Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (Λουξεμβούργο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα
Chrëschtlech Sozial Vollekspartei
Christian Social People's Party logo.PNG
Ηγέτης Μαρκ Σποτς
Ίδρυση 1944
Έδρα 34 rue de l'Eau, Πόλη του Λουξεμβούργου, Λουξεμβούργο
Ιδεολογία Χριστιανοδημοκρατία
Συντηρητισμός
Πολιτική θέση Κεντροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Διεθνής προσχώρηση Κεντρώα Δημοκρατική Διεθνής
Βουλή των Αντιπροσώπων
23 / 60
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
3 / 6
Ιστοσελίδα
http://www.csv.lu/
Πολιτικό σύστημα Λουξεμβούργου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (λουξ. Chrëschtlech Sozial Vollekspartei, γαλλ Parti populaire chrétien social, γερμ. Christlich Soziale Volkspartei) είναι ένα χριστιανοδημοκρατικό[1][2] και συντηρητικό πολιτικό κόμμα του Λουξεμβούργου. Είναι, αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας και, όπως τα περισσότερα κόμματα του Λουξεμβούργου, τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόμμα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Κεντρώας Δημοκρατικής Διεθνούς.

Το κόμμα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής των Αντιπροσώπων από την ίδρυσή του και, αυτή τη στιγμή, κατέχει 26 από τις συνολικά 60 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων. Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα, κάθε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου προέρχεται από το κόμμα εκτός από την περίοδο 1974-1979, οπότε πρωθυπουργός διετέλεσε ο Γκαστόν Θορν του Δημοκρατικού Κόμματος. Κατέχει τρεις από τις έξι έδρες του Λουξεμβούργου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Μισέλ Βόλτερ από το 2009, ωστόσο σημαντικότερη προσωπικότητα του κόμματος είναι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Εκτός από το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα, στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου συμμετέχει και το Λουξεμβουργιανό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα ενώ, από τα συνολικά 15 μέλη της κυβέρνησης, οι 8 προέρχονται από αυτό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Christian Social People's Party της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).