Mitsubishi Pajero

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mitsubishi Pajero
Mitsubishi Pajero του 2003 - 2005
Σύνοψη
Κατασκευαστής Mitsubishi
Εναλλακτική ονομασίαMitsubishi Montero
Mitsubishi Shogun
ΠαραγωγήΙανουάριος 1981 — Ιούνιος 2021
Σεζόν1981 — 2021
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεσαίο SUV
Σχετική εξέλιξηMitsubishi Pajero Mini
Mitsubishi Pajero Junior
Mitsubishi Pajero iO/Pinin
Mitsubishi Shogun Sport
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοMitsubishi Jeep

Το Mitsubishi Pajero ήταν ένα SUV αυτοκίνητο μεσαίων διαστάσεων που παράχθηκε από την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Mitsubishi, από το 1981 μέχρι το 2021. Το αυτοκίνητο αντικατέστησε το Mitsubishi Jeep, αν και η παραγωγή της πρώτης γενιάς έληξε το 1990. Το μοντέλο σχεδιάστηκε για την περίπτωση που η Jeep σταματούσε να δίνει εξαρτήματα στην Mitsubishi για να παράγει τα SUV της. Η συνεργασία με την Jeep σταμάτησε το 1999, μέχρι που η Mitsubishi και η Jeep εξαγοράστηκαν από την Chrysler.

Ονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μοντέλο πήρε το όνομά του από την Αγριόγατα της Πάμπας (Leopardus pajeros). Ωστόσο, στην Ισπανία, στη Βόρεια Αμερική (όπου διατέθηκε μέχρι το 2006[1]) και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής (με εξαίρεση τη Βραζιλία και τη Τζαμάικα) το μοντέλο κυκλοφόρησε ως Mitsubishi Montero, επειδή η λέξη pajero έχει ακατάλληλη σημασία στα ισπανικά. Ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η δεξιοτίμονη εκδοχή του διατέθηκε ως Mitsubishi Shogun.

Λήξη της παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Pajero άρχισε να παράγεται το 1981, με την παραγωγή του να σταματάει το 2021, καθώς οι πωλήσεις τα τελευταία χρόνια δεν ήταν πλέον καλές και η εταιρεία ήθελε να επικεντρωθεί πιο πολύ σε μικρότερα SUV. Τα εξαρτήματα του Pajero χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλα μικρότερα αυτοκίνητα που συνεχίζουν να παράγονται μέχρι και σήμερα, πλην όμως με άλλα πλέον εξαρτήματα.

Στην Ιαπωνία, η παραγωγή σταμάτησε το 2019, αλλά σε κάποιες άλλες χώρες σταμάτησε οριστικά το καλοκαίρι του 2021. Δεν υπάρχει κάποιος διάδοχος για το μοντέλο, αλλά συγγενικά μοντέλα θεωρητικά αποτέλεσαν εξέλιξη για το αυτοκίνητο.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The USA misses the Mitsubishi Montero». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]