Στον ίσκιο του θανάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Lifeboat)
Στον ίσκιο του θανάτου/ Ναυαγοί
ΣκηνοθεσίαΆλφρεντ Χίτσκοκ
ΠαραγωγήΚένεθ Μαγκόουαν
ΣενάριοΤζον Στάινμπεκ (ιστορία)
Τζο Σουέρλινγκ (σενάριο)
Βασισμένο σεLifeboat
ΠρωταγωνιστέςΤαλούλα Μπάνκχεντ
Γουίλιαμ Μπέντιξ
Γουόλτερ Σλέζακ
ΜουσικήΧιούγκο Φρίντχοφερ
ΦωτογραφίαΓκλεν ΜακΟυίλιαμς
ΜοντάζΝτόροθι Σπένσερ
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox
Διανομή20th Century Fox και Netflix
Πρώτη προβολή11 Ιανουαρίου 1944
Διάρκεια96 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

To Lifeboat (Ελληνικός τίτλος: Στον ίσκιο του θανάτου, a.k.a. Σωστική λέμβος, a.k.a Σωσίβια λέμβος, a.k.a. Ναυαγοί) είναι μια δραματική πολεμική ταινία Αμερικανικής παραγωγής του 1944 σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ, βασισμένη σε μία ιστορία που έγραψε ο Τζον Στάινμπεκ. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Ταλούλα Μπανκχέντ, Γουίλιαμ Μπέντιξ, Γουόλτερ Σλέζακ και Χιούμ Κρόνιν. Ολόκληρη η ταινία διαδραματίζεται μέσα σε μία σωστική λέμβο (βάρκα), ενώ κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ σεναρίου.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου μια ομάδα Αμερικανών και Βρετανών πολιτών βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια σωστική λέμβο όταν το πλοίο που τους μεταφέρει βυθίζεται από ένα Γερμανικό υποβρύχιο. Μετά από έντονη διαμάχη περισυλλέγεται και ένας Γερμανός επιζών, ο οποίος όπως αποκαλύπτεται αργότερα είναι ο Ναζί κυβερνήτης του υποβρυχίου.

Κριτική & αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κόρη του σκηνοθέτη, Πατρίτσια Χίτσκοκ, στα σχόλια της σε ντοκιμαντέρ του 2005, κάποιοι κριτικοί κινηματογράφου μετά τις πρώτες θριαμβευτικές κριτικές, άρχισαν να επικρίνουν την ταινία για τη δήθεν "θετική" απεικόνιση του γερμανικού χαρακτήρα. Σήμερα η άποψη που επικρατεί είναι η ακριβώς αντίθετη αφού η ταινία χαρακτηρίζεται σχεδόν σαν Αμερικάνικη προπαγάνδα. Οι επικρίσεις εκείνες εντούτοις ανάγκασαν την εταιρεία διανομής, 20th Century Fox να κάνει περιορισμένη διανομή της ταινίας (σε αντίθεση με όλες τις άλλες ταινίες του σκηνοθέτη) και να μην διαφημίσει επαρκώς την ταινία, με αποτέλεσμα μια αποτυχημένη εμπορική καριέρα. Σήμερα η ταινία θεωρείται κλασσική.

Άλλα Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Χίτσκοκ υπήρξε γνωστός για τις μικρές εμφανίσεις που έκανε σε όλες σχεδόν τις ταινίες του, με τη συγκεκριμένη όμως ταινία να διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου μέσα σε μια βάρκα στη μέση του ωκεανού πως θα ήταν δυνατόν να εμφανιστεί κάπου ο σκηνοθέτης; Ο δαιμόνιος Βρετανός κατάφερε να εμφανιστεί βάζοντας τη φωτογραφία του σε μια διαφήμιση για χάπια αδυνατίσματος (Reduco) σε μια εφημερίδα που κρατούν οι ναυαγοί. Η ίδια μάρκα χαπιών εμφανίζεται και σε μια άλλη του ταινία, το Ο Βρόχος (The Rope, 1948), ενώ ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι όταν η ταινία παίχθηκε στο σινεμά πολλοί του έγραψαν ρωτώντας τον για το που θα μπορούσαν να αγοράσουν τα θαυματουργά (αν και φανταστικά) χάπια αδυνατίσματος.
  • Η ταινία αυτή κατέχει το σπάνιο ρεκόρ της ταινίας με το μικρότερο κινηματογραφικό σκηνικό όλων των εποχών, ρεκόρ που δεν καταρρίφθηκε ποτέ.
  • Όταν η ηθοποιός Μαίρη Άντερσον ρώτησε το σκηνοθέτη ποια ήταν η καλύτερη πλευρά της (για την κινηματογραφική λήψη) έλαβε από τον σκηνοθέτη την απάντηση: "Αγαπητή μου, κάθεσαι ήδη πάνω της".
  • Η Ταλούλα Μπάνκχεντ δεν φορούσε εσώρουχα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, κάτι που παρατήρησαν οι συμπρωταγωνιστές της ανεβαίνοντας τη σκάλα για τη δεξαμενή όπου γίνονταν τα γυρίσματα. Όταν το ανέφεραν στον Χίτσκοκ εκείνος απάντησε ότι ναι μεν είναι ένα σοβαρό θέμα, "αλλά δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να απασχολεί τον ενδυματολόγο, το μακιγιάζ η τον κομμωτή".
  • Ο Χίτσκοκ όντας δυσαρεστημένος από την μουσική που έγραψε ο συνθέτης για την ταινία, προσπάθησε να αποτρέψει τη χρήση μουσικής θέτοντας στον συνθέτη το ερώτημα "Μα από που ακούγεται η μουσική στην μέση του ωκεανού;" για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από το συνθέτη: "Ας μας εξηγήσει ο κύριος Χίτσκοκ που ακριβώς στέκεται η κάμερα στη μέση του ωκεανού και θα του πω από που ακούγεται η μουσική!".
  • Η ταινία κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τίτλο Στον ίσκιο του θανάτου, επαναπροβλήθηκε με τον εναλλακτικό τίτλο Ναυαγοί.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]