In Through the Out Door

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
In Through the Out Door
Στούντιο άλμπουμ από Led Zeppelin
Κυκλοφόρησε15 Αυγούστου 1979
ΗχογραφήθηκεΝοέμβριος - Δεκέμβριος 1978 στη Στοκχόλμη
Μουσικό είδοςHard Rock
Διάρκεια42:25
ΠαραγωγόςΤζίμι Πέιτζ
ΔισκογραφικήSwan Song
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Led Zeppelin)
Presence
(1976)
In Through the Out Door
(1979)
Coda
(1982)

Το In Through the Out Door είναι το όγδοο στούντιο άλμπουμ του χαρντ ροκ συγκροτήματος Led Zeppelin, το οποίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1979 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Swan Song"· ήταν το τελευταίο άλμπουμ του που περιείχε εξολοκλήρου νέο υλικό προς ηχογράφηση καθώς και το τελευταίο πριν το θάνατο του ντράμερ Τζον Μπόναμ στα 1980. Η ηχογράφηση του έγινε σε διάστημα τριών εβδομάδων στα "ABBA's Polar Studios" στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και πρωτοκυκλοφόρησε τον δεκαπενταύγουστο του 1979 από την "Swan Song".

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του δίσκου προήλθε από την προσπάθεια του συγκροτήματος να περιγράψει τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που βίωναν τα μέλη του, όπως ο θάνατος του γιου του τραγουδιστή Ρόμπερτ Πλαντ στα 1977 καθώς και η «εξορία» του συγκροτήματος (για φορολογικούς λόγους) από τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό το τελευταίο είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία του συγκροτήματος να περιοδεύσει στη Βρετανία για δύο χρόνια. Έτσι, αποφάσισαν να ονομάσουν το άλμπουμ In Through the Out Door, προσπαθώντας να επιστρέψουν στη συνείδηση του βρετανικού κοινού (in through) από την «έξω πόρτα» (the out door).[1]
Αντίθετα με το προηγούμενο άλμπουμ τους, τούτο δέχτηκε περισσότερο τις συνθετικές επιδράσεις του μπασίστα και πιανίστα Τζον Πωλ Τζόουνς καθώς και του τραγουδιστή Ρόμπερτ Πλαντ και λιγότερο των άλλων δύο μελών του συγκροτήματος. Δύο μάλιστα τραγούδια (τα South Bound Saurez και All My Love) είναι τα μόνα τραγούδια του συγκροτήματος που δεν είχε καμία συμμετοχή στη σύνθεσή τους ο Τζίμι Πέιτζ, που το διάστημα εκείνο είχε κάποια προβλήματα με ναρκωτικά, ενώ ο ντράμερ Τζον Μπόναμ αντιμετώπιζε την ίδια περίοδο προβλήματα αλκοολισμού.
Μετά την ηχογράφηση στα Polar Studios, η μίξη έγινε στο προσωπικό στούντιο στο σπίτι του Πέιτζ. Τρία τραγούδια που ηχογραφήθηκαν τότε (τα Wearing and Tearing, Ozone Baby και Darlene) δεν περιλήφθηκαν στο δίσκο και κυκλοφόρησαν στο επόμενο άλμπουμ του συγκροτήματος.
Ο δίσκος γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ανεβαίνοντας στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ έχει βραβευθεί ως εξαπλά πλατινένιος από την "Recording Industry Association of America". To άλμπουμ συνοδευόταν από το επιτυχημένο σινγκλ "Fool in the Rain" το οποίο στα τέλη του 1979 έφθασε στο # 21 του Billboard.

Για την προώθηση του δίσκου, οι Led Zeppelin εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ του Knebworth στις 4[2] και 11 Αυγούστου του 1979,[3] μπροστά σε πάνω από 100.000 θεατές κάθε βραδιά. Το set list περιελάμβανε τα "Hot Dog" και "In the Evening" από το τελευταίο τους άλμπουμ, όπως και αρκετά τραγούδια από παλιότερες κυκλοφορίες του συγκροτήματος. Η τελευταία τους ευρωπαϊκή περιοδεία πραγματοποιήθηκε από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου 1980, με το συγκρότημα να περνάει από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Ελβετία, συμπεριλαμβάνοντας και το "All My Love" στις εμφανίσεις τους.

Ανάλυση τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δίσκος ξεκινάει με το "In the Evening", του οποίου οι στίχοι μιλούν για τα διαφορετικού τύπου προβλήματα τα οποία έχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι διάσημοι και εύποροι. Ακολουθεί το "South Bound Saurez", το οποίο επικεντρώνεται γύρω από το πιάνο του Τζον Πωλ Τζόουνς, αφού αυτός ήταν και ο βασικός συνθέτης του. Αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα κομμάτια στη δισκογραφία του συγκροτήματος το οποίο δεν έγραψε ο Τζίμι Πέιτζ. Το "Fool in the Rain" μιλάει για ένα άνδρα ο οποίος έχει ραντεβού με μία γυναίκα. Όταν η γυναίκα δεν εμφανίζεται αυτός απογοητεύεται αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι την περίμενε σε λάθος σημείο. Η ιδέα για το ρυθμό της σάμπα προήλθε από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1978 το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή.
Τέταρτο κομμάτι του δίσκου είναι το "Hot Dog", επηρεασμένο από μουσική ροκαμπίλι. Οι στίχοι του μιλούν για μια κοπέλα από το Τέξας την οποία ερωτεύτηκε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ενώ γυρίστηκε και βίντεο κλιπ για το συγκεκριμένο κομμάτι. Ακολουθεί το "Carouselambra" του οποίου οι στίχοι μιλούν για την κατάσταση του συγκροτήματος εκείνη την εποχή, αφού δεν τα πήγαιναν καλά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ο Πέιτζ έπαιξε κιθάρα με δύο ταστιέρες σε αυτό το κομμάτι, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια των Led Zeppelin, αφού ξεπερνάει τα δέκα λεπτά.
Το "All My Love" είναι αφιερωμένο στο γιο του Ρόμπερτ Πλαντ ο οποίος είχε πεθάνει από στομαχική λοίμωξη δύο χρόνια νωρίτερα, ενώ ο τα φωνητικά του κομματιού έγιναν με μία λήψη. Ο δίσκος κλείνει με το "I'm Gonna Crawl", του οποίου η μουσική είναι εμπνευσμένη από τον τραγουδιστή Γουίλσον Πικέτ.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. In the Evening (Page, Plant, Jones) - 6:49
  2. South Bound Saurez (Plant, Jones) - 4:12
  3. Fool in the Rain (Page, Plant, Jones) - 6:12
  4. Hot Dog (Page, Plant) - 3:17
  5. Carouselambra (Page, Plant, Jones) - 10:32
  6. All My Love (Plant, Jones) - 5:51
  7. I'm Gonna Crawl (Page, Plant, Jones) - 5:30

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

In Through the Out Door (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 15 Αυγούστου 1979

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 1
Ηνωμένες Πολιτείες 1
Νέα Ζηλανδία 1
Καναδάς 1
Ιαπωνία 2
Αυστραλία 3
Ισπανία 5
Γαλλία 7
Ιταλία 12
Νορβηγία 14
Σουηδία 17
Αυστρία 20
Ολλανδία 20
Γερμανία 28

Fool in the Rain (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: 7 Δεκεμβρίου 1979

Xώρα Θέση
Καναδάς 12
Ηνωμένες Πολιτείες 21
Νέα Ζηλανδία 44

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

In Through the Out Door (άλμπουμ)
Ηνωμένες Πολιτείες (RIAA Certification): 6 φορές πλατινένιος
Ηνωμένο Βασίλειο (BPI Certification): Πλατινένιος
Αυστραλία (ARIA Certification): 2 φορές πλατινένιος
Αργεντινή (CAPIF Certification): Χρυσός

Μέλη των Led Zeppelin[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το In Through the Out Door ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Ρόμπερτ Πλαντ - φωνητικά, φυσαρμόνικα
Τζίμι Πέιτζ - ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα
Τζον Πωλ Τζόουνς - μπάσο, πλήκτρα
Τζον Μπόναμ - τύμπανα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dave Lewis (2003), Led Zeppelin: Celebration II: The 'Tight But Loose' Files, London: Omnibus Press. ISBN 1-84449-056-4, pp. 49, 63, 80.
  2. August 4, 1979 Stevenage, UK Knebworth Festival
  3. August 11, 1979 Stevenage, UK Knebworth Festival

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]