Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tool

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tool
Οι Tool ζωντανά στη Βαρκελώνη το 2007.
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΛος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Μουσικά είδηstonerAlternative metal,progressive metal,progressive rock,art rock
Παρουσία1989 - παρόν
Δισκογραφική εταιρείαZoo Entertainment
Volcano II
Tool Dissectional
ΜέληDanny Carey
Justin Chancellor
Maynard James Keenan
Adam Jones
Πρώην μέληPaul d'Amour
Ιστότοπος
http://www.toolband.com/

Οι Tool είναι αμερικανικό ροκ συγκρότημα από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, το οποίο δημιουργήθηκε το 1989 και αποτελείται από τους Maynard James Keenan (φωνητικά), Adam Jones (κιθάρα), Danny Carey (τύμπανα) και Justin Chancellor (μπάσο). Η μουσική τους χαρακτηρίζεται ως progressive rock, art rock και alternative metal από τους περισσότερους αλλά γενικά είναι δύσκολο να καταταγούν σε μια μόνο κατηγορία μουσικής. Οι πωλήσεις τους μόνο στις Η.Π.Α. έχουν φτάσει τα 9,25 εκατομμύρια δίσκους.

Οι Tool ξεχωρίζουν για τα μοναδικά οπτικά εφέ (όπως στο άλμπουμ 10,000 days με το καταπληκτικό τρισδιάστατο εφέ) αλλά και γενικότερα για την αρκετά ξεχωριστή μουσική τους η οποία βασίζεται περισσότερο στο ρυθμικό κομμάτι παρά στη μελωδία. Αξίζει επίσης να αναφερθεί και το στιχουργικό κομμάτι της μουσικής τους στο οποίο υπάρχουν πολλές αναφορές στον σύγχρονο τρόπο ζωής, στην πολιτική, στην εξέλιξη του ατόμου, στις ανθρώπινες σχέσεις και γενικότερα σε όποια κατάσταση αποχαυνώνει τον άνθρωπο σήμερα.

Οι Tool ιδρύθηκαν το 1989 από τους Μέιναρντ Τζέιμς Κίναν και Άνταμ Τζόουνς στα φωνητικά και στην κιθάρα αντίστοιχα. Ξεκίνησαν πρόβες αναζητώντας παράλληλα μπασίστα και ντράμερ. Ο Τομ Μορέλλο, ο οποίος αργότερα ίδρυσε τους Rage Against the Machine, έφερε σε επαφή τον ντράμερ Ντάνι Κάρεϊ με τον Τζόουνς, έτσι η μπάντα πλέον αναζητούσε μόνο μπασίστα. Τη θέση του κάλυψε ο Πολ Ντ'Αμουρ, έτσι η μπάντα ξεκίνησε τις ζωντανές εμφανίσεις. Σε μικρό χρονικό διάστημα, υπέγραψαν το πρώτο τους δισκογραφικό συμβόλαιο, έτσι κυκλοφόρησαν το EP Opiate το 1992. Το Opiate έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Παράλληλα, γυρίστηκε και το πρώτο video clip της μπάντας για το τραγούδι Hush. Η μπάντα ξεκίνησε να περιοδεύει, προετοιμάζοντας παράλληλα το πρώτο studio album της.

Το Undertow κυκλοφόρησε το 1993 και περιείχε υλικό που δεν είχε κυκλοφορήσει με το Opiate. Η περιοδεία περιλάμβανε εμφανίσεις της μπάντας στο περιοδεύουν φεστιβάλ Lollapalooza στις Η.Π.Α. Η μπάντα από τη δεύτερη σκηνή του φεστιβάλ που έπαιζε, μεταφέρθηκε στην κεντρική. Στο Lollapalooza του Λος Άντζελες, της έδρας των Tool, η μπάντα παρουσιάστηκε στο κοινό από τον κωμικό Μπιλ Χικς, που ήταν φίλος της μπάντας. Όλα αυτά ανέβασαν τη δημοτικότητα της μπάντας, έτσι το Undertow έγινε χρυσό το Σεπτέμβριο του 1993 και πλατινένιο το 1995.
Ωστόσο, η μπάντα αντιμετώπισε προβλήματα, καθώς το αυθεντικό εξώφυλλο του δίσκου κρίθηκε ως ακατάλληλο και αντικαταστάθηκε από ορισμένους διανομείς του. Επίσης, σύντομα το video clip για το τραγούδι Prison Sex έπαψε να προβάλλεται, καθώς κρίθηκε ανήθικο και άσεμνο.
Ο μπασίστας της μπάντας, Ντ'Αμουρ, αποχώρησε και τη θέση του διαδέχτηκε ο Τζάστιν Κάνσελλορ, συμπληρώνοντας την σύνθεση που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η νέα αυτή σύνθεση μπήκε στο studio για να ηχογραφήσει το δεύτερο studio album της.

Το 1996 κυκλοφόρησε το υπερεπιτυχημένο Ænima. Ο δίσκος μέχρι το 2003 έγινε τρεις φορές πλατινένιος και περιείχε επιτυχίες της μπάντας όπως το Stinkfist, το Ænima και το Forty Six & 2, τα οποία, μαζί με το H., αποτελούν τα singles του δίσκου. Μάλιστα, η μπάντα έλαβε το πρώτο της βραβείο Grammy για το τραγούδι Ænima.[1] Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου περιλάμβανε και headline εμφανίσεις της μπάντας στο φεστιβάλ Lollapalooza στην Αμερική, για τις οποίες έλαβαν καλές κριτικές από τον τύπο. Η μπάντα αφιέρωσε το δίσκο στον κωμικό Μπιλ Χικς, που πέθανε πριν από δυόμιση χρόνια. Ο κωμικός ήταν φίλος της μπάντας και αποτελούσε πηγή έμπνευσης για αυτήν. Το 1997 ξεκίνησε μια νομική διαμάχη ανάμεσα στη μπάντα και στη δισκογραφική της εταιρεία. Η εταιρεία υποστήριξε πως η μπάντα παραβίαζε το συμβόλαιό της και λάμβανε προσφορές από άλλες δισκογραφικές εταιρείες. Η μπάντα, από τη μεριά της, ισχυρίστηκε πως η εταιρεία δεν παραχωρούσε προτάσεις για ανανέωση του συμβολαίου που είχαν υπογράψει. Τελικά, το 1998 η μπάντα υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο. Τότε, τα μέλη της μπάντας ασχολήθηκαν με άλλα projects, δίνοντας αφορμή για να δημιουργηθούν φήμες για διάλυση των Tool. Οι φήμες διαψεύσθηκαν σύντομα με την κυκλοφορία της συλλογής Salival το 2000, που περιλάμβανε τα video clips της μπάντας και μερικές ζωντανές ηχογραφήσεις.[2] Παράλληλα, η μπάντα ανακοίνωσαν πως συνθέτουν υλικό για τον τρίτο δίσκο της μπάντας.

Το 2001 κυκλοφόρησε το Lateralus, το οποίο γνώρισε επίσης μεγάλη εμπορική επιτυχία. Οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 2.600.000 αντίτυπα, ενώ την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του βρέθηκε στην πρώτη θέση του Billboard 200. Οι συνθέσεις ήταν πιο μεγάλες σε διάρκεια και πιο πολύπλοκες, ενώ τραγούδια όπως το βραβευμένο με βραβείο Grammy Schism,[1] το Lateralus, που αναδείχτηκε το 2011 ως το καλύτερο τραγούδι των Tool,[3] το Parabola, με το δεκάλεπτο video clip, και το εναρκτήριο Grudge ανέβασαν κι άλλο τη δημοτικότητα της μπάντας. Το artwork της μπάντας επίσης εντυπωσίασε, δείχνοντας τον art rock χαρακτήρα της μπάντας. Τα singles του Lateralus ήταν τα Schism, Parabola και Lateralus.

Το 2006 η μπάντα κυκλοφόρησε το 10,000 Days. Ο χαρακτήρας του δίσκου παρέμεινε στα πολύπλοκα και μεγάλα σε διάρκεια κομμάτια, αν και οι κριτικές τον χαρακτηρίζουν υποδεέστερο του Lateralus. Τα singles του δίσκου ήταν τα The Pot, Jambi και το Vicarious. Το Vicarious είχε διαρρεύσει μέσω του Διαδικτύου μάλιστα, λίγες εβδομάδες πριν την κυκλοφορία του δίσκου. Ήταν επίσης υποψήφιο για βραβείο Grammy, χάνοντας όμως από το Woman των Wolfmother. Ωστόσο, στην ίδια τελετή, η μπάντα έλαβε το τρίτο βραβείο Grammy της, για το artwork του δίσκου.[1] Πράγματι, το εξώφυλλο εντυπωσίασε με την τρισδιάστατη απεικόνισή του. Το 2008 κυκλοφόρησε το βιντεοπαιχνίδι Guitar Hero: World Tour το οποίο περιλάμβανε ένα ειδικό επίπεδο σχεδιασμένο με βάση τα εξώφυλλα των δίσκων των Tool, ενώ περιλάμβανε και τα τραγούδια Schism, Parabola και Vicarious.

Άλμπουμ

Ημερομηνία Κυκλοφορίας Όνομα
10 Μαρτίου 1992 Opiate
6 Απριλίου, 1993 Undertow
1 Οκτωβρίου, 1996 Ænima
12 Δεκεμβρίου, 2000 Salival
15 Μαϊου, 2001 Lateralus
2 Μαϊου, 2006 10,000 Days 2019 Fear Inoculum
  1. 1,0 1,1 1,2 «Awards». GRAMMY.com. 30 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2017. 
  2. «Salival - Tool — Listen and discover music at Last.fm». Last.fm (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2017. 
  3. «Το "Lateralus" ψηφίστηκε ως το καλύτερο τραγούδι των Tool». Rocking.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-10-19. https://web.archive.org/web/20151019013719/http://www.rocking.gr/news/To_Lateralus_psifistike_ws_to_kalutero_tragoudi_twn_Tool/9977/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-31. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]