch Lane Press. ISBN 978-1-55972-448-7. 
  • Uptown (2004). The Vault – The Definitive Guide to the Musical World of Prince. Nilsen Publishing. ISBN 91-631-5482-X. 

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ashley Fantz and Lisa Respers France. «Singer Prince dies at 57». CNN. http://edition.cnn.com/2016/04/21/entertainment/prince-estate-death/. Ανακτήθηκε στις 21 April 2016. 
  2. Campbell, Michael (2008). Popular Music in America: The Beat Goes On. Cengage Learning, σελ. 300. ISBN 0495505307. 
  3. 3,0 3,1 «Musician Prince Dies At Home Aged 57». Sky News. http://news.sky.com/story/1682973/musician-prince-dies-aged-57-confirmed. Ανακτήθηκε στις 21-4-2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα