Τραυλισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο τραυλισμός είναι διαταραχή της ομιλίας κατά την οποία η ροή του λόγου διαταράσσεται από ακούσιες επαναλήψεις και παρατάσεις ήχων, συλλαβών, λέξεων ή φράσεων καθώς και ακούσιες σιωπηλές παύσεις στις οποίες το άτομο που τραυλίζει δεν μπορεί να παράγει ήχους και φθόγγους.[1] Σχεδόν 70 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως τραυλίζουν,[2] περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο αντίκτυπος του τραυλισμού στη λειτουργικότητα και τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι σοβαρός. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φόβο να αρθρώσει λόγο, αυτοεπιβαλλόμενη απομόνωση, άγχος, ντροπή, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή το να αποτελεί πιθανός στόχος εκφοβισμού. Ο τραυλισμός μερικές φορές θεωρείται ευρέως ως σύμπτωμα άγχους, αλλά δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση προς αυτήν την κατεύθυνση.[3]

Η ομιλία στο τηλέφωνο ή σε μεγάλη ομάδα ανθρώπων, ο τραυλισμός μπορεί να αμβλυνθεί ή να οξυνθεί αντιστοίχως, ανάλογα με το άτομα. Τα άτομα που τραυλίζουν συχνά διαπιστώνουν ότι ο τραυλισμός τους παρουσιάζει διακυμάνσεις. Αν και η ακριβής αιτία του τραυλισμού είναι άγνωστη, πιστεύεται ότι συμβάλλουν τόσο η γενετική όσο και η νευροφυσιολογία. Υπάρχουν πολλές θεραπείες και τεχνικές λογοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της δυσαρμονίας της ομιλίας σε ορισμένα άτομα που τραυλίζουν σε σημείο. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχει ουσιαστικά θεραπεία για τη διαταραχή. Η σοβαρότητα του τραυλισμού του ατόμου θα αντιστοιχούσε στην ποσότητα της λογοθεραπείας που απαιτείται.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. World Health Organization ICD-10 F95.8 – Stuttering Αρχειοθετήθηκε 2014-11-02 στο Wayback Machine..
  2. «11 Facts About Stuttering». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2014. 
  3. «What is the relationship between stuttering and anxiety? | British Stammering Association». www.stammering.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2019.