Χαίνσελ και Γκρέτελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χαίνσελ και Γκρέτελ
Hansel-and-gretel-rackham.jpg
Συγγραφέας Αδελφοί Γκριμ
Είδος παιδική λογοτεχνία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η μάγισσα καλωσορίζει τα δύο παιδάκια.

Το Χαίνσελ και Γκρέτελ (γερμανικά: Hänsel und Gretel‎) είναι παραμύθι που δημοσιεύτηκε αρχικά από τους αδελφούς Γκριμ το 1812.

Η πρώτη έκδοση του 1812[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χαίνσελ (ο μικρός Χανς - Ιωάννης) και η Γκρέτελ (η μικρή Μαργαρίτα) είναι τα παιδιά ενός φτωχού ξυλοκόπου, που η μητριά τους τα εγκαταλείπει στο δάσος όταν η οικογένεια δεν έχει πια αρκετό φαγητό να τραφεί. Μετά από περιπέτειες, τα παιδιά φτάνουν σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από ψωμί, γλυκά και ζάχαρη. Το σπίτι όμως ανήκει σε μία γριά μάγισσα, που το έφτιαξε με σκοπό να προσελκύει μικρά παιδιά, να τα παγιδεύει και τελικά να τα τρώει. Η μάγισσα φυλακίζει τον Χαίνσελ με σκοπό να τον παχύνει και απαιτεί από την Γκρέτελ να την υπηρετεί. Λίγο πριν η μάγισσα φάει τα παιδιά, η Γκρετελ καταφέρνει να ξεγελάσει την μάγισσα και να την κάψει στον φούρνο που ετοίμαζε να ψήσει τα αδελφάκια. Τελικά, ελευθερώνει τον αδελφό της και μαζί με τους θησαυρούς που βρίσκουν στο σπίτι της μάγισσας επιστρέφουν στο σπίτι τους. Στο μεταξύ, η μητρια τους, η οποία είχε την ιδέα της εγκατάλειψης των παιδιών, έχει πεθάνει και τα παιδιά ζουν ευτυχισμένα και πλούσια τώρα πια με τον μεταμελημένο πατέρα τους.

Άλλες εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην δεύτερη έκδοση των αδερφών Γκριμ του 1819, το παραμύθι αποκτά μία προσθήκη. Μετά τον θάνατο της μάγισσας, τα παιδιά φτάνουν σε ένα ποτάμι, το οποίο διασχίζουν με την βοήθεια μιας πάπιας. Από την έκδοση του 1840 και σε μεταγενέστερες εκδόσεις, ο ρόλος της μητέρας αντικαθίσταται από αυτόν της μητριάς.

Άλλα στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παραμύθι προέρχεται από τη γερμανική λαϊκή παράδοση, από όπου το πήραν οι αδερφοί Γκριμ και το πρόσθεσαν στην συλλογή των παραμυθιών τους. Το παραμύθι έχει κοινά στοιχεία με τον Κοντορεβιθούλη, όπως την ανέχεια των γονιών, το σκόρπισμα των χαλικιών από τους ήρωες και τον κανιβαλισμό των «κακών».

Ηθικό δίδαγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχική μορφή του το παραμύθι, όταν ακόμη πρωταγωνιστούσε η μητέρα των παιδιών, αποτελούσε καταγγελία για τις κοινωνικές δομές της εποχής: Τα παιδιά εγκαταλείπονται στο δάσος από τους ίδιους τους γονείς τους, λόγω του υποσιτισμού.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]