Discord

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Discord
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας13 Μαΐου 2015
Είδοςπελάτης άμεσης επικοινωνίας, ιστότοπος, ιδιόκτητο λογισμικό, λογισμικό τηλεδιάσκεψης, εφαρμογή κινητού, υπηρεσία στο διαδίκτυο, πρόγραμμα υπολογιστή, υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακή κοινότητα
Διανομή
ΈκδοσηiOS : 159.0 (6 Ιανουάριος 2023)[1]
Android : 159.10 (4 Ιανουάριος 2023)[2]
Linux : 0.0.22 (10 Δεκέμβριος 2022)[3]
macOS : 0.0.270 (12 Δεκέμβριος 2022)[4]
Microsoft Windows : 1.0.9034 (28 Φεβρουάριος 2024)
Δοκιμαστική έκδοσηAndroid : 220.10 (4 Μάρτιος 2024)[5]
ΛειτουργικάmacOS, Android, Microsoft Windows, iOS, Linux, PlayStation
ΑρχιτεκτονικήmacOS, Linux, iOS, Android, περιηγητής ιστού, Microsoft Windows, Xbox[6]
Διαθέσιμο σε28 γλώσσες
Ανάπτυξη
Γραφικό περιβάλλονElectron[7]
ΠλατφόρμαElectron
Γραμμένο σεJavaScript, Python, C++
Άδεια χρήσηςιδιόκτητη άδεια
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://discord.com/

Το Discord είναι πλατφόρμα VoIP ανταλλαγής μηνυμάτων και ψηφιακής διανομής που έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία κοινοτήτων. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνήσουν με φωνητικές κλήσεις, βιντεοκλήσεις, μηνύματα κειμένου, πολυμέσα και αρχεία σε ιδιωτικές συνομιλίες ή σε κοινότητες που ονομάζονται "διακομιστές". Οι διακομιστές περιέχουν κανάλια κειμένου και κανάλια ομιλίας. Το Discord διατίθεται σε Windows, macOS, Android, iOS, iPadOS, Linux και σε όλα τα προγράμματα περιήγησης ιστού. Από τις 21 Ιουλίου 2019, υπάρχουν πάνω από 250 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Discord ξεκίνησε τα Stage Channels τον Μάιο του 2021, μια λειτουργία παρόμοια με το Clubhouse που επιτρέπει ζωντανά, εποπτευόμενα κανάλια, για ακουστικές συνομιλίες, συζητήσεις και άλλες χρήσεις, τα οποία μπορούν περαιτέρω να πραγματοποιηθούν μόνο σε προσκεκλημένους ή χρήστες με εισιτήριο. Παράλληλα, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν σχετικά ανοιχτά κανάλια Stage για τα ενδιαφέροντά τους μέσω ενός εργαλείου Stage Discovery.

Κανάλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κανάλια διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: ομιλίας και κειμένου. Η ορατότητα και η πρόσβαση σε κανάλια μπορούν να προσαρμοστούν για να περιορίσουν την πρόσβαση από συγκεκριμένους χρήστες (διαχειριστές, ρόλους υψηλής κατάταξης), για παράδειγμα, η σήμανση ενός καναλιού "NSFW" (Not Safe For Work) απαιτεί από τους θεατές να επιβεβαιώσουν ότι είναι άνω των 18 ετών και επιθυμούν να δουν τέτοιο περιεχόμενο.

Τα κανάλια κειμένου υποστηρίζουν κάποιο εμπλουτισμένο κείμενο μέσω ενός υποσυνόλου της σύνταξης Markdown. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μπλοκ κώδικα με ειδική γλώσσα.

Στα κανάλια ομιλίας, οι χρηστές μπορούν να συνομιλούν μιλώντας. Στο καθένα υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο χρηστών όπου ορίζεται από μία μερίδα χρηστών. Κάποια μπορούν να είναι κλειδωμένα για μερικούς χρήστες, αυτό και πάλι εξαρτάται από ρόλους υψηλής κατάταξης.

Ρόλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας διακομιστής μπορεί να περιλαμβάνει κάποιους ρόλους. Αυτοί κατανέμονται στους χρήστες και ορίζουν τις δυνατότητες του χρήστη στον server (για παράδειγμα, αν μπορεί να επεξεργάζεται τις ρυθμίσεις ή αν έχει δυνατότητα αποστολής μηνύματος σε ένα κανάλι). Ύστερα, γίνεται σε ένα κανάλι, οι ικανότητες ενός ρόλου να μεταβληθούν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «What's New Jan 6, 2023 Version 159.0». Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουάριος 2023. 
  2. «Discord: Talk, Chat & Hang OutAbout this app». Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουάριος 2023. 
  3. «discord-0.0.22.tar.gz/resources/build_info.json». Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουάριος 2023. 
  4. «What's new in version 0.0.270 Updated on Dec 12 2022». Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουάριος 2023. 
  5. «Discord: Talk, Chat & Hang Out». Ανακτήθηκε στις 4 Μάρτιος 2024. 
  6. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.
  7. Error: Unable to display the reference properly. See the documentation for details.