Σερίφης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

O σερίφης (αγγλικά: sheriff) είναι ένας κυβερνητικός υπάλληλος, με ποικίλα καθήκοντα, που υπάρχει σε ορισμένες χώρες με ιστορικούς δεσμούς με την Αγγλία, από όπου προέρχεται το αξίωμα. Υπάρχει ένα ανάλογο αν και ανεξάρτητα αναπτυγμένο αξίωμα στην Ισλανδία το οποίο συνήθως μεταφράζεται στα αγγλικά ως σερίφης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά, ο σερίφης ήταν νομικός υπάλληλος υπεύθυνος για μια περιοχή ή μια κομητεία. Στη σύγχρονη εποχή, ο συγκεκριμένος συνδυασμός των νομικών, πολιτικών και τελετουργικών καθηκόντων ενός σερίφη ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα.

  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο σερίφης είναι ορκωτός αξιωματικός επιβολής του νόμου και τα καθήκοντα του αξιώματος διαφέρουν μεταξύ των πολιτειών και των κομητειών. Ο σερίφης είναι γενικά ένας εκλεγμένος υπάλληλος του νομού, με καθήκοντα που συνήθως περιλαμβάνουν την αστυνόμευση των μη ενοποιημένων περιοχών, τη διατήρηση των φυλακών των κομητειών, την παροχή ασφάλειας στα δικαστήρια και (σε ​​μερικές πολιτείες) την εξυπηρέτηση ενταλμάτων και δικαστικών εγγράφων. Εκτός από αυτές τις υπηρεσίες αστυνόμευσης και διόρθωσης, ο σερίφης είναι συχνά υπεύθυνος για την επιβολή του αστικού δικαίου εντός της δικαιοδοσίας του.
  • Ο σερίφης (ή υψηλός σερίφης) είναι ένας τελετουργικός υπάλληλος κομητείας ή πόλης στην Αγγλία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.
  • Στη Σκωτία, οι σερίφηδες είναι δικαστές.[1]
  • Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, σε ορισμένες κομητείες και στις πόλεις Δουβλίνο και Κορκ, οι σερίφηδες είναι νομικοί υπάλληλοι παρόμοιοι με τους δικαστικούς κλητήρες (bailiffs).
  • Στην Αυστραλία και στη Νότια Αφρική οι σερίφηδες είναι νομικοί υπάλληλοι παρόμοιοι με τους δικαστικούς κλητήρες (bailiffs). Στις χώρες αυτές δεν υπάρχει κανένας σύνδεσμος μεταξύ των κομητειών και των σερίφηδων.
  • Στον Καναδά, οι σερίφηδες υπάρχουν στις περισσότερες επαρχίες. Οι επαρχιακές υπηρεσίες σερίφηδων γενικά αναλαμβάνουν την επίβλεψη και μεταγωγή κρατουμένων στο δικαστήριο, εκτελούν δικαστικές εντολές και σε ορισμένες επαρχίες οι σερίφηδες παρέχουν ασφάλεια στο δικαστικό σύστημα, προστατεύουν δημόσιους υπαλλήλους, υποστηρίζουν έρευνες από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες και στην Αλμπέρτα, οι σερίφηδες ρυθμίζουν την κυκλοφορία.
  • Στην Ινδία, ο σερίφης αποτελεί ένα μεγάλο τελετουργικό αξίωμα σε μερικές μεγάλες πόλεις.

Όρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη sheriff είναι μια συστολή του όρου "shire reeve". Ο όρος, από τον παλιό αγγλικό scīrgerefa, όριζε έναν βασιλικό αξιωματούχο υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης ("reeve") σε ένα shire ή κομητεία για λογαριασμό του βασιλιά.[2] Ο όρος διατηρήθηκε στην Αγγλία παρά τη Νορμανδική Κατάκτηση. Από τα αγγλοσαξονικά βασίλεια, ο όρος εξαπλώθηκε σε πολλές άλλες περιοχές, σε πρώιμο σημείο στη Σκωτία, αργότερα στην Ιρλανδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη βρετανική αγγλική γλώσσα, το πολιτικό ή νομικό αξίωμα ενός σερίφη, η θητεία ενός σερίφη ή η δικαιοδοσία ενός σερίφη ονομάζεται shrievalty στην Αγγλία και την Ουαλία και σεριφάτο[3] στη Σκωτία.

Ο αραβικός όρος σαρίφ (شريف, "ευγενής"), που μερικές φορές καθίσταται σερίφ, δεν έχει καμία ιστορική ή ετυμολογική σχέση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sheriffs - Judicial Office Holders - About the Judiciary - Judiciary of Scotland». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2018. 
  2. «Online Etymology Dictionary». 
  3. «Sheriff Courts and Sheriffdoms in Scotland - Scots Law». Kevin F Crombie. 2009. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]