BRDM-2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
BRDM-2
Σύνοψη
Κατασκευαστής GAZ
Παραγωγή1962 — 1989
Σεζόν1962 — 1989
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΤεθωρακισμένο αμφίβιο όχημα
Σχετική εξέλιξηBRDM-1
GAZ-53
Διαστάσεις
Μήκος5750 χιλιοστά
Πλάτος2370 χιλιοστά
Ύψος2350 χιλιοστά
Κενό Βάρος7500 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοBRDM-1
Επόμενο μοντέλοGAZ Tigr

Το BRDM-2 ( Boyevaya Razvedyvatelnaya Dozornaya Mashina, Боевая Разведывательная Дозорная Машина, κυριολεκτικά "Όχημα αναγνώρισης μάχης/περιπολίας") είναι ένα αμφίβιο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο προσκοπισμού που χρησιμοποιείται από κράτη που ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της. Ήταν επίσης γνωστό με τις ονομασίες BTR-40PB, BTR-40P-2 και GAZ 41-08. Αυτό το όχημα, όπως και πολλά άλλα σοβιετικά οχήματα, έχει εξαχθεί εκτενώς και χρησιμοποιείται σε τουλάχιστον 38 χώρες. Προοριζόταν να αντικαταστήσει το παλαιότερο BRDM-1 και έχει βελτιωμένες αμφίβιες δυνατότητες και καλύτερο οπλισμό σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα BRDM-2 σε μια εκδήλωση παλιών στρατιωτικών οχημάτων το 2010
Ένα Ουκρανικό BRDM-2 με μηχανή Isuzu

Μετά από μερικά χρόνια χρήσης από τον Σοβιετικό Στρατό, οι περιορισμοί και τα μειονεκτήματα του BRDM-1 έγιναν εμφανείς. Το όχημα δεν είχε πυργίσκο και για να χειριστεί τον οπλισμό ο πυροβολητής έπρεπε να ανοίξει μια καταπακτή και να εκτεθεί στα εχθρικά πυρά. Το όχημα δεν ήταν εξοπλισμένο με σύστημα προστασίας NBC και δεν διέθετε εξοπλισμό νυχτερινής όρασης από προεπιλογή. Το όχημα στερούνταν επίσης κάθε είδους ειδικών σκοπευτικών στοιχείων, γεγονός που υπονόμευε τη λειτουργία του ως όχημα αναγνώρισης. Αυτά τα μειονεκτήματα ενθάρρυναν την ομάδα σχεδιασμού να δημιουργήσει ένα νέο όχημα που θα ταίριαζε στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Το BRDM-2 προοριζόταν σαν μια εκσυγχρόνιση του BRDM-1, εναλλάσσοντας τα περισσότερα προηγούμενα εξαρτήματα από το GAZ-63 με αυτά του GAZ-53 και του GAZ-66, ενώ χρησιμοποιούσε την μηχανή V8 από την GAZ-13 λιμουζίνα του 1959.[2][3]

Το BRDM-2 έχει τετραμελές πλήρωμα: έναν οδηγό, έναν συνοδηγό, έναν διοικητή και έναν πυροβολητή. Διαθέτει δύο ζεύγη κοιλιακών τροχών που κινούνται με αλυσίδα χαμηλωμένα από τον οδηγό, που επιτρέπουν τη διέλευση της τάφρου όπως και ο προκάτοχός του, και ένα κεντρικό σύστημα ρύθμισης της πίεσης των ελαστικών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση της πίεσης και των τεσσάρων ελαστικών ή μεμονωμένων ελαστικών, ενώ το όχημα βρίσκεται σε κίνηση για να ταιριάζει στις συνθήκες του εδάφους.

Εξωτερικά, διαφέρει από το BRDM-1 επειδή έχει μεγαλύτερο αμάξωμα. Διατηρεί όμως τον γενικό σχεδιασμό του BRDM-1. Ωστόσο, το μέρος του πληρώματος είναι τώρα πιο μπροστά και ο νέος βενζινοκινητήρας V8 του GAZ-13 βρίσκεται στο πίσω μέρος. Χάρη σε αυτό, ο κινητήρας προστατεύεται πολύ καλύτερα από τα εχθρικά πυρά. Ο χώρος του κινητήρα διαχωρίζεται επίσης από τον θάλαμο του πληρώματος με ένα θωρακισμένο φράγμα.

Τα μέρη του οδηγού και του διοικητή βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του οχήματος, με τον οδηγό τοποθετημένο στα αριστερά και τον διοικητή στα δεξιά. Και οι δύο κάθονται πίσω από ένα αλεξίσφαιρο παρμπρίζ, το οποίο τους παρέχει την κύρια θέα στο πεδίο της μάχης. Όταν βρίσκεται σε μάχη, το παρμπρίζ μπορεί να προστατεύεται επιπλέον με δύο θωρακισμένα παντζούρια. Όταν τα παντζούρια βρίσκονται στην ανοιχτή τους θέση, προστατεύουν τον οδηγό και τον κυβερνήτη από το να τυφλωθούν από το φως του ήλιου και διασφαλίζουν ότι το παρμπρίζ δεν θα θολώνει από τη βροχή ή το χιόνι. Ο κυβερνήτης και ο οδηγός διαθέτουν περισκόπια που επιτρέπουν στους δύο να έχουν πιο λεπτομερή θέαση του γύρω εδάφους. Ο κυβερνήτης έχει έξι περισκόπια TNP-A (πέντε στο μπροστινό μέρος και ένα στο πλάι του οχήματος), ένα όργανο ελέγχου ημέρας TPKU-2B και ένα νυχτερινό σκοπευτικό TKN-1 ( συσκευή νυχτερινής όρασης ). Ο οδηγός διαθέτει τέσσερα περισκόπια TNP-A (όλα μπροστά), ένα από τα οποία μπορεί να αντικατασταθεί από μια συσκευή νυχτερινής όρασης TWN-2B. Ο πυροβολητής βρίσκεται στον πυργίσκο κατά τη διάρκεια της μάχης, αλλά όταν ταξιδεύει κάθεται μέσα στο κύτος.

Ο κινητήρας είναι μεγαλύτερος από αυτόν του BRDM-1 (είναι 140 ίπποι V-8 αντί για 90 ίπποι της εξακύλινδρης μηχανής του προηγούμενου οχήματος). Το BRDM-2 διαθέτει έναν προβολέα υπερθύρων και τέσσερα φώτα οδήγησης υπερθύρων, καθώς και ένα συλλογικό σύστημα φίλτρου NBC υπερπίεσης. Ο προβολέας υπερθύρων βρίσκεται στην κορυφή του περισκοπίου του διοικητή. Το όχημα διαθέτει επίσης ραδιόφωνο R-123 και κεραία στη δεξιά πλευρά του κύτους δίπλα στην καταπακτή του διοικητή, για επικοινωνία. Υπάρχει επίσης ένα βαρούλκο τοποθετημένο εσωτερικά στο μπροστινό κύτος που έχει καλώδιο 30 m και χωρητικότητα 4 τόνων. Το βαρούλκο προορίζεται για χρήση, μεταξύ άλλων, για αυτο-ανάρρωση όταν κολλήσει σε δύσκολα εδάφη. Ένα εφεδρικό ελαστικό μπορεί να τοποθετηθεί στην κορυφή του πυργίσκου. Αυτό ασκούνταν συχνότερα από τα πολωνικά πληρώματα.

Όπως και ο προκάτοχός του, το BRDM-2 είναι αμφίβιο. Ο κινητήρας βενζίνης V-8 παρέχει ισχύ στον κυκλικό πίδακα νερού, εξοπλισμένο με μια έλικα τεσσάρων λεπίδων στο πίσω μέρος του οχήματος, η οποία καλύπτεται με ένα θωρακισμένο κλείστρο ενώ βρίσκεται στη στεριά. Αυτό το κλείστρο ανοίγει ταυτόχρονα με την πλακέτα επένδυσης με υδραυλικό σύστημα, κάτι που πρέπει να γίνει πριν μπει νερό. Ο πίδακας νερού επιτρέπει αμφίβια ταξίδια με ταχύτητα 10 km/h για 17 έως 19 ώρες. Μια σανίδα επένδυσης, η οποία αποθηκεύεται κάτω από τη μύτη της γάστρας όταν ταξιδεύετε, τοποθετείται στο μπροστινό μέρος της γάστρας πριν εισέλθει στο νερό για να βελτιώσει τη σταθερότητα και τη μετατόπιση του οχήματος στο νερό και να αποτρέψει το νερό να πλημμυρίσει την πλώρη του BRDM-2. Ενώ βρίσκεται στη θέση ταξιδιού του, χρησιμεύει ως πρόσθετη πανοπλία.

Ο οπλισμός είναι ίδιος με το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR-60PB . ένα 14,5 mm KPVT βαρύ πολυβόλο με ομοαξονικό 7,62 mm πολυβόλο γενικής χρήσης PKT ως δευτερεύον όπλο, και τα δύο σε ένα μικρό κωνικό πυργίσκο BPU-1 τοποθετημένο στη γάστρα σε κεντρική θέση πάνω από τους κοιλιακούς τροχούς.

Το 14.5 βαρύ πολυβόλο KPVT mm έχει πρακτικό ρυθμό βολής 150 βολές ανά λεπτό και κυκλικό ρυθμό βολής 600 βλήματα ανά λεπτό. Έχει αποτελεσματική εμβέλεια κατά τη διάρκεια της ημέρας λειτουργίας 2.000 m. Μπορεί να διεισδύσει 20 mm θωράκισης σε εμβέλεια 1.000 m και 30 mm θωράκισης σε εμβέλεια 500 m. Μπορεί επίσης να βάλλει κατά εναέριων στόχων, οπότε το τακτικό βεληνεκές είναι 1.400 m. Χρησιμοποιεί το 14.5 mm API-T, 14,5 mm IT, 14,5 mm HE-T, 14,5 mm και πυρομαχικά τύπου MDZ.

Προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το BRDM-2 έχει ελαττώματα που είναι επίσης εμφανή σε άλλα σοβιετικά οχήματα. Αυτά περιλαμβάνουν την κακή εργονομική σχεδίαση, το χαμηλό επίπεδο προστασίας του πληρώματος και την υψηλή κατανάλωση καυσίμου. Η εργονομία αντιμετωπίστηκε στον πολωνικό εκσυγχρονισμό BRDM-2M-96 και τους διάδοχούς του, τα BRDM-2M-96i, BRDM-2M-96ik "Szakal", BRDM-2M-96ik "Szakal Plus", BRDM-2M-97 "Żbik -B", BRDM-2M-97C "Żbik-P" και BRDM-2M-98 "Żbik-A", τα οποία είχαν αφαιρέσει τους κοιλιακούς τροχούς, παρέχοντας έτσι περισσότερο χώρο για το πλήρωμα ή χώρο για δύο στρατιώτες. Αυτό πραγματοποιήθηκε επίσης στο BRDM-2SMD του Morozov.

Το BRDM-2 έχει ένα μοναδικό ελάττωμα. Επειδή ο μόνος τρόπος εισόδου και εξόδου από το όχημα είναι μέσω των μπροστινών καταπακτών, η εγκατάλειψη του οχήματος κατά τη διάρκεια της μάχης είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς τα μέλη του πληρώματος που εξέρχονται θα έμπαιναν αμέσως στη γραμμή πυρός τόσο του εχθρού όσο και του δικού τους οχήματος, όπως οι καταπακτές τοποθετημένο ακριβώς μπροστά από τον πυργίσκο. Αυτή η αδυναμία αντιμετωπίστηκε στον πολωνικό εκσυγχρονισμό BRDM-2M-96 και τους διαδόχους του, τα BRDM-2M-96i, BRDM-2M-96ik "Szakal", BRDM-2M-96ik "Szakal Plus", BRDM-2M-97 "Żbik -B", BRDM-2M-97C "Żbik-P" και BRDM-2M-98 "Żbik-A", τα οποία έχουν πλευρικές καταπακτές. Αυτό έγινε επίσης στα τσεχικά LOT-B και OKV-P καθώς και στα ουκρανικά BRDM-2SMD. Τα πολωνικά BRDM-2M-97 "Żbik-B", BRDM-2M-97C "Żbik-P" και BRDM-2M-98 "Żbik-A" έχουν επίσης μια καταπακτή στην κορυφή του πυργίσκου, δίνοντας στο πλήρωμα άλλο δρόμο έξω.

Υπηρεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το BRDM-2 χρησιμοποιήθηκε στην Ρωσία και σε πολλές άλλες χώρες του Ανατολικού Μπλοκ. Η παραγωγή άρχισε το 1962 κα τελείωσε το 1989. Το όχημα έγινε διάσημο γιατί μετέφερε τον τάφο του Λεονίντ Μπρέζνιεφ στην Κόκκινη Πλατεία. Στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία του 2022, τέτοια οχήματα BRDM-2 χρησιμοποιήθηκαν και από τις Ρωσικές αλλά και τις Ουκρανικές δυνάμεις.[4] Βέβαια, τα Ρωσικά οχήματα είναι πλέον λίγα καθώς έχουν αντικατασταθεί από το Tigr.[5]

Το BRDM-2 επίσης χρησιμοποιήθηκε ή/και χρησιμοποιείται και σε πολλές αγορές εξαγωγής, καθώς ήταν αρκετά φτηνό σε σχέση με άλλα παρόμοια οχήματα, αξιόπιστο και εύκολο για συντήρηση, ειδικά σε χώρες της Αφρικής και της Αραβίας. Εξάχθηκε επίσης στην Ανγκόλα, στην Γιουγκοσλαβία, στην Κροατία και στο Κόσοβο. Το όχημα επίσης χρησιμοποιήθηκε και από τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Προς το τέλος της παραγωγής του BRDM-2, ο σχεδιασμός του οχήματος δόθηκε στην Βόρεια Κορέα, οπού το όχημα άρχιζε να παράγεται και εκεί. Βέβαια, αν και δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες πάνω του, διάφορες ιστοσελίδες λένε πως το όχημα χρησιμοποίησε ένα διαφορετικό σασί και άλλα εξαρτήματα από Βόρειο Κορεάτικα φορτηγά.[6][7]

Μερικά συλληφθέντα BRDM-2 οχήματα χρησιμοποιήθηκαν και από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δουν τις δυνατότητες του οχήματος της τότε εχθρικής Σοβιετικής Ένωσης, σε σχέση με τα δικά τους οχήματα.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]