Alternative metal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Alternative Metal)
Alternative metal
Τόπος γέννησηςΗνωμένες Πολιτείες, τέλη της δεκαετίας του '80
Μουσικά όργαναΗλεκτρική κιθάρα, Μπάσο, Τύμπανα, Φωνητικά
Συναφή είδηNu metal, Grunge, rap metal, funk metal, hard rock, industrial metal

Το Alternative metal είναι είδος της hard rock μουσικής, το οποίο συνδυάζει την επιθετικότητα της κιθάρας του heavy metal με μελωδικά περάσματα και πειραματική διάθεση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Tool ζωντανά το 2006 στην Πολωνία

Το Alternative Metal προήλθε από την αντίδραση του κοινού στο Glam Metal της δεκαετίας του '80, του οποίου η ποπ διάθεση είχε παραγκωνίσει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του παραδοσιακού heavy metal. Στα πρώτα συγκροτήματα του είδους υπάγονται οι έγχρωμοι Living Colour με τον βιρτουόζο κιθαρίστα Βέρνον Ριντ, οι έντονα πειραματιζόμενοι με το φανκ και το Χιπ χοπ, Faith No More, αλλά και κάποια από τα πιο δυνατά συγκροτήματα από τη σκηνή του Σιάτλ όπως οι Soundgarden και οι Alice in Chains.
Το 1992, εμφανίστηκαν οι Tool, ένα από τα σημαντικότερα σχήματα του είδους, κυκλοφορώντας το δίσκο "Undertow" με τον οποίο έδωσαν νέα ώθηση στο κίνημα. Η επιτυχία τους, με άλμπουμ όπως το "Ænima" του 1996, προσέλκυσε συγκροτήματα που καθιερώθηκαν στο Nu ή το Industrial Metal, όπως οι Rage Against the Machine και οι Nine Inch Nails, στο να προσθέσουν alternative στοιχεία στον ήχο τους.
Το Alternative Metal έφθασε στο απόγειο της δημοτικότητας του στις αρχές της δεκαετίας του '00, με όλο και περισσότερα συγκροτήματα να ακολουθούν τη συγκεκριμένη ηχητική διαδρομή, δημιουργώντας κορεσμό στο είδος, μιμούμενοι τον ήχο των Korn, των Staind ή των System of a Down.
Την επόμενη δεκαετία, αρκετά μεγάλα ονόματα του είδους παρέμειναν δημοφιλή αλλά το Alternative Metal έχασε την αίγλη του με την επάνοδο μεγάλων ονομάτων της κλασικής σκηνής του χέβι μέταλ.

Σπουδαία συγκροτήματα του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιόλογοι δίσκοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]