A Silent Agreement

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το A Silent Agreement είναι μια αυστραλιανή ρομαντική δραματική ταινία του 2017 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ντέιβο Χάρντι.[1] Ήταν η πρώτη κινηματογραφική ταινία που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους που παρουσίασε την αυστραλιανή νοηματική γλώσσα τόσο ως κύρια γλώσσα των διαλόγων της ταινίας, όσο και ως βασικό στοιχείο της πλοκής της.[2][3][4]

Η ταινία έχει κεντρικό ήρωα τον Ρούμπεν (τον οποίο υποδύεται ο Ντέιβο Χάρντι), ο οποίος ξεπερνά μια διαταραχή ομιλίας χρησιμοποιώντας της αυστραλιανή νοηματική γλώσσα με τη βοήθεια του κωφού συντρόφου του (τον οποίο υποδύεται ο Τζόσουα Σίλι). Έχοντας ενθαρρύνει τις φιλοδοξίες του Ρούμπεν, ο Ντέρεκ έρχεται σε επαφή με έναν Αυστραλό θρύλο της οθόνης, τον Γκάρεθ (τον οποίο υποδύεται ο Πολ Μερκούριο) για να βοηθήσει τον Ρούμπεν στην ανερχόμενη καριέρα του. Όμως, βλέποντας τις δυνατότητες του αυτοβιογραφικού σεναρίου του Ρούμπεν, ο Γκάρεθ αναλαμβάνει το έργο για δικό του κέρδος και αλλάζει την ιστορία ώστε να ταιριάζει σε ευρύτερο κοινό, εξαιρώντας έτσι τον Ρούμπεν. Ο Ρούμπεν στέκεται στα πόδια του και κερδίζει την υποστήριξη όσων του είχαν κάποτε εναντιωθεί προς όφελος όλων.[5][6]

Ο Ντέιβο Χάρντι έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι η ταινία ήταν μια απάντηση στους μέντορές του που του έλεγαν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σκηνοθέτης λόγω του τραυλισμού του.[7]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρούμπεν Χέιγουντ υποφέρει από άγχος, που εκδηλώνεται ως τραυλισμός, ενώ προσπαθεί να κάνει καριέρα τόσο ως συγγραφέας όσο και ως ηθοποιός. Όταν μια παράσταση ενός ερασιτεχνικού θιάσου πάει στραβά, ο Ρούμπεν βιώνει εκφοβισμό από τον επικεφαλής του θιάσου και διερμηνέα νοηματικής γλώσσας. Ο Ντέρεκ Σάναχαν, ένας κωφός (τον οποίο υποδύεται ο Τζόσουα Σίλι) τον βοηθά να πάρει εκδίκηση και οι δυο τους δέχονται από μια φιλία που γρήγορα μετατρέπεται σε σεξουαλική σχέση.

Καθώς ο Ντέρεκ και ο Ρούμπεν συζητούν για τις φιλοδοξίες τους στους τομείς της τέχνης και πολιτικού ακτιβισμού, ο Ρούμπεν αποκαλύπτει το ταραγμένο παρελθόν του και την προέλευση της διαταραχής στην ομιλία του. Ο Ντέρεκ ενθαρρύνει τον Ρούμπεν να κατευθύνει τη δουλειά του προς τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, προσφερόμενος να τον στηρίξει. Λίγο μετά, ο Ντέρεκ αναζητά μέντορα για τον Ρούμπεν, τον Γκάρεθ Ντονάχου (τον υποδύεται ο Πολ Μερκούριο) για να τον βοηθήσει να μεταφέρει στην οθόνη την ιστορία του.

Ο Γκάρεθ, στο μεταξύ, έχει πιάσει πάτο καριέρα του. Είναι πάνω από 50 και θρηνεί τη χαμένη του νιότη και την καριέρα του που ξεθωριάζει. Διψασμένος για μια ευκαιρία ανάκαμψης, ο Γκάρεθ συμφωνεί να γνωρίσει τον Ρούμπεν και να συζητήσουν τη συνεργασία τους. Ο Ντέρεκ είναι επίσης παρών στη συνάντηση και σπεύδει να επισημάνει τον ναρκισσισμό του Γκάρεθ, αλλά ο Ρούμπεν παραβλέπει τις παρατηρήσεις του, τυφλωμένος από την υποστήριξη που θα προσφέρει ο Γκάρεθ. Η μητέρα του Ντέρεκ, Φέι Σάναχαν, και η αδελφή του, Κόρτνεϊ, προστατεύουν τον Ντέρεκ και αντιμετωπίζουν τις καλλιτεχνικές φιλοδοξίες του Ρούμπεν με σκεπτικισμό. Η Φέι, που είναι ζωγράφος, αποθαρρύνει τον Ντέρεκ από το να ασχολείται με την ταινία του Ρούμπεν και τον ενθαρρύνει να επικεντρωθεί στην υποστήριξη της εκπαίδευσης των κωφών και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα βήματα της Έλεν Κέλερ. Ο Ρούμπεν την αγνοεί και συνεχίζει να βοηθά τον Ντέρεκ και τον Γκάρεθ.

Σχεδόν αμέσως μετά τη λήψη του σεναρίου του, ο Γκάρεθ αρχίζει να τροποποιεί τους χαρακτήρες και να το σχεδιάζει ώστε να του ταιριάζει τόσο ως ηθοποιό όσο και ως παραγωγό. Η σύζυγός του, Λίλιαν Ντόναχιου, επιτυχημένη δικηγόρος, γοητεύεται από το σενάριο και αναγνωρίζει το συγγραφικό ταλέντο του Ρούμπεν. Αλλά ο Γκάρεθ χρησιμοποιεί τις γνωριμίες του και τεχνικές χειραγώγησης για να πάρει τον δημιουργικό έλεγχο από τον Ρούμπεν, ενώ πείθει και τη Λίλιαν για να τον βοηθήσει, χρησιμοποιώντας την επιθυμία της να κάνει παιδιά ως μοχλό συναισθηματικού εκβιασμού. Η Λίλιαν συντάσσει συμφωνητικά που ευνοούν ιδιαίτερα τα συμφέροντα του Γκάρεθ και αφήνουν τον Ρούμπεν ακάλυπτο. Ο Γκάρεθ πιέζει τον Ρούμπεν να υπογράψει και να του παραχωρήσει το 100% των δικαιωμάτων. Όταν ο Ρούμπεν συνειδητοποιεί ότι εξαπατήθηκε, η Φέι προσφέρεται να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του επόμενου έργου του, για το οποίο θα συνεργαστεί με τον Ντέρεκ. Αυτή η προσφορά αποσύρεται γρήγορα όταν ο Ρούμπεν ρεζιλεύεται στο πάρτι αρραβώνων της Κόρτνεϊ και φέρνει σε δύσκολη θέση την οικογένεια. Ο Ντέρεκ παίρνει το μέρος της Φέι και ο Ρούμπεν φεύγει από το πάρτι.

Λίγο αργότερα, ο Ρούμπεν λαμβάνει μια κλήση από την Κόρτνεϊ, λέγοντας ότι ο Ντέρεκ πέθανε ξαφνικά από ατύχημα. Στην κηδεία, η Φέι έρχεται αντιμέτωπη με τον Ρούμπεν, παρακαλώντας τον να συνεχίσει να τιμά τη μνήμη του Ντέρεκ. Εντωμεταξύ, η Λίλιαν διαβάζει ένα άρθρο για το θεατρικό έργο του Ρούμπεν, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ντέρεκ. Ο Γκάρεθ προσπαθεί να βεβαιωθεί ότι το θεατρικό δεν έχει καμία σχέση με την ταινία της οποίας έχει πλέον τα δικαιώματα. Εξοργισμένη, η Λίλιαν ορκίζεται να ανατρέψει το συμφωνητικό που είχε φτιάξει. Καταλαβαίνοντας ότι η ευκαιρία της να κάνει παιδιά έχει χαθεί, η Λίλιαν εγκαταλείπει τον Γκάρεθ και αναζητά τον Ρούμπεν στο θέατρο όπου γνωρίστηκαν εκείνος και ο Ντέρεκ. Τον ενθαρρύνει να ξαναγράψει την ιστορία του από την αρχή και να τροποποιήσει βασικά στοιχεία, έτσι ώστε να μην μπορεί ο Γκάρεθ να του κάνει αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Αντίστοιχα, η Φέι υποστηρίζει με τη σειρά της τον Ρούμπεν, τα πρώτα Χριστούγεννα μετά τον θάνατο του γιου της.

Ένας ένας, οι συνεργάτες του Γκάρεθ εγκαταλείπουν το έργο του και εκείνος μένει χωρίς υποστηρικτές τη στιγμή που ο Ρούμπεν γυρίζει τη νέα του ταινία. Στην προβολή της ταινίας του, ο Ρούμπεν ευχαριστεί το κοινό για την παρουσία του, καθώς και εκείνους που μπορεί να τον είχαν αρχικά αποθαρρύνει. Στο τέλος, ο Ρούμπεν συμβιβάζεται με τη διαταραχή της ομιλίας του λέγοντας «οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια».

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντέιβο Χάρντι ως Ρούμπεν Χέιγουντ
  • Τζόσουα Σίλι ως Ντέρεκ Σάναχαν
  • Πολ Μερκούριο ως Γκάρεθ Ντόναχιου
  • Σέιτζ Γκοντρέι ως Λίλιαν Ντόναχιου
  • Τζένιφερ Μακλάφλαν ως Κόρτνεϊ Σάναχαν
  • Ρόντα Ρουρκ ως Φέι Σάναχαν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «A Silent Agreement (2017)». IMDb. 28 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  2. «A Silent Agreement (2017) - The Screen Guide». Screen Australia. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  3. «Film Gets New Ground : A Silent Agreement». hushhushbiz.com. 5 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  4. «Blue Heeler Film Festival plays integral role in new coming-of-age drama A Silent Agreement». Muswellbrook Chronicle. 9 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  5. «Aussie Indie A Silent Agreement Gets a Teaser Trailer». FilmInk. 11 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  6. «Interview with Screenwriter & Filmmaker Davo Hardy». indieactivity.com. 4 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  7. «New film showcases Auslan and Deaf talent». blog.ai-media.tv. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]