Once Upon a Time (1ος κύκλος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Once Upon a Time
(1ος κύκλος)
Εξώφυλλο DVD
Όνομα ΣειράςOnce Upon a Time
ΕίδοςΔράμα
Φαντασία
Μυστήριο
Περιπέτεια
ΗθοποιοίΤζίνιφερ Γκούντγουιν
Τζένιφερ Μόρισον
Λάνα Παρίγια
Τζος Ντάλλας
Έιον Μπέιλυ
Τζάρεντ Σ. Γκίλμορ
Ραφαέλ Σμπαρτζ
Τζέιμι Ντόρναν
Ρόμπερτ Καρλάιλ
Αριθμός σεζόνΠρώτη
Αριθμός Επεισοδίων22 (42-44' ανά επεισόδιο)
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Μετάδοση
ΚανάλιABC
Προβολή23 Οκτωβρίου 2011– 13 Μαΐου 2012
Χρονολογική σειρά σεζόν
Έπεται →
2ος κύκλος

Ο πρώτος κύκλος της τηλεοπτικής σειράς του ABC Once Upon a Time έκανε πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου 2011 και ολοκληρώθηκε στις 13 Μαΐου 2012. Τη σειρά δημιούργησαν οι Έντουαρντ Κίτσις και Άνταμ Χόρογουιτς. Η σειρά επικεντρώνεται στο Μαγεμένο Δάσος και στο Στόρυμπρουκ και στη μανία της Κακιάς Βασίλισσας (Λάνα Παρίγια) να καταστρέψει την ευτυχία όλων έτσι ώστε να είναι η μοναδική που θα έχει το ευτυχισμένο τέλος.

Ο πρώτος κύκλος του Once Upon a Time έλαβε γενικά ευνοϊκές κριτικές από τους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν τους ηθοποιούς, τα οπτικά, τις εναλλαγές της πλοκής στα παραμύθια, αν και μερικοί κριτίκαραν τον άνισο τόνο της σειράς. Το πιλοτικό επεισόδιο παρακολούθησαν 12.93 εκατομμύρια τηλεθεατές με τηλεθέαση/μερίδιο στο δυναμικό κοινό (18-49) 4.0/10.[1] Αυτά τα νούμερα μειώθηκαν στην πορεία με το χαμηλότερο της σειράς να είναι τα 8.36 εκατομμύρια τηλεθεατές με τηλεθέαση/μερίδιο στο δυναμικό κοινό (18-49) 2.8/8 τον Απρίλιο του 2012,[2] αλλά να επανέρχεται ελαφρώς στο φινάλε του κύκλου με 9.66 εκατομμύρια τηλεθεατές και τηλεθέαση/μερίδιο 3.3/10.[3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά βασίζεται στη θεωρία ότι υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν όπου ο κάθε κλασικός χαρακτήρας παραμυθιού (νέος και παλιός) υπάρχει-ένας κόσμος ο οποίος έχει μια χαλαρή σύνδεση με τον δικό μας κόσμο. Τη νύχτα των 28ων γενεθλίων της, η συλλέκτης εγγυητικών ομολόγων Έμμα Σουάν (Τζέννιφερ Μόρρισον), επανενώνεται με τον Χένρυ Μιλλς (Τζάρεντ Σ. Γκίλμορ) - τον γιο τον οποίο έδωσε για υιοθεσία πριν δέκα χρόνια - και τον πηγαίνει πίσω στο μέρος όπου μεγάλωσε, στο Στόρυμπρουκ, στο Μέιν, ένα μέρος όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Ο Χένρυ έχει στην κατοχή του ένα μεγάλο βιβλίο με παραμύθια και είναι πεπεισμένος ότι η Έμμα είναι η κόρη της Χιονάτης (Τζίννιφερ Γκούντγουιν) και του Πρίγκιπα του Παραμυθιού (Τζος Ντάλλας), οι οποίοι την έδιωξαν μακριά για να την προστατέψουν από την ισχυρή κατάρα της Κακιάς Βασίλισσας Ρετζίνα (Λάνα Παρίγια), μια κατάρα στην οποία η Βασίλισσα είναι η μόνη με ευτυχισμένο τέλος. Εξαιτίας αυτής της κατάρας, όλοι στο Στόρυμπρουκ είναι παγωμένοι στον χρόνο χωρίς αναμνήσεις των προηγούμενων εαυτών τους - εκτός της Βασίλισσας, η οποία είναι η δήμαρχος του Στόρυμπρουκ και η θετή μητέρα του Χένρυ, Ρετζίνα Μιλλς. Η Έμμα αρνείται να πιστέψει έστω και μια λέξη από τη "θεωρία" του Χένρυ και τον επιστρέφει στο σπίτι του, αλλά αποφασίζει να παραμείνει στην πόλη αφού δένεται μαζί του, κάτι το οποίο αναγκάζει τους δείκτες του ρολογιού στον πύργο να κινηθούν για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια.

Γρήγορα αποκαλύπτεται ότι η Χιονάτη και ο Πρίγκιπας του Παραμυθιού, οι οποίοι ανησυχούν για την ασφάλεια του αγέννητου παιδιού τους, πάνε για να ζητήσουν συμβουλές από τον φυλακισμένο απατεώνα Ραμπλστίλτσκιν (Ρόμπερτ Καρλάιλ). Ως αντάλλαγμα για το όνομα του παιδιού, τους λέει ότι η μόνη τους ελπίδα είναι το ίδιο το παιδί, το οποίο θα επιστρέψει στα 28α γενέθλιά του και θα ξεκινήσει "Η Τελική Μάχη". Το παιδί, ένα κοριτσάκι, γεννιέται την ημέρα που η Βασίλισσα ενεργοποιεί την κατάρα της και έτσι οι γονείς του το τοποθετούν μέσα σε μια ντουλάπα που είναι σκαλισμένη από ένα μαγεμένο δέντρο και τη μεταφέρει στον δικό μας κόσμο, όπου παίρνει το όνομα Έμμα Σουάν και μεγαλώνει στο σύστημα, μη βρίσκοντας ποτέ κάποιον να την υιοθετήσει. Έχει μια δύσκολη παιδική ηλικία και επαναστατώντας στα εφηβικά της χρόνια, γνωρίζει τον πατέρα του Χένρυ, Νηλ (2ος κύκλος), ο οποίος είναι εξίσου επαναστάτης και νιώθει εγκαταλελειμμένος από τον πατέρα του.

Καθώς η Έμμα παραμένει στο Στόρυμπρουκ και γρήγορα εκλέγεται η νέα σερίφης της πόλης μετά τον ξαφνικό θάνατο του προηγούμενο σερίφη, Γκρέιαμ Χάμπερτ (Τζέιμι Ντόρναν), ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα ο Κυνηγός της Χιονάτης, η ανταγωνιστική συμπεριφορά της Ρετζίνα της κινεί υποψίες, κάτι που την προτρέπει να μετακομίσει στο σπίτι της δασκάλας του Χένρυ, Μαίρυ Μάργκαρετ Μπλάντσαρντ, η οποία είναι στην πραγματικότητα η μητέρα της η Χιονάτη. Η αντιπαλότητα της Ρετζίνα με τον πλουσιότερο κάτοικο του Στόρυμπρουκ, τον κύριο Γκόλντ, θερμαίνεται ακόμα περισσότερο όταν μαθαίνει ότι εκείνος γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα ως Ραμπλστίλτσκιν, όταν ρωτάει για τη σχέση της Έμμα με την κατάρα. Η Μαίρυ Μάργκαρετ ερωτεύεται τον Ντέηβιντ Νόλαν, έναν ασθενή που βρίσκεται σε κώμα και είναι στην πραγματικότητα ο πατέρας της Έμμα, ο Πρίγκιπας του Παραμυθιού. Εκείνος ξυπνάει όταν εκείνη του διαβάζει ένα παραμύθι από το βιβλίο του Χένρυ, όταν ο Χένρυ της το ζητάει να το κάνει ως χάρη. Ο Ντέηβιντ, ωστόσο, είναι παντρεμένος με την Κάθρυν Νόλαν, τη γυναίκα η οποία είναι (στον κόσμο του παραμυθιού) η πρώην αρραβωνιαστικιά του, πριγκίπισσα Άμπιγκεηλ, κόρη του βασιλιά Μίδα. Μη μπορώντας να αρνηθούν την πραγματική αγάπη, ο Ντέιβιντ και η Μαίρυ Μάργκαρετ αρχίζουν σύντομα μια κρυφή σχέση η οποία γίνεται αντιληπτή και αναστατώνει την Κάθρυν.

Η Κάθρυν τελικά αποφασίζει να πάει στη Βοστώνη και να αφήσει τον Ντέηβιντ να είναι με τη Μαίρυ Μάργκαρετ, αλλά εξαφανίζεται πριν αφήσει το Στόρυμπρουκ εξαιτίας μιας παρενέργειας της κατάρας που δεν επιτρέπει σε κανέναν να εγκαταλείψει την πόλη. Λίγο καιρό αργότερα, ένα παλιό κουτί κοσμημάτων το οποίο ανήκε στη Μαίρυ Μάργκαρετ όταν εκείνη ήταν παιδί, βρίσκεται θαμμένο στην παλιά γέφυρα και αποκαλύπτεται να περιέχει μια ανθρώπινη καρδιά, η οποία με εξέταση DNA αποδεικνύεται ότι ανήκει στην Κάθρυν. Η Μαίρυ Μάργκαρετ συλλαμβάνεται για την υποτιθέμενη δολοφονία της Κάθρυν και προσλαμβάνει τον κύριο Γκολντ ως δικηγόρο της. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για τη Μαίρυ Μάργκαρετ, η οποία είναι έτοιμη να διωχθεί από τον διεφθαρμένο εισαγγελέα Άλμπερτ Σπένσερ (Άλαν Ντέηλ), ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο θετός πατέρας του Πρίγκιπα του Παραμυθιού, Βασιλιάς Τζόρτζ, όταν η Κάθρυν βρίσκεται ζωντανή σε ένα σοκάκι. Αποκαλύπτεται ότι η Ρετζίνα και ο κύριος Γκολντ σχεδίαζαν να παγιδέψουν τη Μαίρυ Μάργκαρετ και να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει το Στόρυμπρουκ, αλλά ο κύριος Γκολντ πρόδωσε τη Ρετζίνα και άφησε την Κάθρυν για να αθωωθεί η Μαίρυ Μάργκαρετ. Όταν ο διεφθαρμένος αρχισυντάκτης της Daily Mirror, Σίντνεϋ Γκλας (Τζιανκάρλο Εσποσίτο), ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο Μαγικός Καθρέφτης, ομολογεί ότι απήγαγε την Κάθρυν για να ξεκινήσει την καριέρα του, η Έμμα δεν είναι πεπεισμένη ότι λέει την αλήθεια και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρετζίνα σχεδίασε την όλη συνωμοσία και εξανάγκασε τον Σίντνεϋ να "ομολογήσει".

Η Έμμα ανακαλύπτει σύντομα ότι ο συγγραφέας Ώγκαστ Μπουθ (Ίον Μπέιλυ), ο οποίος είναι ο πρώτος ξένος που φτάνει ποτέ στην πόλη μετά από εκείνη, είναι επίσης από το Μαγεμένο Δάσος και ότι είναι ο Πινόκιο, τον οποίο έστειλαν στον κόσμο μας μέσω της ίδιας ντουλάπας που έφερε και την Έμμα για να την προσέχει.[4] Εκείνος όμως την εγκατέλειψε λόγω φόβου και έτσι μετατρέπεται σιγά σιγά σε μια ξύλινη κούκλα. Η Έμμα κάνει μια προσπάθεια να πάρει τον Χένρυ έξω από το Στόρυμπρουκ για πάντα, αλλά αναγκάζεται να το ξανασκεφτεί όταν εκείνος αρνείται να φύγει. Η Έμμα κάνει μια συμφωνία με τη Ρετζίνα να φύγει αλλά να μπορεί να επισκέπτεται τον Χένρυ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Ρετζίνα, γνωρίζοντας την πραγματική ταυτότητα της Έμμα, ξαναβρίσκει το δηλητηριασμένο μήλο (το ίδιο που χρησιμοποίησε στη Χιονάτη) έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσει και στην Έμμα. Ο Χένρυ δαγκώνει το μήλο και καταρρέει, αποδεικνύοντας στην Έμμα ότι η κατάρα είναι αληθινή. Η Έμμα, η οποία πλέον αρχίζει να πιστεύει βλέποντας στιγμές από το αληθινό παρελθόν της, είναι αναγκασμένη να δημιουργήσει μια συμμαχία με τη Ρετζίνα για να επανακτήσουν το φίλτρο της αληθινής αγάπης από τον Ραμπλστίλτσκιν, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον Πύργο του Ρολογιού. Ο κύριος Γκολντ όμως το κλέβει αφήνοντας την Έμμα στα μισά της διαδρομής του ανελκυστήρα και τη Ρετζίνα δεμένη και φιμωμένη σε μια καρέκλα.

Όταν ο Χένρυ πεθαίνει, η Έμμα και η Ρετζίνα επιστρέφουν στο νοσοκομείο για να αποχαιρετήσουν το σώμα του. Η Έμμα τον φιλάει στο μέτωπο, δημιουργώντας έναν παλμό ενέργειας ο οποίος εξαπλώνεται σε όλη την πόλη και επαναφέρει τις αληθινές μνήμες όλων, καθώς απελευθερώνει και τον Χένρυ από τις παρενέργειες του δηλητηριασμένου μήλου. Η Χιονάτη και ο Πρίγκιπας του Παραμυθιού ξαναβρίσκουν ο ένας τον άλλο και η Ρετζίνα επιστρέφει στην έπαυλή της μόνη, καθώς η Έμμα αρχίζει να αναρωτιέται γιατί κανένας δεν επιστρέφει στον Άλλο Κόσμο μιας και η κατάρα έσπασε. Ο Ραμπλστίλτσκιν ξαναβρίσκει την πραγματική του αγάπη, την Μπελ (Έμιλι ντε Ράβιν), και την πηγαίνει στο Πηγάδι των Ευχών βαθιά μέσα στο δάσος, ένα πηγάδι που έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει αυτό που κάποιος έχει χάσει. Παίρνει το φίλτρο και το πετάει στο πηγάδι, δημιουργώντας ένα μωβ σύννεφο το οποίο ξεχύνεται και καταπίνει το Στόρυμπρουκ καθώς το ρολόι στον Πύργο δείχνει 8:15.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ.
επεισοδίου
σειράς
Αρ.
επεισοδίου
κύκλου
Τίτλος Σκηνοθεσία Σενάριο Α' Προβολή Τηλεθεατές σε ΗΠΑ
(εκατομμύρια)
11 "Pilot" Mark MylodEdward Kitsis & Adam Horowitz23 Οκτωβρίου 201112.93[1]
Για την Έμμα Σουάν, η ζωή ήταν οτιδήποτε άλλο από ένα ευτυχισμένο τέλος. Αλλά τη νύχτα των 28ων γενεθλίων της, έρχεται αντιμέτωπη με ένα παιδί που ισχυρίζεται ότι είναι ο γιος της τον οποίο έδωσε πριν δέκα χρόνια και την πηγαίνει στο μέρος όπου μεγάλωσε, το Στόρυμπρουκ - ένα μέρος όπου τα παραμύθια είναι πιστευτά. 
22 "The Thing You Love Most" Greg BeemanEdward Kitsis & Adam Horowitz30 Οκτωβρίου 201111.74[5]
Η Ρετζίνα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αναγκάσει την Έμμα να φύγει από το Στόρυμπρουκ και από τις ζωές του Χένρι κι εκείνης για πάντα, καθώς τα γεγονότα που περιβάλλουν την ολοκλήρωση της Κατάρας αποκαλύπτονται. Αυτή η αποκάλυψη αναγκάζει την Κακιά Βασίλισσα να διαλέξει μεταξύ της εκδίκησής της ή να προστατέψει το πράγμα που αγαπά περισσότερο. 
33 "Snow Falls" Dean WhiteLiz Tigelaar6 Νοεμβρίου 201111.45[6]
Η Έμμα πείθει τη Μαίρη Μάργκαρετ να διαβάσει στον κωματώδη άγνωστο, κάτι που της δίνει μια αντίδραση μεγαλύτερη από αυτήν που περίμενε. Στο μεταξύ, τα γεγονότα που περιβάλλουν τη μοιραία πρώτη συνάντηση μεταξύ της Χιονάτης και του Πρίγκιπα του Παραμυθιού αποκαλύπτονται μαζί με μια επιχειρηματική συναλλαγή που υπόσχεται να αλλάξει τις ζωές τους για πάντα. 
44 "The Price of Gold" David SolomonDavid H. Goodman13 Νοεμβρίου 201111.36[7]
Η Έμμα προσπαθεί να βοηθήσει μια νεαρή γυναίκα όταν μαθαίνει ότι το αγέννητο παιδί της βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικίνδυνης συναλλαγής, ενώ μια σειρά γεγονότων αποκαλύπτεται όπου ένα κορίτσι υπηρέτρια κάνει μια παρορμητική συμφωνία, μόνο για να βρει τον εαυτό της να προσπαθεί να την σπάσει μετά την ανακάλυψη ενός απειλητικού ύστερου κινήτρου. 
55 "That Still Small Voice" Paul EdwardsJane Espenson27 Νοεμβρίου 201110.69[8]
Η Έμμα προσαρμόζεται στο νέο της ρόλο ως Σερίφης ενώ ο Χένρι βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο όταν τα πιστεύω του συντρίβονται. Στο μεταξύ μια σειρά γεγονότων αποκαλύπτεται όπου σε ένα νεαρό άντρα παρουσιάζεται η επιλογή που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να γίνει αυτός που θα ήθελε, αλλά με ένα τίμημα που υπόσχεται να τον στοιχειώνει για πάντα. 
66 "The Shepherd" Victor NelliAndrew Chambliss & Ian Goldberg4 Δεκεμβρίου 20119.66[9]
Ο Ντέιβιντ παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει τον τεταμένο γάμο του με την Κάθριν και την καινούρια του σχέση με τη Μαίρη Μάργκαρετ. Εν τω μεταξύ, μια σειρά γεγονότων αποκαλύπτεται όπου ένας πράος βοσκός μαθαίνει για μια συντριπτική αποκάλυψη που τον αναγκάζει να διαλέξει μεταξύ του να ζει μια βασιλική ζωή ή να παραμείνει στο πεπρωμένο του. 
77 "The Heart Is a Lonely Hunter" David M. BarrettEdward Kitsis & Adam Horowitz11 Δεκεμβρίου 20118.92[10]
Ο Γκράχαμ αμφισβητεί τη διαύγειά του καθώς η γραμμή που χωρίζει τη φαντασία από την πραγματικότητα αρχίζει να γίνεται πολύ λεπτή και θολή. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από γεγονότα αποκαλύπτεται όπου η Κακιά Βασίλισσα στρατολογεί έναν άκαρδο δολοφόνο για να εκτελέσει τη Χιονάτη, μόνο για να πυροδοτήσει μια αλυσίδα γεγονότων που απειλούν να φέρουν επιπτώσεις σε όποιον εμπλέκεται. 
88 "Desperate Souls" Michael WaxmanJane Espenson8 Ιανουαρίου 201210.35[11]
Η Έμμα αποφασίζει να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος του Στόρυμπρουκ στον απόηχο μιας τραγωδίας και η Ρετζίνα είναι υποχρεωμένη να προβεί σε βρώμικα πολιτικά κόλπα όταν ο Γκολντ κάνει μια τολμηρή κίνηση. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από γεγονότα αποκαλύπτεται όπου ένας δειλός κλώστης ξεκινά μια αναζήτηση για να βοηθήσει τον γιο του να αποτρέψει τη φρίκη ενός άνευ σημασίας πολέμου. 
99 "True North" Dean WhiteDavid H. Goodman & Liz Tigelaar15 Ιανουαρίου 20129.83[12]
Η Έμμα θυμάται το παρελθόν της καθώς προσπαθεί να βοηθήσει δύο άστεγα παιδιά τα οποία ψάχνουν τον βιολογικό τους πατέρα. Εν τω μεταξύ, μια σειρά γεγονότων οδηγεί σε δυο παιδιά που εξαναγκάζονται να κλέψουν ένα πολύτιμο φυλακτό από μια μάγισσα, η οποία είναι περισσότερο από αυτό που φαίνεται. 
1010 "7:15 A.M." Ralph HemeckerΙστορία από: Edward Kitsis & Adam Horowitz
Γραμμένο από: Daniel T. Thomsen
22 Ιανουαρίου 20129.33[13]
Η Μαίρη Μάργκαρετ συνεχίζει να αγωνίζεται με τα αδικαιολόγητα συναισθήματά της για τον Ντέιβιντ ενώ οι υποψίες της Έμμας αυξάνονται καθώς ο Ξένος φανερώνει την παρουσία του. Εν τω μεταξύ, τα γεγονότα που σχετίζονται με τον γάμο του Πρίγκιπα του Παραμυθιού αποκαλύπτονται, μαζί με τη μάχη της Χιονάτης να ησυχάσει τη ραγισμένη της καρδιά και μια προσφορά η οποία τη βάζει σε ένα μονοπάτι από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. 
1111 "Fruit of the Poisonous Tree" Bryan SpicerIan Goldberg & Andrew Chambliss29 Ιανουαρίου 201210.91[14]
Η Έμμα είναι αναγκασμένη να δουλέψει μαζί με τον αρχισυντάκτη της Daily Mirror Σίντνεϊ Γκλας όταν αυτός την πλησιάζει με μια δελεαστική προσφορά, να εκθέσει τη διαφθορά της Ρετζίνα. Ο Ντέιβιντ και η Μαίρη Μάργκαρετ προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να απελευθερώσουν τη χωρίς ανταπόδοση αγάπη τους κατά τη διάρκεια ενός όχι και τόσο κρυφού ραντεβού. Ο Χένρι το έχει βάλει σκοπό να βρει το βιβλίο με τα παραμύθια όταν αυτό εξαφανίζεται στον απόηχο ενός τρομακτικού περιστατικού. Μια σειρά από γεγονότα - τα οποία λαμβάνουν χώρα πριν την πρώτη συνάντηση της Χιονάτης με τον Πρίγκιπα του Παραμυθιού - αποκαλύπτουν ότι ένα Τζίνι απελευθερώνεται από τη φυλακή του μαγικού λυχναριού και εισέρχεται στο κάστρο του Βασιλιά Λεοπόλντ, μόνο και μόνο για να προκαλέσει ένα αναμφισβήτητο πάθος και μια απειλητική συμφωνία η οποία απειλεί να καταστρέψει τη μοναδική του ευκαιρία να βρει την αληθινή αγάπη. 
1212 "Skin Deep" Milan CheylovJane Espenson12 Φεβρουαρίου 20128.65[15]
Η Έμμα υποπτεύεται ότι ο Γκολντ σχεδιάζει να αναζητήσει αμέριστη δικαιοσύνη όταν κάποιος κλέβει ένα πολύτιμο φυλακτό από το σπίτι του και η Μαίρη Μάργκαρετ σχεδιάζει μια βραδιά κοριτσιών για την οποία υπόσχεται να έχει μια ξεχωριστή έκπληξη για όλους. Τα γεγονότα γύρω από μια μοιραία συμφωνία που έγινε μεταξύ του Ραμπλστίλτσκιν και μιας θαρραλέας πριγκίπισσας αποκαλύπτονται, μαζί με ένα προσωπικό δέσιμο το οποίο σιγά σιγά αναπτύσσεται σε κάτι περισσότερο και μια τολμηρή κίνηση που απειλεί να καταστρέψει το αδιάψευστο πάθος που νιώθουν ο ένας για τον άλλον. 
1313 "What Happened to Frederick" Dean WhiteDavid H. Goodman19 Φεβρουαρίου 20129.84[16]
Ο Ντέιβιντ πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση για το μέλλον του όταν η Μαίρη Μάργκαρετ επιμένει ότι πρέπει να πει την αλήθεια στην Κάθριν για τη σχέση τους. Η Ρετζίνα βάζει το σχέδιό της σε εφαρμογή για να κρατήσει τον Ντέιβιντ και τη Μαίρη Μάργκαρετ χωριστά. Η Έμμα γίνεται ακόμα πιο περίεργη με τον Ξένο. Τα γεγονότα που περιβάλλουν την αναζήτηση του Πρίγκιπα του Παραμυθιού για τη Χιονάτη αποκαλύπτονται μαζί με μια αποστολή να βοηθήσει την πρώην αρραβωνιαστικιά του να βρει κάτι πολύτιμο το οποίο έχει χαθεί. 
1414 "Dreamy" David SolomonEdward Kitsis & Adam Horowitz4 Μαρτίου 201210.67[17]
Η Μαίρη Μάργκαρετ προσπαθεί να ξανακερδίσει την εύνοια της πόλης οργανώνοντας το Φεστιβάλ της Ημέρας του Ανθρακωρύχου, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι τα σχέδιά της απειλούνται όταν ένας μεθυσμένος κάτοικος, ο Λίροϊ, δίνει μια υπόσχεση που ίσως να μην μπορεί να πραγματοποιήσει. Η Έμμα αναρωτιέται ποιον μπορεί να εμπιστευτεί καθώς ασχολείται με την εξαφάνιση της Κάθριν ενώ μια καταστροφική αποκάλυψη γίνεται αιτία να αλλάξουν όλα για όλους στο Στόρυμπρουκ. Το παρασκήνιο της ιστορίας του Γκρινιάρη αποκαλύπτεται μαζί με ένα απαγορευμένο ειδύλλιο το οποίο τον αναγκάζει να διαλέξει μεταξύ της αφοσίωσης και της αγάπης. 
1515 "Red-Handed" Ron UnderwoodJane Espenson11 Μαρτίου 20129.29[18]
Η Έμμα βρίσκει τον εαυτό της να δυσκολεύεται να βοηθήσει ένα κορίτσι κάτοικο της πόλης, τη Ρούμπι, να ανακαλύψει στο τι είναι καλή στη ζωή της. Ο Ντέιβιντ αμφισβητεί τον εαυτό του όταν παρουσιάζει παράξενη συμπεριφορά, η οποία τον αναγκάζει να αναρωτιέται αν είναι ένοχος ή όχι για τη δολοφονία της γυναίκας του. Το παρασκήνιο της ιστορίας της Κοκκινοσκουφίτσας αποκαλύπτεται μαζί με τη λαχτάρα της να το σκάσει με τον άντρα που αγαπά. Μια σειρά από επικίνδυνα γεγονότα εμπλέκουν την αποφασισμένη γιαγιά της, μια μυστηριώδη παρανομία και ένα θηριώδη λύκο σε ένα αμείλικτο ξεφάντωμα θανάτου. 
1616 "Heart of Darkness" Dean WhiteAndrew Chambliss & Ian Goldberg18 Μαρτίου 20128.69[19]
Η Έμμα είναι αναγκασμένη να συλλάβει τη Μαίρη Μάργκαρετ ως ύποπτη για τον φόνο της Κάθριν όταν μία τρομακτική ανακάλυψη προκαλεί το μυστήριο να μετατραπεί σε κάτι απείρως πιο απειλητικό. Ο Ντέιβιντ αμφισβητεί τα πάντα και όποιον νόμιζε ότι μπορούσε να εμπιστευτεί, ενώ ο Γκολντ πείθει τη Μαίρη Μάργκαρετ να τον δεχτεί ως τον νομικό της σύμβουλο. Εν τω μεταξύ, τα γεγονότα που περιβάλλουν την αναζήτηση του Πρίγκιπα του Παραμυθιού για τη Χιονάτη συνεχίζουν να αποκαλύπτονται μαζί με τον αγώνα του να αποτρέψει την αληθινή του αγάπη να δολοφονήσει την Κακιά Βασίλισσα. 
1717 "Hat Trick" Ralph HemeckerVladimir Cvetko & David H. Goodman25 Μαρτίου 20128.82[20]
Η Έμμα αγωνίζεται να παραμείνει ζωντανή όταν εκείνη και η Μαίρη Μάργκαρετ απάγονται από έναν χαρτογράφο του οποίου η αγάπη για τα καπέλα τον φέρνει στα όρια της τρέλας. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από γεγονότα αποκαλύπτεται όπου ένας άνθρωπος της μαγείας εξαναγκάζεται να κλέψει ένα πολύτιμο φυλακτό από την κακιά Βασίλισσα Ντάμα Κούπα. 
1818 "The Stable Boy" Dean WhiteEdward Kitsis & Adam Horowitz1 Απριλίου 20128.36[2]
Η Έμμα εξακολουθεί να ψάχνει για στοιχεία που θα αποδείξουν την αθωότητα της Μαίρη Μάργκαρετ, ενώ η Ρετζίνα βάζει σε εφαρμογή το τελευταίο στάδιο του σχεδίου της. Μια αποκάλυψη αφήνει τους κατοίκους του Στόρυμπρουκ έκπληκτους. Εν τω μεταξύ, τα γεγονότα που περιβάλλουν τη μοιραία πρώτη συνάντηση ανάμεσα στη Χιονάτη και την Κακιά Βασίλισσα αποκαλύπτονται, μαζί με μια καταστροφική προδοσία η οποία θα καθορίσει για πάντα τη μεταξύ τους σχέση. 
1919 "The Return" Paul EdwardsJane Espenson22 Απριλίου 20129.08[21]
Ο κύριος Γκολντ προσπαθεί να μάθει περισσότερα για τον Αύγουστο όταν ανακαλύπτει μια σύνδεση με το παρελθόν του. Η Έμμα έρχεται αντιμέτωπη με τη Ρετζίνα σχετικά με την ανάμειξή της στην εξαφάνιση της Κάθριν, ενώ ο Ντέιβιντ προσπαθεί να τα ξαναβρεί με τη Μαίρη Μάργκαρετ. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από γεγονότα αποκαλύπτονται όπου ο Ραμπλστίλτσκιν συμφωνεί να βοηθήσει τον γιο του να βρει έναν τρόπο ώστε να αποχωριστεί τις δυνάμεις του με ασφάλεια. 
2020 "The Stranger" Gwyneth Horder-PaytonIan Goldberg & Andrew Chambliss29 Απριλίου 20129.20[22]
Ο Αύγουστος το βάζει ως στόχο να βοηθήσει την Έμμα να σπάσει την Κατάρα. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από γεγονότα αποκαλύπτονται όπου ο ξυλουργός Τζεπέττο συμφωνεί με το σχέδιο που θα σώσει το αγέννητο κοριτσάκι της Χιονάτης και του Πρίγκιπα του Παραμυθιού, αλλά με την υπόσχεση ότι θα μπορούσε να σώσει και τον γιο του. 
2121 "An Apple Red as Blood" Milan CheylovJane Espenson & David H. Goodman6 Μαΐου 20128.95[23]
Ο Χένρι παίρνει δραστικά μέτρα για να αποτρέψει την Έμμα να φύγει από το Στόρυμπρουκ και η Ρετζίνα δημιουργεί ένα σχέδιο της τελευταίας στιγμής για να παραμείνει η Κατάρα. Στο μεταξύ μια σειρά από γεγονότα αποκαλύπτονται όπου η Χιονάτη πρωταγωνιστεί σε μια αναζήτηση για να σώσει την αληθινή της αγάπη και να νικήσει την Κακιά Βασίλισσα με ένα κτύπημα. 
2222 "A Land Without Magic" Dean WhiteEdward Kitsis & Adam Horowitz13 Μαΐου 20129.66[3]
Η Έμμα δημιουργεί μια συμμαχία με τη Ρετζίνα ώστε να σώσουν τη ζωή του Χένρι. Η Μαίρη Μάργκαρετ και ο Ντέιβιντ πρέπει να πάρουν μια δύσκολη απόφαση για το μέλλον τους, ενώ ο Γκολντ κάνει μια τολμηρή κίνηση που θέτει το προσεκτικά οργανωμένο σχέδιό του σε δράση. Στο μεταξύ, τα γεγονότα που περιβάλλον την προσπάθεια του Πρίγκιπα του Παραμυθιού να επανενωθεί με τη Χιονάτη αποκαλύπτονται. 

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστοσελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει στον πρώτο κύκλο της σειράς ποσοστό έγκρισης 78% βασισμένο σε 32 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας της σελίδας διαβάζουμε: "Γοητευτικό και φανταστικό, το Once Upon a Time είναι τελείως άνισο αλλά απορρέει δύναμη από το εξαιρετικό καστ και τις όμορφες εικόνες."[24] Η σελίδα Metacritic δίνει στον πρώτο κύκλο 66/100 βασισμένο σε 26 κριτικές.[25]

Ο Χανκ Στρούβερ από την εφημερίδα The Washington Post έδωσε στη σειρά βαθμό "Α" και την απεκάλεσε "μία έξυπνα σχεδιασμένη ανταμοιβή για τους θαυμαστές της ελαφράς φαντασίας, με την κατάλληλη μίξη εξυπνάδας, δράσης και ρομαντισμού."[26] Ο Βέρν Γκέι από την εφημερίδα Newsday είπε ότι η σειρά "λάμπει με μια σχεδόν θεατρική λάμψη, προκαλώντας τους θεατές να σκεφτούν το τηλεοπτικό δράμα ως κάτι διαφορετικό κι όχι ως κάτι το στερεότυπο."[27]

Αρκετές φεμινιστικές αγορές ήταν ευχαριστημένες με τη σειρά για τη φεμινιστική αλλαγή στα παραμύθια. Η Άβιταλ Νόρμαν Νάθμαν από το περιοδικό Bitch δήλωσε ότι της άρεσε η σειρά για "την εισαγωγή μιας φεμινιστικής ευαισθησίας" στις ιστορίες.[28] Η Τζίνι Λέσλι από το μπλογκ Feministing σχολίασε ότι η Έμμα ήταν "σκληρό καρύδι", ότι της άρεσε το πώς η Έμμα ήταν "πολύ αμετάπειστη του πώς οι γυναίκες είναι ικανές να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για τη ζωή τους και τα παιδιά τους" και του πώς η Έμμα ήταν ένας "καλά στρογγυλεμένος" χαρακτήρας ο οποίος ήταν "θηλυκός, αλλά όχι κοριτσίστικος".[29] Η Νάταλι Γουίλσον από το περιοδικό Ms εξύμνησε τη σειρά για τον δυνατό, γυναικείο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα και για το ότι περιέχει πολλές δυνατές γυναίκες οι οποίες με τη σειρά τους πολεμούν το κακό μαζί με τους άντρες, για την ανατροπή του φετιχισμού της αληθινής αγάπης και για την αντιμετώπιση της ιδέας του τι κάνει μια μητέρα πραγματική μητέρα με έναν πιο ξεχωριστό τρόπο. Η Γουίλσον συνέχισε δηλώνοντας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο: "Η επιδίωξή της για ένα "ευτυχισμένο τέλος" δεν είναι το να βρει έναν άντρα ή να πάει σε έναν χορό αλλά η δουλειά της, το να χτίσει μια σχέση με τον γιο της, Χένρυ, και το να ανακαλύψει την αλήθεια στο γιατί ο χρόνος δεν περνάει στον διεφθαρμένο κόσμο του Στόρυμπρουκ.[30]

Τηλεθέαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Τίτλος Ημερομηνία προβολής Τηλεθέαση/Μερίδιο (18-49) Τηλεθεατές (εκατομμύρια) DVR (18-49) DVR τηλεθεατές (εκατομμύρια) Σύνολο
(18-49)
Σύνολο τηλεθεατών (εκατομμύρια)
1 Pilot 23 Οκτωβρίου 2011 4.0 12.93[1] 1.2 2.54 5.2 15.48[31]
2 The Thing You Love Most 30 Οκτωβρίου 2011 3.9 11.74[5] 1.1 2.36 5.0 14.10[32]
3 Snow Falls 6 Νοεμβρίου 2011 3.8 11.45[6] 1.0 2.62 4.8 14.07[33]
4 The Price of Gold 13 Νοεμβρίου 2011 3.8 11.36[7] 1.1 2.54 4.9 13.90[34]
5 The Still Small Voice 27 Νοεμβρίου 2011 3.4 10.69[8] 1.1 2.56 4.5 13.24[35]
6 The Shepherd 4 Δεκεμβρίου 2011 3.2 9.66[9] 1.0 2.43 4.2 12.08[36]
7 The Heart Is a Lonely Hunter 11 Δεκεμβρίου 2011 2.9 8.91[10] 1.2 2.72 4.1 11.64[37]
8 Desperate Souls 8 Ιανουαρίου 2012 3.7 10.35[11] 1.3 2.86 5.0 13.21[38]
9 True North 15 Ιανουαρίου 2012 3.3 9.83[12] 1.4 2.99 4.7 12.82[39]
10 7:15 A.M. 22 Ιανουαρίου 2012 3.2 9.33[13] 1.3 2.99 4.5 12.32[40]
11 Fruit of the Poisonous Tree 29 Ιανουαρίου 2012 3.5 10.91[14] 1.2 2.56 4.7 13.47[41]
12 Skin Deep 12 Φεβρουαρίου 2012 3.0 8.65[15] 1.3 2.99 4.3 11.64[42]
13 What Happened to Frederick 19 Φεβρουαρίου 2012 3.1 9.84[16] 1.1 2.61 4.2 12.45[43]
14 Dreamy 4 Μαρτίου 2012 3.4 10.67[17] 1.2 2.55 4.6 13.21[44]
15 Red-Handed 11 Μαρτίου 2012 2.9 9.29[18] 1.1 2.63 4.0 11.92[45]
16 Heart of Darkness 18 Μαρτίου 2012 2.9 8.69[19] 1.1 2.27 4.0 10.96[46]
17 Hat Trick 25 Μαρτίου 2012 2.9 8.82[20] 1.1 2.38 4.0 11.20[47]
18 The Stable Boy 1 Απριλίου 2012 2.8 8.36[2] 1.0 2.31 3.8 10.67[48]
19 The Return 22 Απριλίου 2012 3.0 9.08[21] 1.0 2.51 4.0 11.59[49]
20 The Stranger 29 Απριλίου 2012 3.0 9.20[22] 0.9 2.10 3.9 11.29[50]
21 An Apple Red As Blood 6 Μαΐου 2012 3.0 8.94[23] 1.1 2.47 4.1 11.42[51]
22 A Land Without Magic 13 Μαΐου 2012 3.3 9.66[3] 1.0 2.20 4.3 11.86[52]

Soundtrack[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Extended play[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα κομμάτια γράφτηκαν από τον Μαρκ Ίσχαμ.

Αρ. Tίτλος Διάρκεια
1. "The Queen's Curse"   2:47
2. "Once Upon a Time Orchestral Suite"   3:49
3. "Belle's Story"   2:39
4. "Things are Changing in Storybrooke"   1:53
Συν. διάρκεια:
11:08

Album[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε με πέντε διαφορετικά συλλεκτικά εξώφυλλα.

Όλα τα κομμάτια γράφτηκαν από τον Μαρκ Ίσχαμ.

Αρ. Tίτλος Διάρκεια
1. "Once Upon a Time Orchestral Suite"   4:13
2. "Henry's Proposal"   1:17
3. "The Queen's Curse"   2:46
4. "Jiminy Cricket"   3:11
5. "Dealing with Rumplestiltskin"   3:26
6. "Belle's Story"   2:37
7. "Dwarves"   2:45
8. "The Huntsman"   4:31
9. "Things are Changing in Storybrooke"   1:47
10. "Cinderella"   1:44
11. "Wedding Dance"   1:21
12. "Advising Ashley"   2:26
13. "If the Shoe Fits"   1:35
14. "Unhappy Endings"   3:46
15. "Emma and Henry"   1:43
16. "The Siren"   5:07
17. "The Man with the Wooden Box"   1:11
18. "Hope Will Return"   1:48
19. "Rumplestiltskin in Love"   2:19
20. "The Genie's Wishes"   1:58
21. "The Road to True Love"   2:50
22. "The Family Compass"   2:00
23. "Burn the Witch"   2:34
24. "What the Queen Loves Most"   2:30
25. "The Clock Moves"   1:12
Συν. διάρκεια:
1:02:37

Μυθιστόρημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Once Upon a Time έκανε το ντεμπούτο του στη φανταστική λογοτεχνία με ένα μυθιστόρημα από την εκδοτική εταιρία Hyperion, η οποία ανήκει στη Disney. Το μυθιστόρημα φέρει τον τίτλο Reawakened και καλύπτει τον πρώτο κύκλο της σειράς με την υπόσχεση ότι "θα δώσει στους θαυμαστές της σειράς μια τελείως καινούρια ματιά στους αγαπημένους τους χαρακτήρες και ιστορίες." Η αφήγηση για τα γεγονότα στο Στόρυμπρουκ γίνεται από την Έμμα Σουάν, ενώ για αυτά στο Μαγεμένο Δάσος από τη Χιονάτη. Το μυθιστόρημα έγραψε ο Οντέττ Μπέιν και κυκλοφόρησε στις 27 Απριλίου 2013 αποκλειστικά ως ebook, ενώ στις 7 Μαΐου 2013 κυκλοφόρησε και σε έντυπη μορφή.[53]

Κυκλοφορίες home video[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Once Upon a Time: Chapter 1 – The First Five Episodes
Set details Special features
  • Discs: 1
  • Episodes: 5
  • Audio Commentary
    • On "Pilot" by Edward Kitsis and Adam Horowitz
DVD release dates
Region 1 Region 2 Region 4
14 Φεβρουαρίου 2012[54] ΤΒΑ ΤΒΑ


Once Upon a Time – The Complete First Season
Set details Special features
  • Discs: 5 / 6 (R2/4 / AU)
  • Episodes: 22
  • Once Upon a Time: Origins (Blu-ray only)
  • Fairy Tales in the Modern World
  • Building Character
  • Welcome to Storybrooke
  • The Story I Remember...Snow White
  • Fairest Bloopers of Them All
  • Audio Commentaries
    • On "Pilot" by Edward Kitsis and Adam Horowitz
    • On "7:15 A.M."
    • On "Skin Deep"
    • On "The Stable Boy"
    • On "A Land Without Magic"
  • Deleted Scenes
DVD release dates
Region 1 Region 2 Region 4
28 Αυγούστου 2012[55] 12 Νοεμβρίου 2012[56] 17 Οκτωβρίου 2012[57]
BluRay release dates
Region A Region B
28 Αυγούστου 2012[55] 17 Οκτωβρίου 2012 (AU)[58] 17 Ιουνίου 2013 (UK)[59]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Seidman, Robert (25 Οκτωβρίου 2011). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'Sunday Night Football' Beaten By 'Modern Family' & 'Two and a Half Men' In Week #5 Among Adults 18-49». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Bibel, Sara (3 Απριλίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'American Idol', 'NCIS' Top Week 27 Ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Bibel, Sara (15 Μαΐου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'American Idol' & 'NCIS' Top Week 34 Viewing». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  4. «Once Upon A Time: The Stranger - Watch Season 1 Episode 20». ABC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  5. 5,0 5,1 Seidman, Robert (1 Νοεμβρίου 2011). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'Sunday Night Football' & 'World Series' Top Week #6 Among Adults 18-49». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  6. 6,0 6,1 Seidman, Robert (8 Νοεμβρίου 2011). «TV Ratings Broadcast Top 25: Ravens-Steelers, LSU-Alabama, 'Modern Family' Top Week #7 Among Adults 18-49». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  7. 7,0 7,1 Gorman, Bill (15 Νοεμβρίου 2011). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'Sunday Night Football,' 'Big Bang Theory' Top Week #8 Among Adults 18-49». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  8. 8,0 8,1 Seidman, Robert (30 Νοεμβρίου 2011). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'Sunday Night Football,' 'Two and a Half Men' Top Week 10». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  9. 9,0 9,1 Gorman, Bill (6 Δεκεμβρίου 2011). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'Sunday Night Football,' 'Victoria's Secret Fashion Show' Top Week 11 Among Adults 18-49». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  10. 10,0 10,1 Seidman, Robert (13 Δεκεμβρίου 2011). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'Sunday Night Football,' 'Modern Family,' 'Two and a Half Men' Top Week 12». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  11. 11,0 11,1 Seidman, Robert (10 Ιανουαρίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: Lions-Saints Wildcard, 'Modern Family,' 'NCIS' Top Week 16». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  12. 12,0 12,1 Gorman, Bill (18 Ιανουαρίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: Broncos/Patriots, 'Simpsons,' 'NCIS' Top Week 17». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  13. 13,0 13,1 Seidman, Robert (24 Ιανουαρίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: Giants-49ers, 'American Idol,' 'Big Bang Theory' Top Week 18». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  14. 14,0 14,1 Gorman, Bill (31 Ιανουαρίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'American Idol,' 'Big Bang Theory' Top Week 19». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018. 
  15. 15,0 15,1 Gorman, Bill (14 Φεβρουαρίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25:'Grammy Amards,' 'The Voice,' 'The Big Bang Theory' Top Week 21». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2012. 
  16. 16,0 16,1 Seidman, Robert (22 Φεβρουαρίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'American Idol,' 'The Voice,' 'The Big Bang Theory' and 'NCIS' Top Week 22». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2012. 
  17. 17,0 17,1 Seidman, Robert (6 Μαρτίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'The Voice,' 'American Idol,' 'Modern Family,' NCIS Top Week 24». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  18. 18,0 18,1 Kondolojy, Amanda (13 Μαρτίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'The Voice,' 'American Idol,' 'Big Bang Theory' Top Week 25 Ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  19. 19,0 19,1 Bibel, Sara (20 Μαρτίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'American Idol,' 'The Voice,' 'Modern Family' Top Week 26 Ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  20. 20,0 20,1 Kondolojy, Amanda (27 Μαρτίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: NCAA, 'American Idol,' 'The Voice,' 'Big Bang Theory' and 'NCIS Top Week 28 Viewing». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  21. 21,0 21,1 Kondolojy, Amanda (24 Απριλίου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'American Idol', 'Modern Family' Top Week 31 Viewing». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  22. 22,0 22,1 Bibel, Sara (1 Μαΐου 2012). «TV Ratings Broadcast Top 25: 'American Idol', 'Big Bang Theory' Top Week 32 Viewing». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  23. 23,0 23,1 Kondolojy, Amanda (8 Μαΐου 2012). «Sunday Final Ratings: 'Simpsons', 'Amazing Race' Finale, 'Harry's Law' Adjusted Up; 'Desperate Housewives', 'NYC 22' Adjusted Down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  24. «ONCE UPON A TIME: SEASON 1». Rotten Tomates. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  25. «Once Upon a Time – Season 1 Reviews, Ratings, Credits and More». Metacritic. Οκτώβριος 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  26. Stuever, Hank. «2011 TV season: Few smooth takeoffs, many bumpy arrivals». The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/wp-srv/artsandliving/television/features/2011/fall-tv/. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  27. Gay, Verne (20 Οκτωβρίου 2012). «Review: 'Once Upon a Time,' a 'Lost' fairy tale». Newsday. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  28. Norman Nathman, Avital (17 Νοεμβρίου 2011). «Mom & Pop Culture: Once Upon A Remake». Bitch. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  29. Genie Leslie (19 Ιανουαρίου 2012). «Once Upon a (Feminist) Time». Feministing. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  30. Wilson, Natalie (13 Νοεμβρίου 2011). «What a Difference a Strong Snow White Makes». Ms. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  31. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Tops Absolute Gains, 'Private Practice' Tops % Gains In Week 5». TV by the Numbers. 7 Νοεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  32. «Live+7 DVR Ratings: 'Grey's Anatomy,' 'Big Bang Theory' Top Absolute Gains, 'Supernatural' Tops % Gains In Week 6». TV by the Numbers. 14 Νοεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  33. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Tops Absolute Gains, 'House' Tops % Gains In Week 7». TV by the Numbers. 21 Νοεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  34. «Live+7 DVR Ratings: 'Two and a Half Men,' 'House,' 'Hawaii Five-0' Top Absolute Gains, 'Fringe' Tops % Gains In Week 8». TV by the Numbers. 29 Νοεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  35. «Live+7 DVR Ratings: 'Two and a Half Men,' 'House,' 'Hawaii Five-0' Top Absolute Gains, '90210' Tops % Gains In Week 10». TV by the Numbers. 12 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  36. «Live+7 DVR Ratings: 'New Girl' Tops Absolute Gains, 'Ringer' Tops % Gains In Week 11». TV by the Numbers. 19 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  37. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Tops Absolute Gains, 'Grimm' Tops Percentage Gains In Week 12». TV by the Numbers. 27 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  38. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Tops Absolute Gains; 'Pan Am' Tops % Gains in Week 16». TV by the Numbers. 23 Ιανουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  39. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Tops Absolute Gains; 'Grimm' Tops % Gains in Week 17». TV by the Numbers. 30 Ιανουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  40. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Tops Absolute Gains; 'Fringe' Tops % Gains in Week 18». TV by the Numbers. 6 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2012. 
  41. «Live+7 DVR Ratings: 'The Big Bang Theory' Tops Absolute Gains; 'Fringe' Tops % Gains in Week 19». TV by the Numbers. 13 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2012. 
  42. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Tops Absolute Ratings Gains; 'Pan Am' Tops % Gains in Week 21». TV by the Numbers. 27 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2012. 
  43. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Tops Absolute Ratings Gains; 'Fringe' Tops % Gains in Week 22». TV by the Numbers. 5 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  44. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Still Tops Absolute Ratings Gains; 'The Firm' Tops % Gains in Week 24». TV by the Numbers. 19 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  45. «Live+7 DVR Ratings: 'The Big Bang Theory' + 'New Girl' Top Absolute Ratings Gains; 'Awake' Tops % Gains in Week 25». TV by the Numbers. 26 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  46. «Live+7 DVR Ratings: "Modern Family' Tops Absolute Ratings Gain; 'Nikita' & 'Ringer' Top % Gains in Week 26». TV by the Numbers. 2 Απριλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  47. «Live+7 DVR Ratings: 'New Girl' Tops Absolute Ratings Gain, 'Fringe' and 'The Firm' Top % Gains, 'Castle' Tops Total Viewer Gains in Week 27». TV by the Numbers. 9 Απριλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  48. «Live+7 DVR Ratings: 'The Big Bang Theory' Tops Absolute Ratings Gain, 'The Firm' Tops % Gains, 'The Mentalist' Tops Total Viewer Gains in Week 28». TV by the Numbers. 16 Απριλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  49. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Tops Absolute Ratings & Total Viewer Gains, 'Firm' Tops % Gains in Week 31». TV by the Numbers. 7 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  50. «Live+7 DVR Ratings: 'Big Bang Theory' Tops Absolute Ratings, 'Fringe' Tops % Gains, 'The Mentalist' Tops Total Viewer Gains in Week 32». TV by the Numbers. 14 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  51. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Leads Ratings and Viewership Gains, 'The Secret Circle' Tops Percentage Increases». TV by the Numbers. 21 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  52. «Live+7 DVR Ratings: 'Modern Family' Again Leads Ratings and Viewerrship Gains,'Grimm' Ranks Number One In Percentage Increases». TV by the Numbers. 29 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  53. Hibberd, James (18 Μαρτίου 2013). «'Once Upon a Time' launching a novel -- EXCLUSIVE». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018. 
  54. «Once Upon A Time: Chapter One». Target. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2013. 
  55. 55,0 55,1 Lambert, David (4 Μαΐου 2012). «Once Upon a Time - Magical Blu-rays and DVDs are Announced for 'The Complete 1st Season'». TV Shows on DVD. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2018. 
  56. «Once Upon A Time – Season 1 [DVD]». Amazon. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2018. 
  57. «Once Upon a Time: The Complete 1st Season (DVD)». Ezy DVD. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2013. 
  58. «Once Upon a Time: The Complete 1st Season». Ezy DVD. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2012. 
  59. «Once Upon A Time – Season 1 [Blu-ray] [Region Free]». Amazon. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]