AIESEC

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
AIESEC στη Ελλάδα
AIESEC-New-Logo1.png
Το λογότυπο της AIESEC
Ίδρυση 1956
Τύπος Μη κερδοσκοπική οργάνωση, Μη κυβερνητική οργάνωση
Έδρα Μουστοξύδη 3, Αθήνα, Ελλάδα
Περιοχή δράσης Σε όλη τη χώρα
Μέλη 400+
Πρόεδρος Δάφνη Φανερωμένου (2018-2019)
Ιστότοπος www.aiesec.gr

Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός, νεανικός οργανισμός. Διοικείται και απευθύνεται σε νέους από 18 έως 30 ετών. Έχει παρουσία σε 128 χώρες σε όλον τον κόσμο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα σε 9 πανεπιστήμια. Υπάρχουν περισσότερα από 70.000 ενεργά μέλη παγκοσμίως και πάνω από 1.000.000 alumni.

Ιστορία της AIESEC στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AIESEC Ελλάδος δημιουργήθηκε από τον Hardy Wagner το 1956 σε συνεργασία με μια ομάδα φοιτητών από την πρώην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημιουργώντας την πρώτη τοπική επιτροπή στην Ελλάδα. Έτσι το 1956 η Ελλάδα γίνεται επίσημο μέλος του οργανισμού, ενώ το 1958 διοργάνωσε το πρώτο πρόγραμμα εισερχόμενων ανταλλαγών. Από τότε η AIESEC άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά.

Το 1975, δημιουργείται η δεύτερη τοπική επιτροπή στην Ελλάδα, στο σημερινό Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Το 1977, φιλοξενείται στην Ελλάδα 29ο Διεθνές Συνέδριο του οργανισμού με συμμετοχή από 55 χώρες που εκπροσωπήθηκαν συνολικά από 300 άτομα. Το 1979 δημιουργείται τοπική επιτροπή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά δημιουργείται η Εθνική Επιτροπή της AIESEC Ελλάδος με σκοπό να συντονίζει τις δράσεις του οργανισμού σε όλη την χώρα. Το 1983 με αφορμή τα 23 χρόνια του οργανισμού στην Ελλάδα διοργανώνεται μια εκδήλωση προς τιμή αυτού του γεγονότος όπου σε αυτή καθιερώνεται και η τέταρτη τοπική επιτροπή στην Ελλάδα αυτή του Εθνικού& Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα 1986 η εθνική επιτροπή οργάνωσε το πρώτο Εθνικό Συνέδριο του οργανισμού όπου πήραν μέρος 70 άτομα. Στη συνέχεια το 1991 δημιουργείται η πέμπτη τοπική επιτροπή στην Ελλάδα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ 5 χρόνια μετά, το 1996 δημιουργείται η τοπική επιτροπή στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Τα τελευταία 5 χρόνια η AIESEC εξαπλώθηκε σε άλλες 2 πόλεις και πανεπιστήμια αυτό της Πάτρας (2011) και αυτό των Ιωαννίνων (2016). [1]

Τέλος, από το 2000 έως και το 2015 παρατηρείται μια συνεχόμενη ανάπτυξη του οργανισμού με μια όλο και μεγαλύτερη άνοδο στα προγράμματα διαπολιτισμικών ανταλλαγών.

Όραμα και Αντίκτυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Aiesec-us-roks-2015-what-starts-here-changes-the-world-7-638.jpg

Το 1948, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μία ομάδα φοιτητών, θέλοντας να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων συγκρούσεων στο μέλλον, θέτει ως στόχο την Ειρήνη και τη Μεγιστοποίηση των Ανθρωπίνων Δυνατοτήτων[2], πιστεύοντας ότι οι νέοι, μέσα από τη διαπολιτισμική κατανόηση, είναι το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον. Με ενθουσιασμό και καινοτόμες ιδέες, οι νέοι, επιλέγοντας το σήμερα, διαλέγουν το αύριο. Η AIESEC παρέχει εμπειρίες στους νέους, μέσω των προγραμμάτων της, να αλλάξουν το αύριο. Τα προγράμματα τις AIESEC είναι προσαρμοσμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να βοηθήσουν τους νέους να περάσουν από καταστάσεις, που, αλλιώς, δε θα είχαν την ευκαιρία. Μέσα από αυτό το ταξίδι, το άτομο, θέτοντας τους δικούς του, προσωπικούς, στόχους και αξίες, και εξετάζοντας την εμπειρία του, ξανά δημιουργεί και επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του. Με τη βοήθεια ενός απαιτητικού ρόλου και ενός περιβάλλοντος γεμάτου προκλήσεις, αλλά και υποστηρικτικού ταυτόχρονα, ο νέος βρίσκεται στη θέση να αναπτύξει 4 βασικά ηγετικά του χαρακτηριστικά :

  • Αυτογνωσία, γνωρίζοντας, δηλαδή, τα θετικά και αρνητικά του χαρακτηριστικά, τις αξίες του και ανακαλύπτοντας τα ενδιαφέροντα του και εν τέλη βρίσκοντας και εξερευνώντας το πάθος του.
  • Να είναι πολίτης του κόσμου, με την έννοια ότι νοιάζεται για τα κοινωνικά θέματα, νιώθει υπεύθυνος και θέλει να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο και χαίρεται να συνεισφέρει προς αυτό.
  • Την ικανότητα να εστιάζει στις λύσεις αντί στο πρόβλημα, το άτομο μαθαίνει προσαρμόζεται πιο εύκολα στην αλλαγή, να βρίσκει κίνητρο να συνεχίζει, αλλά και να παίρνει ρίσκα όπου είναι απαραίτητο. Είναι σε θέση να επιλύσει πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα της καθημερινότητας του αλλά και της κοινωνίας.
  • Την ικανότητα να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους άλλους, να ενδυναμώνει και να αναπτύξει και άλλους καθώς και να μπορεί να παρακινήσει και άλλους σε ένα μεγαλύτερο στόχο.

Αξίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην AIESEC κάθε μέλος γίνεται ηγέτης και φέρνει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Πώς όμως εξασφαλίζεται κάτι τέτοιο; Μέσα από τις έξι βασικές αρχές/αξίες του οργανισμού [3], οι οποίες είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής και δράσεις όλων των μελών του. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές/αξίες τα μέλη αναπτύσσουν τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνει το χαρακτήρα τους. Στην AIESEC οι νέοι αποκτούν ισχυρά θεμέλια από βασικές αρχές έτσι ώστε στην πορεία να εξελιχθούν σε υπεύθυνους και στρατηγικούς ηγέτες, καθώς θα "κουβαλάνε" τις αρχές/αξίες της AIESEC στην καθημερινή τους ζωή και έτσι θα παίρνουν ακόμη πιο υπεύθυνες αποφάσεις οι οποίες θα φέρουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Aiesec-us-roks-2015-what-starts-here-changes-the-world-26-638.jpg
  • Striving for excellence: Έχουμε ως στόχο να φέρουμε ποιότητα στις πράξεις μας και στις εμπειρίες που προσφέρουμε, και αυτό μέσω της δημιουργικότητας και της καινοτομίας που συνεχώς αναζητούμε τρόπους για να αναπτύξουμε.
  • Demonstrating Integrity: Έχουμε συνέπεια και διαφάνεια στις αποφάσεις και τις πράξεις μας. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και άγουμε τους εαυτούς μας με τρόπο σύμφωνο με το όραμά μας
  • Activating Leadership: Γινόμαστε τα σωστά παραδείγματα για τους άλλους και έτσι εμπνέουν την ηγετηκότητα που βασίζεται στις πράξεις και στα αποτελέσματα, καθώς έχουμε την πλήρη ευθύνη για την ανάπτυξη άλλων ανθρώπων.
  • Acting Sustainably: Δρούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχουμε τη βιωσιμότητα για τόσο για τον ίδιο τον οργανισμό όσο και για την κοινωνία, και για αυτό το λόγο παίρνουμε αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που θα έχουν οι επόμενες γενιές.
  • Enjoying Participation: Δημιουργούμε ένα ασφαλές, δυναμικό περιβάλλον το οποίο φέρει ως αποτέλεσμα την ενεργή και γεμάτη ενθουσιασμό συμμετοχή των μελών μας.
  • Living Diversity: Μαθαίνουμε από τους διαφορετικούς τρόπους ζωής και τις διαφορετικές απόψεις που εκπροσωπούν τα μέλη του πολυπολιτισμικού μας περιβάλλοντος. Σεβόμαστε και ενθαρρύνουμε τη συνεισφορά κάθε ατόμου.

Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Global Volunteer[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Global Volunteer[4] είναι μια έντονη διαπολιτισμική εθελοντική εμπειρία στο εξωτερικό που σου δίνει την ευκαιρία να δουλέψεις πάνω σε projects που έχουν αντίκτυπο σε κοινωνικά ζητήματα όπως η βελτίωση εκπαίδευσης, η εξάλειψη της φτωχιας, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στη διάρκεια 6 με 8 εβδομάδων έχεις την ευκαιρία να συνεργαστείς με τοπικούς φορείς, να αναπτύξεις τις ικανότητες και τις δυνατότητες των ανθρώπων εκεί, ώστε να τους βοηθήσεις να αναπτύξουν ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον για αυτούς και την κοινωνία τους. Παράλληλα, κάθε project του Global Volunteer είναι συνδεδεμένο με ένα Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Global Talent[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Global Talent[5] είναι το πρόγραμμα της AIESEC το οποίο δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές ή πρόσφατα απόφοιτους ανώτατων ή ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να αποκτήσουν επαγγελματική πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, με διάρκεια 3 έως 12 μηνών. Η συμμετοχή σου στο πρόγραμμα σου προσφέρει αφενός την δυνατότητα να αναπτύξεις τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά, όντας κομμάτι επιχειρήσεων και οργανισμών πολυεθνικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα μέσα από αυτήν την επαγγελματική εμπειρία αποκτάς γνώσεις και προσόντα απαραίτητα στην μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία.

Global Entrepreneur[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Global Entrepreneur[6] είναι ένα διαπολιτισμικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, όπου ένας νέος 18-30 ετών μπορεί να απασχοληθεί σε μία start-up επιχείρηση για 6-12 εβδομάδες πάνω σε τομείς όπως το Marketing, Business Development, IT και Sales. Με τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα, μπορείς να δεις πώς λειτουργεί ένα ταχέως αναπτυσσόμενο περιβάλλον όπως αυτό μιας νεοφυούς επιχείρησης, να συμβάλλεις σε αυτό και να πάρεις τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσεις δυναμικά την καριέρα σου ή και το δικό σου εγχείρημα. Το πρόγραμμα αναφέρεται σε νέους 18-30 που θέλουν να ζήσουν αυτήν την εμπειρία στο εξωτερικό και σε ελληνικές start-ups που θέλουν να υποδεχτούν έναν νέο από το εξωτερικό.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του Youth Speak Forum
Το λογότυπο του Youth Speak Forum

Youth Speak Forum[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Youth Speak Forum[7] είναι μία πρωτότυπη εκδήλωση που φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές γενιές και περιβάλλοντα και πυροδοτεί συζητήσεις που αφορούν σημαντικά παγκόσμια ζητήματα. Το forum έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα μπορούν να δομήσουν μαζί ιδέες, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν καινούρια εικόνα για τον κόσμο ώστε να δημιουργήσουν τελικά projects που θα σπρώξουν τον κόσμο ένα βήμα παραπέρα. Αυτό το γίνεται πράξη οδηγώντας τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι με τους σταθμούς Inspire, Act, Engage. Το πρώτο Youth Speak Forum πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη.

Youth Today[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Youth Today[8] αποτελεί μια πρωτοβουλία της AIESEC που έχει στόχο να φέρει σε επαφή τον επιχειρηματικό κόσμο με φοιτητές και νέους, ώστε μέσα από την αλληλεπίδραση τους να προάγει την εξωστρέφεια, την ηγετικότητα και την δύναμη της αυτογνωσίας. Το event έχει λάβει χώρα για 3 συνεχόμενες χρονιές σε 3 πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Global Village[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Global Village [9] είναι μια εκδήλωση για τη γνωριμία με νέους από χώρες όλου του κόσμου, με διαδραστικό τρόπο. Οι νέοι αυτοί έχουν έρθει στην Ελλάδα ώστε να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα προγράμματα της AIESEC.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]