Χρυσόστομος Κατσουλιέρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χρυσόστομος Κατσουλιέρης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1936
Χαλάνδρι Αθηνών
Θάνατος3 Οκτωβρίου 2013
Σέρρες

Ο Χρυσόστομος Κατσουλιέρης (Χαλάνδρι Αθηνών, 1936 - Σέρρες, 3 Οκτωβρίου 2013) ήταν Έλληνας ιερέας και μοναχός καθώς και ηγούμενος της νέας αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου από το 2005. Διώχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς λόγω των δημοκρατικών του φρονημάτων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Χαλάνδρι το έτος 1936. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε Διάκονος και ένα χρόνο αργότερα Ιερέας από τον Μικρασιάτη Μητροπολίτη Ελασσώνος Ιάκωβο Μακρυγιάννη.

Δίωξη από τη Δικτατορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1967, κατά τη στρατιωτική δικτατορία, ο γέροντάς του Μητροπολίτης Ελασσώνος Ιάκωβος Μακρυγιάννης διώχθηκε από τον μητροπολιτικό θρόνο της Ελασσόνος κατηγορούμενος από το δικτατορικό καθεστώς λόγω των δημοκρατικών του φρονημάτων και διότι ήταν πνευματικός της Σοφίας Μινέϊκου συζύγου του Γεωργίου Παπανδρέου και μητέρας του Ανδρέα καί σχετιζόταν γιά πολλά χρόνια με την οικογένεια[1]. Διωχθέντος του Μητροπολίτου Ελλασσώνος Ιακώβου από την έδρα του, ο πατήρ Χρυσόστομος έλαβε απολυτήριο για το Άγιον Όρος. Δεν κατέστη όμως δυνατόν να μεταβεί, μιάς και το στρατιωτικό καθεστώς και η εκκλησιαστική του παραλλαγή ενήργησαν τα αντίθετα. Ο πρώην πλέον Ελασσόντος Ιάκωβος απελάθηκε διά παντός από το Άγιο Όρος και δεν του επετράπη ποτέ η είσοδος. Από τότε ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος απέκτησε εκκλησιαστικό φάκελο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει δεκτός σε καμία Μητρόπολη ή ενορία.[2][3]

Έτσι αποφάσισε να φύγει για το εξωτερικό και, μέχρι να ετοιμαστούν τα χαρτιά του, υπηρέτησε για ένα εξάμηνο ως εφημέριος του χωρίου Ζεφυρία στην νήσο Μήλο. Επί δέκα έτη υπηρέτησε στην Αγγλία σε ορθόδοξο ναό.

Διακονία στο Άγιο Όρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με κανονικό απολυτήριο μετέβη στο Άγιον Όρος, όπου αφιερώθηκε στην άσκηση και στην ησυχία των μοναχικών καθηκόντων, αρχικά στο σιμωνοπετρίτικο κελλί του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις Καρυές.

Το έτος 2002 ο ίδιος με τη συνοδεία του εξελέγησαν να επανδρώσουν την κενή κανονικών μοναχών ιερά μονή Εσφιγμένου. Καθήκοντα ανέλαβε η συγκεκριμένη συνοδεία ως εσφιγμενιτική αδελφότητα το έτος 2005, με τον π. Χρυσόστομο Κατσουλιέρη να εκλέγεται κανονικά ως ο πρώτος ηγούμενος της εν λόγω μονής, μετά την επαναφορά αυτής στην κανονικότητα.

Κοίμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε μεταβεί στη Μονή Προφήτη Ηλία Σερρών προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα. Όμως υπέστη σοβαρό κάταγμα και νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο Σερρών, απεβίωσε στις 3 Οκτωβρίου 2013. Ετάφη στο κονάκι της Μονής στις Καρυές Αγίου Όρους.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. . Η τακτική της άμεσης απομάκρυνσης δημοκρατικών μητροπολιτών ακολουθήθηκε από το δικτατορικό καθεστώς και σε άλλες μητροπόλεις της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο η Δικτατορία κατάφερε αφενός να απομακρύνει επισκόπους που δεν είχαν διάθεση συνεργασίας με το απολυταρχικό καθεστώς και αφετέρου, στις κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν, να τοποθετήσει νέους μητροπολίτες φιλικά διακείμενους προς αυτήν.
  2. «Εκκλησία και 21η Απριλίου: Ώρα για μια «συγγνώμη», του Χ.Ανδρεόπουλου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2016. 
  3. Βιογραφικό σημείωμα μακαριστού Καθηγουμένου Ι.Μ. Εσφιγμένου Αρχιμ. Χρυσοστόμου
  4. Εκοιμήθη ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]