Χρήστης:FocalPoint/Χρήσιμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα παρακάτω τα αντέγραψα εδώ γιατί που και που τα χρειάζομαι και τα θέλω πρόχειρα. Λίγο πιο δίπλα, εδώ είναι και μερικά χρήσιμα πρότυπα που είχε μαζέψει ο Τόνυ.

Κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι κατηγορίες φαίνονται στο Ειδικό:Categories (ή καλύτερα εδώ). Για νέα κατηγορία καταρχήν την βάζεις μέσα σε ένα άρθρο (σαν να υπήρχε δηλαδή) γράφοντας στο τέλος του άρθρου [[Κατηγορία:όνομα κατηγορίας]]. Θα δεις τότε στις κατηγορίες του άρθρου έναν κόκκινο ανενεργό σύνδεσμο προς την κατηγορία. Τον κλικάρεις και γράφεις ένα μικρό κείμενο που περιγράφει τί περιλαμβάνει η συγκεκριμένη κατηγορία. Αν θέλεις να την εντάξεις σε μία ή περισσότερες άλλες ευρύτερες κατηγορίες (οπότε θα μετατραπεί αυτομάτως σε υποκατηγορία) απλά τις προσθέτεις στη σελίδα της κατηγορίας, όπως έκανες και στη σελίδα του άρθρου στην αρχή. Δες π.χ Κατηγορία:Γαλλική λογοτεχνία που είναι υποκατηγορία στη λογοτεχνία.
(Κείμενο αντιγραμμένο από Συζήτηση χρήστη:Odd, το έγραψε ο Dada)

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ερώτηση: Έχω δει 2 τρόπους, είτε με {ref|άρεςμάρες} και από κάτω #{note|άρεςμάρες} είτε με <ref>κουταμάρες</ref>, αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.

Απάντηση: Και οι δυο διατηρούν την αρίθμηση. Γενικά συνιστάται ο τρόπος <ref>κουταμάρες</ref>, με τον οποίο το κείμενο της υποσημείωσης φαίνεται στο παράθυρο επεξεργασίας δίπλα στο κανονικό κι έτσι δεν χρειάζεται να τρέχεις πάνω-κάτω.
w:en:Wikipedia:Footnotes

(κείμενο από Αγορά, Αρχίδαμος και Badseed)

Για να βγουν οι αναφορές πιο κάτω πρέπει να γράψεις: <references/>

και τα μαγικά: Βικιπαίδεια:Ένθεση παραπομπών με χρήση αναφορών υποσημείωσης

και ακόμη μαγικότερα κόλπα στην πράξη: ουάου

Ο βικισύνδεσμος από τη σύντομη υποσημείωση προς τη βιβλιογραφία, δημιουργείται με τη χρήση προτύπων όπως {{harv}}, {{harvnb}}, {{sfnp}}. Μπορεί ακόμα να δημιουργηθεί χωρίς πρότυπο, ενσωματώνοντας σε μία παραπομπή το bookmark ("σελιδοδείκτης") που δημιουργούν τα πρότυπα βιβλιογραφίας {{cite book}}, {{cite journal}} κλπ όταν υπάρχει η παράμετρος |ref=. Δες για παράδειγμα τις παραπομπές στο λήμμα Ιγνάτιος Ουγγροβλαχίας. Τα προαναφερθέντα πρότυπα, όπως και το {{sfn}}, λειτουργούν σωστά μόνο όταν η παράμετρος |ref= παίρνει συγκεκριμένη τιμή, την τιμή "harv". Αυτό όμως δημιουργεί κάποιους περιορισμούς. Για να τους παρακαμφθούν χρησιμοποιείται το πρότυπο {{SfnRef}}. (τάδε έφη Αντιγόνη)

Tools[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Useful stuff

Τίγρεις και μαστόδοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν δεν αρκεί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

{{πηγή}} (αυτό βγάζει: εκκρεμεί παραπομπή)

Απόκρυψη κειμένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

..το ξέχασα πάλι...

< ! - - Ορίστε πως γίνεται-για να θυμούνται οι πεπαλαιότεροι πράγματα που ούτε οι άλλοι πεπαλαιότεροι δεν θυμούνταν αλλά τα βρήκανε στη Βοήθεια για χάρη σας :) - - >

Βγάλε τα κενά και κάνε τη δουλειά. Πολλές ευχαριστίες στον Badseed.

Για μετάφραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

en:Wikipedia:Please do not bite the newcomers Βικιπαίδεια:Μη δαγκώνετε τους νέους χρήστες

Χρώματα: http://en.wikipedia.org/wiki/Web_colour#X11_color_names

Δεν υπογράφουμε στα άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σας γράφω για να σας εξηγήσω σχετικά με την αφαίρεση της υπογραφής σας από το άρθρο χχχχχχχχχχχχχχ. Όπως θα έχετε ίσως προσέξει, δίπλα στο "επεξεργασία", πάνω-πάνω στις σελίδες, υπάρχει η ένδειξη "ιστορικό". Εκεί φαίνεται ποιός συνεισέφερε τι, χωρίς δυνατότητα αλλαγής ή πλαστογραφίας. Αντίθετα, στις σελίδες των άρθρων, ο οποιοσδήποτε μπορεί να αλλάξει και την υπογραφή και το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες φαινόμενο ο βανδαλισμός σελίδων: Αν κάποιος σβήσει τα όσα γράψατε για το χχχχχχχχχχχχχχ και αφήσει υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας, χωρίς να πειράξει την υπογραφή σας, θα φαίνεται ότι ο εξοργισμένος οπαδός ήσασταν εσείς. Βέβαια, όποιος άλλος χρήστης αντιληφθεί βανδαλισμό, θα αναστρέψει το άρθρο στην προηγούμενη κατάστασή του, άρα μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, συνήθως, δε θα μείνει για καιρό. Αυτά είναι τα προβλήματα του κατά τα άλλα τόσο καλού ελεύθερου εγχειρήματος που λέγεται Βικιπαίδεια. Για τους λόγους αυτούς, δεν υπογράφουμε μέσα στα άρθρα, όπως θα έχετε ίσως προσέξει και αναρωτηθεί γιατί.
Με εκτίμηση,

(Ευγενική παρατήρηση για τις φωτεινές μέρες. Για τις συννεφιασμένες, αρκεί ο τίτλος. Για μέρες φουρτουνιασμένες, απλώς σβήσιμο. Για δε πραγματικά δύσκολες μέρες με πολλά νεύρα, προτείνω σάκκο του μποξ και όχι τη Βικιπαίδεια)

Βικιπαίδεια offline[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ένα offline αντίγραφο της Βικιπαίδειας για προσωπική χρήση, μπορούν να κατεβάσουν μια στατική έκδοση (σε αρχεία HTML) από τον Δεκέμβριο 2006. Πρόκειται για συμπιεσμένο αρχείο 42MB που μετά την αποσυμπίεση το περιεχόμενο καταλαμβάνει περίπου 700ΜΒ, και περιέχει όλες τις σελίδες της Βικιπαίδειας, χωρίς τις εικόνες (ωστόσο υπάρχουν οι σελίδες περιγραφής των εικόνων). — Geraki ΣΜ - 2007-03-02T 09:25Z.

(κείμενο από την Αγορά)

Κατέβηκε με Explorer (δεν έβγαζε επιλογή για save στον Firefox, το κατέβαζε ως μια τεράστια σελίδα) και δούλεψε με Firefox (δεν δούλευε με Explorer, δεν έφερνε τις σελίδες από τους συνδέσμους, κάτι δεν του άρεσε).

Το κατάστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To αφεντικό με το τσιγάρο είναι ο Αρχίδαμος, εγώ είμαι πίσω, με έχει στείλει να ακονίσω τα μαχαίρια και να γρασάρω τη μηχανή του κιμά

Επειδή που και που την ψάχνω και όλο την χάνω, έφερα εδώ την φωτογραφία από το κατάστημα που δουλεύω μερικά Σαββατοκύριακα.

Η αλήθεια αποκαλύφθηκε σε συζήτηση του Diu και του Αρχίδαμου, σχετικά με τη δημιουργία του Βικιπαίδεια:Κριτική άρθρων. Τα κρέατα συμβολίζουν τα σφαγμένα (και γδαρμένα) άρθρα από την κριτική μας.

Ως συνήθως, το παραπαίδι κάνει όλη τη δουλειά: Πρώτος πάω στο μαγαζί, τα χαράματα, ακονίζω τα μαχαίρια, κρεμάω τα κρέατα έξω και μετά έρχεται ο μουστάκιας (ο Αρχίδαμος), κάνει ότι κόβει κανένα κοτόπουλο, παίρνει τις εισπράξεις και με αφήνει να καθαρίσω μόνος μου όπως και κάθε βράδυ. :)) --Focal Point 19:46, 7 Μαΐου 2007 (UTC)

Βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

{{πρότυπο:video}}

Αναφορά σε πρωτότυπο άρθρο αγγλικής βικιπαίδειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

{{ενσωμάτωση κειμένου|κωδικόςΠηγαίαςΓλώσσας|τίτλοςΠηγαίουΛήμματος|oldid=123456789|χωρίς πηγές=ναι/όχι}}

για κάποιο λόγο το tl| στο {{tl|ενσωμάτωση κειμένου}} που δίνει το αποτέλεσμα {{ενσωμάτωση κειμένου}} δε δουλεύει με όλες τις παραμέτρους

Αναλυτική οδηγία για άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ ΧΧΧΧΧΧΧ, η συνεισφορά σου είναι ευπρόσδεκτη. Αν θέλεις να συνεισφέρεις στη Βικιπαίδεια, χρειάζεται λίγη προσοχή στο εξής: σύμφωνα με την πάγια πολιτική της Βικιπαίδειας «όχι πρωτότυπη έρευνα», η Βικιπαίδεια περιλαμβάνει άρθρα, τα οποία αντικατοπτρίζουν την εκάστοτε κρατούσα γνώμη σε κάθε επιστήμη/γνωστικό αντικείμενο (όπως και κάθε εγκυκλοπαίδεια, άλλωστε). Θα ήταν λοιπόν χαρά μας να συνεισφέρεις στα άρθρα σχετικά με το θέμα που γνωρίζεις με βάση τα εγκυρότερα συγγράμματα κλπ. Αντιθέτως δεν θα ήταν η Βικιπαίδεια ο κατάλληλος χώρος, αν επιθυμούσες να δημοσιεύσεις για πρώτη φορά προσωπική σου έρευνα που δεν έχει δημοσιευθεί πρώτα αλλού. Επίσης η Βκιπαίδεια δεν επιθυμεί να παρέχει οδηγίες στους αναγνώστες (σπό το πώς να επισκευάσουν μια τηλεόραση μέχρι το πώς να διατηρήσουν μια σχέση). Μπορεί όμως να έχει άρθρα για το πώς λειτουργεί μια τηλεόραση ή τι είναι το οιδιπόδειο (με βάση πάντα αξιόπιστες βιβλιογραφικές πηγές). Καλός οδηγός σε αυτήν την προσπάθεια θα ήταν τα σχετικά άρθρα σε άλλες Βικιπαίδειες (αγγλική, γαλλική, γερμανική κλπ.), όπου υπάρχουν περισσότεροι χρήστες και τα σχετικά άρθρα είναι πιο ανεπτυγμένα. Δε σε παροτρύνω να μεταφράσεις εκείνα τα άρθρα, απλά να τους ρίξεις μια ματιά, για να δεις το πνεύμα και το κλίμα. Επίσης η Βικιπαίδεια έχει, όπως και οι έντυπες εγκυκλοπαίδειες, άρθρα-λήμματα. Η κατανομή δηλαδή των πληροφοριών προσπαθούμε να γίνεται με τρόπο εύληπτο και συστηματικό. Αν εσύ έχεις π.χ. μαζέψει 200 σελίδες υλικό (βασισμένο σε έγκυρη βιβλιογραφία, πάντα) για ένα θέμα, ως τέτοιο θα ήταν δύσχρηστο για τη Βικιπαίδεια. Θα ήταν καλό να προστεθούν οι πληροφορίες αυτές σε άρθρα με ευρύτερο αντικείμενο και πιο ευσύνοπτα. Για οποιαδήποτε απορία είμαι (και εγώ και οι άλλοι) στη διάθεσή σου.

Το αρχικό κείμενο ήταν εδώ, το έγραψε ο Αρχίδαμος

Αρίθμηση newpages[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βοήθεια από irc://irc.freenode.net/mediawiki:

Για να φανούν τα νούμερα, πρέπει να γράψει κανείς στο MediaWiki:Monobook.css του το εξής:

.page-Ειδικό_NewPages #bodyContent ul li { list-style:decimal inside none; }

Στατιστικά ανάγνωσης σελίδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://stats.grok.se
Φοβερό!!!

http://wikistics.falsikon.de/latest/visitors.htm
Φανταστικό!!!

https://tools.wmflabs.org/userviews/?project=el.wikipedia.org
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ


Μάρτιος 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

el.wikipedia
up to ±325,931 visitors in month (±3,259 addicts, ±140,150 regulars)
[up to ±1,205,944 visits in month (±73.99 visits per addict, ±5.33 visits per regular)];
per day: ±35,401 daily visitors

Greek Wikipedia at a glance: October 2012: Page Views per Month : 25,004,992

Ψηφιακές βιβλιοθήκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Είχα μια βιβλιοθήκη, η Veron έφερε και άλλες - Ευχαριστούμε /εμείς οι αναγνώστες εννοώ/ Veron)

και όλα μαζί με άλλα, στον κατάλογο:

Για τους επίμονους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για ματάκηδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάτι που έψαχνα καιρό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1.000.000 !!! ... έρχεται... αργά η γρήγορα
1.000.000 !!! ... έρχεται... αργά η γρήγορα

Is Wikipedia done? by Asaf Bartov

MediaWiki:Anonnotice

Καλό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://xkcd.com/

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://web.archive.org Για να βρει κανείς παλαιά έκδοση σελίδας (ότι γράφει δεν ξεγράφει έτσι εύκολα)

Πηγές χρησιμότατες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνδεσμος κατευθείαν από εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[[Image:τιτλος εικόνας.jpg|right|link=http://el.wikipedia.org/]]

[[Αρχείο:superconductivity.gif|αριστερά|σύνδεσμος=Υπεραγωγιμότητα]]

Πολλαπλές εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

πρότυπο:Multiple image, δες και en:Template:Multiple image, διπλές, τριπλές, στα πλάγια, στα κάθετα, ότι τραβά η καρδιά σας (κάθε φορά το ψάχνω)

Χοντρά κόλπα με τη μεταφορά ιστορικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

en:Wikipedia:How_to_fix_cut-and-paste_moves

IPv6[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Whois for IPv6

Query at Wikidata[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

προσοχή, οι σύνδεσμοι για την ελληνική Βικιπαίδεια δε δουλεύουν, πρέπει κανείς να πάει πρώτα στο αντικείμενο Wikdata

Συντήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

{{Location map | Κύπρος |label= Χαμίτ Μάντρες |lat= 35.2250 |long= 33.3792 |position=right |width= 250 |float=right |caption= Η θέση του Χαμίτ Μάντρες στον χάρτη}}

Στοχευμένη λημματογραφία για ανθρώπους για τους οποίους δεν υπάρχουν λήμματα στην Ελληνική Βικιπαίδεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

για γυναίκες, Ελληνίδεςγια τις οποίες δεν υπάρχουν λήμματα στην Ελληνική Βικιπαίδεια
για άνδρες, Έλληνες, για τους οποίους δεν υπάρχουν λήμματα στην Ελληνική Βικιπαίδεια

Πρότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

αυτό διορθώνει αυτό.