Διαγωνισμός Νέων Χορευτών Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Eurovision Young Dancers)
Η χορεύτρια του μπαλέτου Zenaida Yanowsky κέρδισε για την Ισπανία το 1993.

Ο Διαγωνισμός Νέων Χορευτών Eurovision (αγγλικά: Eurovision Young Dancers, γαλλικά: L'Eurovision des Jeunes Danseurs), συχνά αναφερόμενος ως EYD ή Νέοι Χορευτές, ήταν ένας διαγωνισμός χορού που πραγματοποιούνταν κάθε δυο χρόνια, διοργανωνόταν από την EBU και μεταδιδόταν τηλεοπτικά σε όλη την Ευρώπη. Τριάντα επτά χώρες έχουν συμμετάσχει από την έναρξη του διαγωνισμού το 1985, συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου (όχι μέλος της EBU) και του Καναδά (Βόρεια Αμερική).

Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία από 16 έως 21 ετών, προέρχονταν από κράτη μέλη της EBU και διαγωνίζονταν σε ζευγάρια σε χορό της επιλογής τους. Η επιτροπή αποτελούνταν από επαγγελματίες χορευτές που εκπροσωπούσαν το μπαλέτο, τον σύγχρονο και το μοντέρνο χορό και που βαθμολογούσαν κάθε χορό. Τα δυο ζευγάρια με τη μεγαλύτερη βαθμολογία προκρίνονταν στον τελικό, ο οποίος προβαλλόταν στην τηλεόραση και στον οποίο ο νικητής αποφασιζόταν από την επιτροπή.

Η Ισπανία είναι η χώρα με τις περισσότερες νίκες στον Διαγωνισμό Νέων Χορευτών, έχοντας κερδίσει πέντε φορές (1985, 1991, 1993, 1995, 1997) αλλά δεν φιλοξένησε ποτέ το διαγωνισμό. Στις 16 Δεκεμβρίου 2017, ο δέκατος πέμπτος και πιο πρόσφατος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας και νικήτρια ήταν η Paulina Bidzińska από την Πολωνία ενώ η Patricija Crnkovič από τη Σλοβενία κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διαγωνισμός Νέων Χορευτών πραγματοποιούνταν κάθε δυο χρόνια παράλληλα με το δημοφιλή Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της Eurovision (άλλος διαγωνισμός νέων της EBU που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια). Ο πρώτος Διαγωνισμός Νέων Χορευτών της Eurovision πραγματοποιήθηκε στο Reggio Emilia της Ιταλίας, στις 16 Ιουνίου 1985. Έντεκα χώρες που είναι μέλη της EBU διαγωνίστηκαν σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό. Η Ισπανία ήταν η νικήτρια το 1985, εκπροσωπούμενη από την Arantxa Argüelles. Η Νορβηγία με την Arne Fagerholt και η Σουηδία με τη Mia Stagh και τον Göran Svalberg κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Συνολικά 37 χώρες έχουν διαγωνιστεί τουλάχιστον μια φορά από το 1985. Ο Καναδάς είναι η μοναδική μη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετείχε στο διαγωνισμό, παρόλο που ο καναδικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, το Canadian Broadcasting Corporation (CBC), αποτελεί μέλος της EBU.

Στην συνολική ιστορία του, μόνο δυο διαγωνισμοί (2007 και 2009) δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Ο Διαγωνισμός Νέων Χορευτών 2007 ακυρώθηκε ώστε να πραγματοποιηθεί το Prix de Lausanne, μια παρόμοια εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από τον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SRG SSR idée suisse στον ίδιο χώρο. Η απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού συμφωνήθηκε αμοιβαία από το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της οικοδέσποινας χώρας και την EBU. Ο επόμενος διαγωνισμός θα πραγματοποιούνταν στις 19 Ιουνίου 2009 στο Dance House στο Όσλο, ωστόσο τελικά ακυρώθηκε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Στις 23 Ιανουαρίου 2017 η EBU ανακοίνωσε ότι ο μαλτέζικος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Public Broadcasting Services (PBS), που συμφώνησε τον Ιούλιο 2015 ότι θα φιλοξενούσε το διαγωνισμό, είχε κωλύματα οργάνωσης που τον ανάγκαζαν να ακυρώσει τη διοργάνωση του διαγωνισμού. Η EBU ανέφερε επίσης ότι ήταν σε αναζήτηση άλλου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού που θα φιλοξενούσε τη διοργάνωση αλλά σε περίπτωση που δε βρισκόταν κάποιος σταθμός εν καιρώ τότε η διοργάνωση θα επέστρεφε το 2019. Στις 18 Μαΐου 2017, ο τσέχικος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Česká televize (ČT) επιβεβαίωσε ότι θα φιλοξενούσε το διαγωνισμό για δεύτερη φορά.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2018, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε λόγω μη ύπαρξης ενός ραδιοτηλεοπτικού σταθμού που θα ήταν πρόθυμος να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Μέχρι τότε, η Μάλτα και η Πολωνία ήταν οι μόνες χώρες μέλη της EBU που είχαν επιβεβαιώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μορφή έχει παραμείνει σε γενικές γραμμές η ίδια από την πρώτη εμφάνιση του διαγωνισμού το 1985. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να μην είναι επαγγελματίες χορευτές και να έχουν ηλικία 16-21 ετών. Οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι μόνοι τους ή σε ζευγάρια και ο κάθε συμμετέχοντας παρουσιάζει ένα χορευτικό της επιλογής του, το οποίο έχει προετοιμάσει πριν το διαγωνισμό. Όλες οι χώρες συμμετέχουν σε μια ομαδική χορογραφία κατά την διάρκεια της "Εβδομάδας Νέων Χορευτών".

Από το 1989 έως το 2003, ένας ημιτελικός γύρος πραγματοποιούνταν λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό και η επιτροπή αποφάσιζε ποιες χώρες θα προκρίνονταν για τον τηλεοπτικό τελικό. Στον διαγωνισμό του 2003, η επιτροπή ψήφισε με ηλεκτρονικό τρόπο, αμέσως μετά από κάθε χορογραφία, απονέμοντας πόντους για την τεχνική και για την πρωτοτυπία. Στον διαγωνισμό του 2005, άλλαξε η παραδοσιακή μορφή του διαγωνισμού. Μια εβδομάδα γεμάτη με μαθήματα χορού αντικατέστησε τον ημιτελικό γύρο. Οι Florence Clerc, Irek Mukhamedow, Christopher Bruce και Piotr Nardelli ήταν οι καθηγητές χορού που επελέγησαν να συνεργαστούν με τους συμμετέχοντες και να επιλέγουν τους 10 φιναλίστ από τις 13 συμμετέχουσες χώρες.

Το 1989 και το 2003, ο διαγωνισμός βράβευσε δυο κατηγορίες, τον κλασικό και τον σύγχρονο χορό. Ένα επιπλέον βραβείο "Youth Jury" απονεμήθηκε το 2003, το οποίο επιλέχθηκε από το κοινό.

Η μορφή του διαγωνισμού άλλαξε το 2011 ώστε να περιλαμβάνει έναν τελικό γύρο "με ντουέτα" και οι ημιτελικοί διακόπηκαν λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχουσών χωρών. Τα μέλη της επιτροπής εκπροσωπούσαν το μπαλέτο, τον σύγχρονο και τον μοντέρνο χορό και βαθμολογούσαν καθέναν από τους διαγωνιζόμενους ατομικά και ομαδικά. Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολογίας της επιτροπής, οι δυο συμμετέχοντες με τους περισσότερους πόντους προκρίνονταν στον τελικό. Ο τελικός περιλάμβανε μια χορογραφία των 90 δευτερολέπτων και ο καθένας από τους φιναλίστ ερμήνευε μια τυχαία χορογραφία των 45 δευτερολέπτων. Ο νικητής επιλεγόταν από την κριτική επιτροπή μετά την ολοκλήρωση των χορογραφιών του τελικού.

Συμμετοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Χώρα που έκανε την πρώτη εμφάνιση
1985
1987
1989
1991
1993
1995
1997
1999
2001
2003
2011
2013
2015

Φιλοξενία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικοδέσποινες χώρες του Διαγωνισμού Νέων Χορευτών
  A single contest
  Multiple contests

Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του διαγωνισμού καλύπτεται από χορηγούς και συνεισφορές από άλλες συμμετέχουσες χώρες. Ο διαγωνισμός θεωρείται μια μοναδική ευκαιρία για να προβληθεί η οικοδέσποινα χώρα ως τουριστικός προορισμός. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει μια λίστα από πόλεις και τοποθεσίες που έχουν φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό Νέων Χορευτών της Eurovision, μια ή περισσότερες φορές. Οι μελλοντικές τοποθεσίες παρουσιάζονται πλάγια. Με τρεις διαγωνισμούς, η Πολωνία είναι η χώρα που φιλοξένησε τους περισσότερους διαγωνισμούς, κάθε φορά σε διαφορετική πόλη.

Διαγωνισμοί Χώρα Πόλη Τοποθεσία Χρόνια
3 Πολωνία Gdynia Teatr Muzyczny 1997
Βαρσοβία National Theatre 2005
Γκντανσκ Baltic State Opera 2013
2 Τσεχία Plzeň New Theatre 2015
Πράγα Congress Centre 2017
Γαλλία Παρίσι Palais des Congrès 1989
Λυών Opéra de Lyon 1999
1 Ιταλία Reggio Emilia Teatro Municipale 1985
Γερμανία Schwetzingen Schwetzingen Palace Theatre 1987
Φινλανδία Ελσίνκι Helsinki City Theatre 1991
Σουηδία Στοκχόλμη Dance House 1993
Ελβετία Ελβετία[b] Λωζάννη[b] Palais de Beaulieu 1995
Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Linbury Studio Theatre 2001
Ολλανδία Άμστερνταμ Stadsschouwburg 2003
Νορβηγία Νορβηγία Όσλο Dance House 2011

Λίστα διαγωνισμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Νικητής/ές Χορευτής/ές Βραβείο Ημερομηνία Χώρος διεξαγωγής Διοργανώτρια πόλη
1985  Ισπανία Arantxa Arguelles Συνολικό 16 Ιουνίου Teatro Municipale Ρέτζο νελλ'Εμίλια
1987  Δανία Rose Gad Poulsen & Nikolaj Hübbe Συνολικό 31 Μαΐου Schlosstheater Schwetzingen Σβέντσιγκεν
1989 Γαλλία Agnès Letestu Σύγχρονο 28 Ιουνίου Palais des Congrès Παρίσι
Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο Tetsuya Kumakawa Κλασσικό
1991  Ισπανία Amaya Iglesias Συνολικό 5 Ιουνίου Helsinki City Theatre Ελσίνκι
1993  Ισπανία Zenaida Yanowsky Συνολικό 15 Ιουνίου Dansens Hus Στοκχόλμη
1995  Ισπανία Jesus Pastor Sauquillo & Ruth Miro Συνολικό 6 Ιουνίου Palais de Beaulieu Λωζάνη
1997  Ισπανία Antonio Carmena Συνολικό 17 Ιουνίου Teatr Muzyczny Γκντίνια
1999  Γερμανία Katja Wünsche & Yohan Stegli Συνολικό 10 Ιουλίου Opéra de Lyon Λυών
2001 Πολωνία Dawid & Marcin Kupinski Συνολικό 23 Ιουνίου Linbury Studio Theatre Λονδίνο
2003  Ουκρανία Jerlin Ndudi Κλασσικό 4 Ιουλίου Stadsschouwburg Theatre Άμστερνταμ
Σουηδία Kristina Oom & Sebastian Michanek Σύγχρονο
 Τσεχία Monika Hejduková & Viktor Konvalinka Επιτροπή νέων
2005 Ολλανδία Milou Nuyens Συνολικό 24 Ιουνίου National Theatre Βαρσοβία
2011 Νορβηγία Νορβηγία Daniel Sarr Σύγχρονο/Hip Hop 24 Ιουνίου Dansens Hus Όσλο
2013 Ολλανδία Sedrig Verwoert Contemporary 14 June Baltic Opera House Γκντανσκ
2015 19 Ιουνίου TBC Πίλζεν

Νικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαέξι χορογραφίες έχουν κερδίσει στο Διαγωνισμό Νέων Χορευτών της Eurovision, του διαγωνισμού χορού που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια από τα κράτη μέλη της EBU. Έχουν πραγματοποιηθεί 14 διαγωνισμοί και στον καθένα από αυτούς έχουν προκύψει ένας νικητής, η δεύτερη και η τρίτη θέση σε όλα τα είδη χορού, με εξαίρεση το 1989 όπου την πρώτη θέση έλαβαν ο σύγχρονος και ο κλασικός χορός ; και το 2003 όπου την πρώτη θέση έλαβαν το μπαλέτο, ο μοντέρνος χορός και η κατηγορία "Youth Jury Choice". Από το 2011 μέχρι σήμερα, βραβεία απονέμονται μόνο στο νικητή και στη δεύτερη θέση. Ακολουθεί μια λίστα με όλους τους νικητές ανά κατηγορία χορού και με τον αριθμό νικών ανά χώρα.

Νικητές ανά έτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ημερομηνία Οικοδέσποινα πόλη Χώρες Νικητής Ερμηνευτής Δεύτερη θέση Τρίτη θέση
1985 16 Ιουνίου Ιταλία Ρέτζο νελλ'Εμίλια 11 Ισπανία Arantxa Argüelles Νορβηγία Σουηδία
1987 31 Μαΐου Γερμανία Schwetzingen 14 Δανία Rose Gad Poulsen & Nikolaj Hübbe Ελβετία Γερμανία
1989 28 Ιουνίου Γαλλία Παρίσι 17 Γαλλία[c] Agnès Letestu (Contemporary dance) No runner-up
Ηνωμένο Βασίλειο[c] Tetsuya Kumakawa (Classical ballet)
1991 5 Ιουνίου Φινλανδία Ελσίνκι 15 Ισπανία Amaya Iglesias Γαλλία Δανία
1993 15 Ιουνίου Σουηδία Στοκχόλμη 15 Zenaida Yanowsky Ελβετία Αυστρία
Γαλλία
1995 6 Ιουνίου Ελβετία Λωζάννη 15 Jesús Pastor Sahuquillo & Ruth Miró Salvador Σουηδία Βέλγιο
1997 17 Ιουνίου Πολωνία Γκντίνια 13 Antonio Carmena San José Βέλγιο Σουηδία
1999 10 Ιουλίου Γαλλία Λυών 16 Γερμανία Stegli Yohan & Katja Wünsche Σουηδία Ισπανία
2001 23 Ιουνίου Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο 18 Πολωνία David Kupinski & Marcin Kupinski Βέλγιο Ολλανδία
2003 4 Iουλίου Ολλανδία Άμστερνταμ 17 Ουκρανία[d] Jerlin Ndudi (Ballet) No runner-up
Σουηδία[d] Kristina Oom & Sebastian Michanek (Modern dance)
Τσεχία[d] Monika Hejduková & Viktor Konvalinka (Youth Jury Choice)
2005 24 Ιουνίου Πολωνία Βαρσοβία 13 Ολλανδία Milou Nuyens Πολωνία Βέλγιο
2011 24 Ιουνίου Νορβηγία Όσλο 10 Νορβηγία Daniel Sarr Σλοβενία No third place
2013 14 Ιουνίου Πολωνία Γκντανσκ 10 Ολλανδία Sedrig Verwoert Γερμανία
2015 19 Ιουνίου Τσεχία Πίλζεν 10 Πολωνία Viktoria Nowak Σλοβενία
2017 16 Δεκεμβρίου Τσεχία Πράγα 8 Paulina Bidzińska
2019 Cancelled 2[e] Cancelled

Νικητές ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης που δείχνει τις νίκες κάθε χώρας στον Διαγωνισμό Νέων Χορευτών μέχρι και το 2017.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις τρεις καλύτερες θέσεις της κάθε χώρας σε κάθε διαγωνισμό αλλά και τα χρόνια που η κάθε χώρα κέρδισε τον διαγωνισμό.

Χώρα Πρώτη θέση, χρυσό μετάλλιο Δεύτερη θέση, αργυρό μετάλλιο Τρίτη θέση, χάλκινο μετάλλιο Σύνολο νικών Χρονιές που νίκησε
Ισπανία 5 0 1 6
Πολωνία 3 1 0 4
Ολλανδία 2 0 1 3
Σουηδία 1 2 2 5
Γαλλία 1 1 1 3
Γερμανία 1 1 1 3
Νορβηγία 1 1 0 2
Δανία 1 0 1 2
Τσεχία 1 0 0 1
Ηνωμένο Βασίλειο 1 0 0 1
Ουκρανία 1 0 0 1
Σλοβενία 0 3 0 3 N/A
Βέλγιο 0 2 2 4 N/A
Ελβετία 0 2 0 2 N/A
Αυστρία 0 0 1 1 N/A

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]