Μετάβαση στο περιεχόμενο

AIESEC

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
AIESEC Ελλάδος
Το λογότυπο της AIESEC
Ίδρυση1956
ΤύποςΜη κερδοσκοπική οργάνωση, Μη κυβερνητική οργάνωση
ΈδραΜουστοξύδη 3, Αθήνα, Ελλάδα
Περιοχή δράσηςΣε όλη τη χώρα
Μέλη300+
ΠρόεδροςΣοφία Τηλικίδου (2022-2023)
Ιστότοποςwww.aiesec.gr

Η AIESEC ένα δίκτυο που αποτελείται και διοικείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας από 18 έως 30 ετών, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές σε όλον τον κόσμο, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα σε 7 πόλεις και 9 πανεπιστήμια σε όλη την χώρα. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές, φύσης εθελοντισμού, επιχειρηματικότητας ή πρακτικής άσκησης. Υπάρχουν περισσότερα από 70.000 ενεργά μέλη παγκοσμίως και πάνω από 1.000.000 alumni. Από το 2015, η AIESEC συνεργάζεται με τον ΟΗΕ με σκοπό την επίτευξη των Στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ιστορία της AIESEC Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AIESEC Ελλάδος δημιουργήθηκε από τον Hardy Wagner το 1956 σε συνεργασία με μια ομάδα φοιτητών από την πρώην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημιουργώντας την πρώτη τοπική επιτροπή στην Ελλάδα. Έτσι το 1956 η Ελλάδα γίνεται επίσημο μέλος του οργανισμού, ενώ το 1958 διοργάνωσε το πρώτο πρόγραμμα εισερχόμενων ανταλλαγών. Από τότε η AIESEC άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά.

Το 1975, δημιουργείται η δεύτερη τοπική επιτροπή στην Ελλάδα, στο σημερινό Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Το 1977, φιλοξενείται στην Ελλάδα το 29ο Διεθνές Συνέδριο του οργανισμού με συμμετοχή από 55 χώρες που εκπροσωπήθηκαν συνολικά από 300 άτομα. Το 1979 δημιουργείται τοπική επιτροπή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά δημιουργείται η εθνική επιτροπή της AIESEC Ελλάδος με σκοπό να συντονίζει τις δράσεις του οργανισμού σε όλη την χώρα. Το 1983 με αφορμή τα 23 χρόνια του οργανισμού στην Ελλάδα διοργανώνεται μια εκδήλωση προς τιμήν αυτού του γεγονότος, όπου σε αυτή καθιερώνεται και η τέταρτη τοπική επιτροπή στην Ελλάδα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα 1986 η εθνική επιτροπή διοργάνωσε το πρώτο Εθνικό Συνέδριο του οργανισμού στο οποίο πήραν μέρος 70 άτομα. Στη συνέχεια, το 1991 δημιουργείται η πέμπτη τοπική επιτροπή στην Ελλάδα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ 5 χρόνια μετά, το 1996 δημιουργείται η τοπική επιτροπή στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Τα τελευταία χρόνια η AIESEC εξαπλώθηκε σε περισσότερες πόλεις και πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών (2011), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2016), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (2017) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2019).

Τέλος, από το 2000 έως και σήμερα παρατηρείται μια συνεχόμενη ανάπτυξη του οργανισμού με μια όλο και μεγαλύτερη αύξηση των διαπολιτισμικών προγραμμάτων ανταλλαγής που προσφέρει.

Όραμα και Αντίκτυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1948, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μία ομάδα φοιτητών, θέλοντας να αποτρέψει την επανάληψη παρόμοιων συγκρούσεων στο μέλλον, θέτει ως στόχο την Ειρήνη και τη Μεγιστοποίηση των Ανθρωπίνων Δυνατοτήτων, πιστεύοντας ότι οι νέοι, μέσα από τη διαπολιτισμική κατανόηση, είναι το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον. Με ενθουσιασμό και καινοτόμες ιδέες, οι νέοι, επιλέγοντας το σήμερα, διαλέγουν το αύριο. Η AIESEC παρέχει εμπειρίες στους νέους ώστε, μέσω των προγραμμάτων της, να αλλάξουν το αύριο. Τα προγράμματα τις AIESEC είναι σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να βοηθήσουν τους νέους να περάσουν από καταστάσεις που, υπό άλλες συνθήκες, δε θα είχαν την ευκαιρία. Μέσα από αυτό το ταξίδι, το άτομο θέτοντας τους δικούς του προσωπικούς στόχους, γνωρίζοντας τις αξίες του και εξετάζοντας την εμπειρία του, ξαναδημιουργεί και επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του. Με τη βοήθεια ενός απαιτητικού ρόλου και ενός περιβάλλοντος γεμάτου προκλήσεις, αλλά και υποστηρικτικού ταυτόχρονα, ο νέος βρίσκεται σε θέση να αναπτύξει τα τέσσερα βασικά ηγετικά χαρακτηριστικά:

 • Αυτογνωσία, να γνωρίζει, δηλαδή, τα θετικά και τα αρνητικά του χαρακτηριστικά και τις αξίες του, να ανακαλύπτει τα ενδιαφέροντα του και εντέλει να βρίσκει και να εξερευνά το πάθος του.
 • Κοσμοπολιτισμός, να είναι, δηλαδή, πολίτης του κόσμου, με την έννοια ότι νοιάζεται και νιώθει υπεύθυνος για τα κοινωνικά θέματα, θέλει να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο και χαίρεται να συνεισφέρει σε αυτό.
 • Την ικανότητα να εστιάζει στις λύσεις αντί στο πρόβλημα, να είναι, δηλαδή, σε θέση να επιλύσει πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα της καθημερινότητας του αλλά και της κοινωνίας, μαθαίνοντας να προσαρμόζεται πιο εύκολα στις αλλαγές, βρίσκοντας το κίνητρο να συνεχίζει παρά τις δυσκολίες, αλλά και παίρνοντας ρίσκα, όταν αυτό είναι απαραίτητο.
 • Την ικανότητα να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους άλλους, να τους ενδυναμώνει και να τους αναπτύσσει, καθώς και να μπορεί να τους παρακινήσει σε ένα μεγαλύτερο στόχο.

Αξίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι έξι βασικές αξίες της AIESEC, οι οποίες είναι κομμάτι της καθημερινής δράσης όλων των μελών της, συμβάλλουν στην εξέλιξη τους σε υπεύθυνους και στρατηγικούς ηγέτες. Τα μέλη της AIESEC μεταφέρουν τις αξίες αυτές στην καθημερινή τους ζωή και αποτελούν κριτήριο ώστε να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις, οι οποίες θα φέρουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές αυτές, τα μέλη αναπτύσσουν τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνει το χαρακτήρα τους. Οι αρχές αυτές είναι:

 • Striving for Excellence: Έχουμε ως στόχο να προσδώσουμε ποιότητα στις πράξεις μας και στις εμπειρίες που προσφέρουμε, μέσω της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, που συνεχώς αναζητούμε τρόπους για να αναπτύξουμε.
 • Demonstrating Integrity: Έχουμε συνέπεια και διαφάνεια στις αποφάσεις και τις πράξεις μας. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και άγουμε τους εαυτούς μας με τρόπο σύμφωνο με το όραμά μας
 • Activating Leadership: Γινόμαστε τα σωστά παραδείγματα για τους άλλους και τους εμπνέουμε μέσω των πράξεων μας και των αποτελεσμάτων τους. Έχουμε την πλήρη ευθύνη για την ανάπτυξη των ηγετικών χαρακτηριστικών των άλλων ανθρώπων.
 • Acting Sustainably: Δρούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχουμε τη βιωσιμότητα τόσο για τον ίδιο τον οργανισμό όσο και για την κοινωνία, και για αυτό το λόγο οι αποφάσεις μας λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες που θα έχουν οι επόμενες γενιές.
 • Enjoying Participation: Δημιουργούμε ένα ασφαλές, δυναμικό περιβάλλον, το οποίο φέρει ως αποτέλεσμα την ενεργή και γεμάτη ενθουσιασμό συμμετοχή των μελών μας.
 • Living Diversity: Μαθαίνουμε από τους διαφορετικούς τρόπους ζωής και τις διαφορετικές απόψεις που εκπροσωπούν τα μέλη του πολυπολιτισμικού μας περιβάλλοντος. Σεβόμαστε και ενθαρρύνουμε τη συνεισφορά κάθε ατόμου.

Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Global Volunteer[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Global Volunteer[1] είναι μια έντονη διαπολιτισμική εθελοντική εμπειρία στο εξωτερικό που δίνει την ευκαιρία στους νέους να δουλέψουν πάνω σε projects που έχουν αντίκτυπο σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η βελτίωση της εκπαίδευσης, η εξάλειψη της φτώχειας και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στη διάρκεια 6 με 8 εβδομάδων έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τοπικούς φορείς και να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες των ανθρώπων με τους οποίους θα συναναστραφούν, ώστε να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για αυτούς και την κοινωνία τους. Κάθε project του Global Volunteer είναι συνδεδεμένο με ένα Στόχο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ.

Global Talent[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Global Talent[2] είναι το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας της AIESEC το οποίο δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές ή απόφοιτους ανώτατων ή ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, με διάρκεια 3 έως 12 μηνών. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα προσφέρει αφενός την δυνατότητα ανάπτυξης των ηγετικών χαρακτηριστικών των νέων, ενώ παράλληλα συνεισφέρει στην απόκτηση γνώσεων και προσόντων απαραίτητων στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία, όντας κομμάτι επιχειρήσεων και οργανισμών πολυεθνικού χαρακτήρα.

Global Entrepreneur[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Global Entrepreneur[3] είναι ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που δίνει την ευκαιρία σε νέους να απασχοληθούν σε μία start-up επιχείρηση του εξωτερικού για 6 έως 12 εβδομάδες, πάνω σε τομείς όπως το Marketing, Business Development, IT και Sales. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα επιτρέπει στους νέους να γνωρίσουν πώς λειτουργεί ένα ταχέως αναπτυσσόμενο περιβάλλον, όπως αυτό μιας νεοφυούς επιχείρησης, και να συμβάλλουν σε αυτό ώστε να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν δυναμικά την καριέρα τους ή και το δικό τους επιχειρηματικό εγχείρημα.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του Youth Speak Forum
Το λογότυπο του YouthSpeak Forum

YouthSpeak Forum[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το YouthSpeak Forum είναι μια εκδήλωση από νέους για νέους. Συγκεκριμένα, είναι ένα forum όπου η έμπνευση και η συνεργασία μετατρέπονται σε πράξη. Η εκδήλωση φέρνει σε επαφή νέους με ηγέτες του επιχειρηματικού και πνευματικού κόσμου χτίζοντας ένα περιβάλλον με διαφορετικές απόψεις και πυροδοτώντας συζητήσεις γύρω από παγκόσμια και τοπικά ζητήματα. Αποτελεί έναν ελκυστικό και προσιτό τρόπο να ενώσει τους νέους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το YouthSpeak Forum βασίζεται σε τρεις βασικές θεματικές: Empower, Engage, Commit.

Η AIESEC Ελλάδος μαζί με την βοήθεια των συνεργατών της καταφέρνει να προσαρμόσει το YouthSpeak Forum κάθε χρόνο στην εκάστοτε πραγματικότητα και να προσφέρει ένα forum πλούσιο σε ερεθίσματα και φυσικά, γνώση. Το YouthSpeak Forum πραγματοποιείται στην Ελλάδα από το 2016 στην Αθήνα (10 Μαϊου 2016), το 2019 πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονική, ενώ το 2020 και 2021 πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά διαδικτυακά, έχοντας πανελλαδική κάλυψη. Για την παρακολούθηση του YouthSpeak Forum 2020, πατήστε εδώ.

 • YouthSpeak Forum 2016, Αθήνα 10 Μαΐου 2016
 • YouthSpeak Forum 2017: Spark a Movement; Impact Greece, Αθήνα 30 Μαρτίου 2017
 • YouthSpeak Forum 2018: Act Forward, Αθήνα 29 Μαρτίου 2018
 • YouthSpeak Forum 2019: Opportunities, Θεσσαλονίκη 30 Μαρτίου 2019 & Αθήνα 4 Απριλίου 2019
 • YouthSpeak Forum 2020: Unmute, 10-11 Οκτωβρίου 2020, διαδικτυακά με πανελλαδική κάλυψη
 • YouthSpeak Forum 2021: Mode On, 10-11 Απριλίου 2021, διαδικτυακά με πανελλαδική κάλυψη

Global Village[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Global Village είναι μια εκδήλωση κατά την οποία νέοι από το εξωτερικό, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας για τα προγράμματα της AIESEC, έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν και να αναδείξουν τη χώρα τους μέσω εδεσμάτων, παραδοσιακών ρούχων, χορών και μουσικής. Η εκδήλωση συμβάλλει στη γνωριμία των Ελλήνων με νέους από χώρες όλου του κόσμου με διαδραστικό τρόπο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. https://aiesec.gr/global-volunteer/
 2. https://aiesec.gr/global-talent/
 3. «Global Entrepreneur». AIESEC στην Ελλάδα (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2019.