Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Ίδρυση1999
ΠρόεδροςΕιρήνη Βουδούρη
ΑντιπρόεδροςΕμμανουήλ Κρητικός
Προπτυχιακοί170
Μεταπτυχιακοί250
ΤοποθεσίαΑθήνα, Ελλάδα
Ιστότοποςdmst.aueb.gr

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ανήκει στην σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιδρύθηκε το 1999 και εισήχθησαν για πρώτη φορά φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001.

Είναι το πρώτο Πανεπιστημιακό Τμήμα στην ειδίκευσή του στην Ελλάδα.

Δέχεται κάθε χρόνο 170 περίπου νέους φοιτητές υψηλού επιπέδου από το 4ο επιστημονικό πεδίο. Έχει την υψηλότερη βάση εισαγωγής μεταξύ όλων των Τμημάτων του 5ου Επιστημονικού Πεδίου επί 6 συναπτά έτη (2016 -2022) και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (από το 2018).

Διαθέτει 21 μέλη ΔΕΠ από τα οποία το 40% έχουν διδακτορικά διπλώματα PhD από τα 20 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Δίνει έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέας γνώσης.

Διαθέτει επτά (7) άρτια εξοπλισμένα ερευνητικά εργαστήρια στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 70 ερευνητές. Επίσης, λειτουργεί και ένα (1) εκπαιδευτικό εργαστήριο με δύο αίθουσες.

Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τμήμα ΔΕΤ προσφέρει ένα Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) διάρκειας 4 ετών, το οποίο παρέχει στους αποφοίτους του την επιστημονική γνώση και, συνάμα, την επιχειρηματική προσέγγιση που απαιτούνται από τη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Το ΠΠΣ του Τμήματος ΔΕΤ έλαβε την πιστοποίηση από το Συμβούλιο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), με τετραετή διάρκεια ισχύος (από 17/07/2019 έως 16/07/2023). Η σημαντική πιστοποίηση εγκρίθηκε καθώς διαπιστώθηκε, σε συνέχεια σχετικής διαδικασίας, ότι το ΠΠΣ του Τμήματος ΔΕΤ συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας ΠΠΣ της ΑΔΙΠ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG).

Η απόκτηση του πτυχίου απαιτεί την επιτυχή ολοκλήρωση συνολικά τριάντα εννέα (39) μαθημάτων και πιο συγκεκριμένα τριάντα οκτώ (38) μαθημάτων και της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, η οποία επιτελείται για 3 μήνες σε επιλεγμένους οργανισμούς.

Υποχρεωτικά μαθήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει είκοσι οκτώ (28) υποχρεωτικά μαθήματα κορμού, τα οποία εισάγουν τους φοιτητές στις ουσιώδεις έννοιες της Διοικητικής Επιστήμης και των Πληροφοριακών Τεχνολογιών. Αυτό συνεπάγεται ότι κατά τα πρώτα πέντε (5) εξάμηνα διδάσκονται μόνο υποχρεωτικά μαθήματα (συνολικά 25), ενώ τρία (3) επιπλέον υποχρεωτικά μαθήματα διδάσκονται στο 6ο, 7ο και 8ο εξάμηνο αντίστοιχα.

Κατευθύνσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επιχειρησιακή Έρευνα και Επιχειρηματική Αναλυτική
  • Διοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας
  • Τεχνολογίες Λογισμικού και Ανάλυσης Δεδομένων
  • Πληροφοριακά Συστήματα και Ηλεκτρονικό Επιχειρείν
  • Στρατηγική, Επιχειρηματικότητα και Ανθρώπινοι Πόροι

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ( Π.Μ.Σ.) που το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρει είναι τα ακόλουθα:

  • Π.Μ.Σ. στη Διοικητική Επιστήμη & Τεχνολογία (Management Science & Technology) (Πλήρους Φοίτησης)
  • Π.Μ.Σ. στην Επιχειρηματική Αναλυτική (Business Analytics) (Πλήρους και Μερικής Φοίτησης)

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών ( Π.Μ.Σ.) στα οποία το Τμήμα συμμετέχει ως επισπεύδον είναι τα ακόλουθα:

  • Π.Μ.Σ. στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό (MBA International)(Σε συνεργασία με άλλα Τμήματα, Πλήρους και Μερικής Φοίτησης)
  • Π.Μ.Σ. στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (HRM) (Σε συνεργασία με άλλα Τμήματα, Πλήρους και Μερικής Φοίτησης)
  • Π.Μ.Σ. στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση (Public Policy & Public Management) (Σε συνεργασία με άλλα Τμήματα, Μερικής Φοίτησης)

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα οποία το Τμήμα συμμετέχει είναι τα ακόλουθα:

  • Π.Μ.Σ. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη (Executive MBA) (Σε συνεργασία με άλλα Τμήματα, Μερικής Φοίτησης)
  • Π.Μ.Σ. στη Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση (International Shipping, Finance and Management) (Σε συνεργασία με άλλα Τμήματα, Πλήρους και Μερικής Φοίτησης)

Το Διδακτορικό Πρόγραμμα του Τμήματος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του είδους του στην Ευρώπη. Πολλοί από τους διδάκτορες του Τμήματος διδάσκουν και συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα, εκτός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε Πανεπιστήμια όπως: Essex University, Ashton Business School, Coppenhagen Business School, Banhaus University of Weimar, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.ά. Επίσης, οι διδάκτορες του Τμήματος συμμετέχουν σε σημαντικά διεθνή συνέδρια, ενώ πολλοί έχουν δημοσιεύσει άρθρα σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά και έχουν λάβει διεθνή βραβεία στο πεδίο ειδίκευσής τους.

Μέλη ΔΕΠ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθηγητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομότιμοι Καθηγητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναπληρωτές Καθηγητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίκουροι Καθηγητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτιμοι Διδάκτορες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρακτική Άσκηση και Πτυχιακή Εργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πρακτική Άσκηση στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος με κωδικό μαθήματος 8156 και λαμβάνει 12 ECTS (πιστωτικές μονάδες), οι οποίες συμμετέχουν στα μαθήματα για τη λήψη πτυχίου.

Το διάστημα απασχόλησης ορίζεται σε 3 μήνες πλήρους απασχόλησης (η πλήρης απασχόληση υπολογίζεται 40 ώρες εβδομαδιαίως).

Οι κύριοι στόχοι της Πρακτικής είναι:

  • Η εξοικείωση των φοιτητών με σύγχρονα και πραγματικά προβλήματα αιχμής των Ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της εφαρμογή ακαδημαϊκής γνώσης, ιδιαίτερα σε μια εποχή συνεχών αλλαγών στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις επιχειρηματικές πρακτικές και διαδικασίες.
  • Η δημιουργία σχέσεων ανάμεσα στους φοιτητές και το Τμήμα με σύγχρονες, δυναμικές επιχειρήσεις για συνεργασία σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, εκπαίδευσης και έρευνας.

Η Πρακτική Άσκηση είναι υποχρεωτική ως το επιστέγασμα των σπουδών και η αφετηρία της επαγγελματικής πορείας των αποφοίτων. Αποτελεί για τις συνεργαζόμενες εταιρείες μία άψογη ευκαιρία εύρεσης στελεχών και μεταφοράς πανεπιστημιακής γνώσης αιχμής στην επιχειρηματική πρακτική ειδικά στους τομείς των προσφερόμενων κατευθύνσεων: «Διοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας», «Επιχειρησιακή Έρευνα και Διοικητική Επιστήμη»,  «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», «Στρατηγική και Ανθρώπινοι Πόροι» και «Πληροφοριακά Συστήματα και Τεχνολογίες».

Στην Πρακτική Άσκηση του Τμήματος έχουν συμμετάσχει από το 2003 άνω των 2.300 φοιτητών και άνω των 500 εταιρειών και οργανισμών.

Περίπου το 50% των φοιτητών ανά έτος δέχονται προσφορά εργασίας από την εταιρεία με το πέρας της Πρακτικής Άσκησης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]