Φρανκ Ένγκελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φρανκ Ένγκελ
EPP Zagreb Congress in Croatia, 20-21 November 2019 (49095466543).jpg
Γέννηση
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΕλεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (1834-1969)
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΧριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΕυρωβουλευτής (από 2014, Luxembourg constituency of the European Parliament)[1]
Ευρωβουλευτής (2009–2014, Luxembourg constituency of the European Parliament)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρανκ Ένγκελ (λουξεμβουργιανά: Frank Engel) είναι ευρωβουλευτής [2]. Είναι μέλος του Χριστιανικού Κοινωνικού Λαϊκού Κόμματος (CSV) και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1975 στο Diekirch του Λουξεμβούργου, όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε νομική στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles), ενώ ειδικεύτηκε στο ιδιωτικό δίκαιο κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο του Μετς στη Γαλλία [2].

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του άρχισε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Ήταν μέλος της εθνικής επιτροπής της Χριστιανοσοσιαλιστικής Νεολαίας και της εθνικής επιτροπής του χριστιανοσοσιαλιστικού κόμματος. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της United Students for Europe (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χριστιανοδημοκρατών Φοιτητών) και αντιπρόεδρος της European Democrat Students (της φοιτητικής ένωσης του PPE).

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε ως ανεξάρτητος σύμβουλος και ως αρχισυντάκτης της νομικής ιστοσελίδας Codex. Το 1999 ξεκίνησε να εργάζεται για το Ζακ Σαντέρ ως βοηθός του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια έγινε Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSV στη βουλή του Λουξεμβούργου, θέση στην οποία παρέμεινε για τα επόμενα οχτώ χρόνια. Το 2009 ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος στις ευρωπαϊκές εκλογές, όπου και εξελέγη [3].

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συμμετέχει στις ακόλουθες επιτροπές:

 • Επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις - LIBE (μέλος)
 • Επιτροπή για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία των Καταναλωτών - IMCO (αναπληρωματικό μέλος)
 • Eιδική επιτροπή για το Οργανωμένο Έγκλημα, τη Διαφθορά και τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες - CRIM (αναπληρωματικό μέλος)

Επίσης, συμμετέχει στις ακόλουθες αντιπροσωπείες:

 • Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ (μέλος)
 • Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο (μέλος)
 • Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κορεατική Χερσόνησο (αναπληρωματικό μέλος)

Παλαιότερα υπήρξε μέλος της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), της επιτροπής για την Χρηματοπιστωτική, Οικονομική και Κοινωνική Kρίση (CRIS) και της επιτροπής για τις Πολιτικές Προκλήσεις.

Είναι ο νεώτερος ευρωβουλευτής του Λουξεμβούργου [4] και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Λουξεμβουργιανών βουλευτών του ΕΛΚ.

Από το 2006 είναι επίσης επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας στο Λουξεμβούργο [5] και έχει γράψει και ένα κεφάλαιο στο βιβλίο "Europe's Next Avoidable War: Nagorno-Karabakh" με τίτλο "The Karabakh Dilemma: Right to Self-Determination, Imperative of Territorial Integrity, or a Caucasian New Deal?" [6] .

Έχει γράψει τρία βιβλία πάνω στα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης. Το πρώτο, «Η Ευρώπη στη Μεγάλη Κρίση: Ένα Δράμα σε Τρεις Πράξεις» (πρωτότυπος τίτλος στα γερμανικά: “Europa in der großen Krise: Ein Drama in drei Akten”) κυκλοφόρησε το 2009 [7]. Το δεύτερο με τίτλο «Ξεπερνώντας το Χρέος – Ένας Προϋπολογισμός για το Ευρώ» (πρωτότυπος τίτλος στα γερμανικά: “Die Schulden überwinden - Ein Haushalt für den Euro”) κυκλοφόρησε το 2012 [8]. Το πιο πρόσφατο έργο του είναι το «Μανιφέστο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» (πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά: “Le Projet de Manifest pour les États-Unis d'Europe”) το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές του 2013 και προτείνει λύσεις για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης [9].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 www.europarl.europa.eu/meps/en/96876.
 2. 2,0 2,1 Frank Engel Ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γλώσσα: Ελληνικά
 3. Mr Frank Engel MEP Ιστοσελίδα του Parliamentarians Network for Conflict Prevention. Γλώσσα: Γαλλικά
 4. Oldest and youngest MEPs by Member State Ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γλώσσα: Αγγλικά
 5. Armenian Embassies and Consulates Αρχειοθετήθηκε 2013-01-01 στο Wayback Machine. Ιστοσελίδα του Visit Armenia. Γλώσσα: Αγγλικά
 6. Europe's Next Avoidable War: Nagorno-Karabakh Amazon.co.uk. Γλώσσα: Αγγλικά
 7. Europa in der großen Krise: Ein Drama in drei Akten Ιστοσελίδα του Frank Engel. Γλώσσα: Γερμανικά
 8. Die Schulden überwinden - Ein Haushalt für den Euro Ιστοσελίδα του Frank Engel. Γλώσσα: Γερμανικά
 9. L’eurodéputé Frank Engel a présenté à Luxembourg son "projet de manifeste pour les Etats-Unis d’Europe", un texte dont l’ambition est de poser le débat sur une réforme fédéraliste de l’Union européenne qu’il juge nécessaire Ιστοσελίδα του Europaforum.lu. Γλώσσα: Γαλλικά. Δημοσιεύτηκε: 11 Μαρτίου 2013