Χρυσούλα Ζώγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρυσούλα Ζώγια
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Χρυσούλα Ζώγια (Ελληνικά)
Γέννηση1914 ή 1917
Βόλος
Θάνατος28  Απριλίου 1992
Βόλος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταζωγράφος
Υπογραφή
Το Σπίτι με το Τριαντάφυλλο, η οικία-μουσείο της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια στον Βόλο. Το εξωτερικό του σπιτιού είναι διακοσμημένο από την ίδια την ζωγράφο.

Η Χρυσούλα Ζώγια (Βόλος, 1914 ή 1917Βόλος, 28 Απριλίου 1992) ήταν Ελληνίδα ζωγράφος.

Οι γονείς της κατάγονταν από το Πήλιο, ο πατέρας της καταγόταν από την Πορταριά και η μητέρα της, το γένος Οικονομίδου, καταγόταν από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον αμοργιανό προσωπογράφο και αγιογράφο Νικήτα Γρύσπο, που τότε εκείνος δίδασκε στον Βόλο, και αργότερα κοντά στον ακαδημαϊκό ζωγράφο Σπυρίδωνα Βικάτο.

Τα πρώτα της έργα είναι προσωπογραφίες και σχέδια με εμφανή την επιρροή των δασκάλων της. Αργότερα, ταξίδεψε πολύ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πολλά έργα της απεικονίζουν τόπους που επισκέφθηκε η ίδια.[1]

Ήταν πολύ γνωστή στην κοινωνία του Βόλου, αλλά και σε όλο το Πήλιο, το οποίο αγαπούσε ιδιαιτέρως. Σκίτσα της παρουσιάζονταν συχνά στις σελίδες των τοπικών εφημερίδων του Βόλου. Με τη διαθήκη της δώρισε το σπίτι της, γνωστό ως το Σπίτι με το Τριαντάφυλλο, με περίπου 250 έργα της και τα προσωπικά της είδη στον Δήμο Βόλου για να γίνει μουσείο–πινακοθήκη.[2] Από το 1994, το Σπίτι με το Τριαντάφυλλο, που βρίσκεται στην γωνία των οδών Ανθίμου Γαζή και Βλαχάβα, είναι ανοιχτό στο κοινό.

Επίσης, η Ζώγια δώρισε πολλά έργα της, καθώς και φωτογραφίες της, στην Κοινότητα Πορταριάς και εκτίθενται πλέον στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Πορταριάς.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βαμβακάρης, Μιχάλης (2001). «Χρυσούλα Ζώγια». Εν Βόλω (4): 68-69. 
  2. Κουτής, Γιάννης (2003). «"Το σπίτι με το τριαντάφυλλο": Το σπίτι-μουσείο της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια». Εν Βόλω (9): 30-31. 
  3. Κοντορίζος, Βασίλης (9 Απριλίου 2023). «Χρυσούλα Ζώγια: Η ιστορία της αείμνηστης ζωγράφου και της Κοινότητας Πορταριάς». Η Θεσσαλία (Βόλος). https://e-thessalia.gr/chrysoyla-zogia-i-istoria-tis-aeimnistis-zografoy-kai-tis-koinotitas-portarias/. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]