Χουάν, κόμης της Βαρκελώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χουάν κόμης της Βαρκελώνης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χουάν, κόμης της Βαρκελώνης
J. de Borbón.jpg
Γέννηση
Σεγκόβια
Θάνατος
Παμπλόνα
Υπηκοότητα Ισπανία
Σύζυγος Μαρία Μερσέντες των Βουρβόνων των δύο Σικελιών
Τέκνα Infanta Pilar, Duchess of Badajoz, Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας, Infanta Margarita, Duchess of Soria και Infante Alfonso of Spain
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Γονείς Αλφόνσος ΙΓ΄ της Ισπανίας και Victoria Eugenie of Battenberg
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

O Ινφάντης Δόν Χουάν της Ισπανίας (1913 - 1993) ήταν κόμης της Βαρκελώνης, 4ος γιος του βασιλιά

της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ' και της Βικτωρίας Ευγενίας της Βατεμβέργης, πατέρας του τέως βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και παππούς του σημερινού βασιλιά Φιλίππου ΣΤ΄. Ο πατέρας του αντικαταστάθηκε από την 2η Ισπανική Δημοκρατία, ενώ με τον γιο του επανήλθε η μοναρχία και γι' αυτό αποκαλείται «πατέρας ενός βασιλιά, γιος ενός βασιλιά αλλά ποτέ ο ίδιος βασιλιάς».

Οι μεγαλύτεροι αδελφοί του, Αλφόνσος των Αστοριών και Χάιμε της Σεγόβια αποκήρυξαν τα δικαιώματα τους στον Ισπανικό θρόνο. Έτσι ο ίδιος ανακηρύχθηκε μνηστήρας του Ισπανικού θρόνου και έλαβε τον τίτλο του πρίγκηπα των Αστουριών που θα τον χρησιμοποιήσει στην Βομβάη υπηρετώντας το Βρετανικό βασιλικό ναυτικό.

Πέρασε όλες τις στρατιωτικές εξετάσεις και οι Άγγλοι του πρότειναν να γίνει διοικητής του Βασιλικού Ναυτικού αν απαρνηθεί την Ισπανική του υπηκοότητα, πρόταση την οποία αρνήθηκε. Βρήκε την μελλοντική σύζυγο του Μαρία-Μερθέδες του Οίκου των Βουρβόνων των 2 Σικελιών (1910 - 2000) σε εκδήλωση που είχε διοργανωθεί από τον Βίκτορα Εμμανουήλ Γ' της Ιταλίας. Παντρεύτηκαν στην Ρώμη (12 Οκτωβρίου 1935) και πήραν τους τίτλους του κόμη και της κόμισσας της Βαρκελώνης. Παιδιά τους ήταν:


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Infante Juan, Count of Barcelona της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).