Χουάν, κόμης της Βαρκελώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χουάν κόμης της Βαρκελώνης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χουάν, κόμης της Βαρκελώνης
J. de Borbón.jpg
Γέννηση
Σεγκόβια
Θάνατος
Παμπλόνα
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ισπανία
Σύζυγος Μαρία Μερσέντες των Βουρβόνων των δύο Σικελιών
Τέκνα Infanta Pilar, Duchess of Badajoz, Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας, Infanta Margarita, Duchess of Soria και Infante Alfonso of Spain
Γονείς Αλφόνσος ΙΓ΄ της Ισπανίας και Βικτώρια Ευγενία του Μπάττενμπεργκ
Αδέλφια Infanta Maria Cristina of Spain, Infanta Beatriz of Spain, Αλφόνσο των Αστουριών, Infante Gonzalo of Spain και Infante Jaime, Duke of Segovia
Αξίωμα πρίγκηπας διάδοχος
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Υπογραφή
Signature of Infante Juan of Spain, Count of Barcelona.jpg
Commons page Πολυμέσα

O Ινφάντης Δόν Χουάν της Ισπανίας (1913 - 1993) ήταν κόμης της Βαρκελώνης, 4ος γιος του βασιλιά

της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ' και της Βικτωρίας Ευγενίας της Βατεμβέργης, πατέρας του τέως βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και παππούς του σημερινού βασιλιά Φιλίππου ΣΤ΄. Ο πατέρας του αντικαταστάθηκε από την 2η Ισπανική Δημοκρατία, ενώ με τον γιο του επανήλθε η μοναρχία και γι' αυτό αποκαλείται «πατέρας ενός βασιλιά, γιος ενός βασιλιά αλλά ποτέ ο ίδιος βασιλιάς».

Οι μεγαλύτεροι αδελφοί του, Αλφόνσος των Αστοριών και Χάιμε της Σεγόβια αποκήρυξαν τα δικαιώματα τους στον Ισπανικό θρόνο. Έτσι ο ίδιος ανακηρύχθηκε μνηστήρας του Ισπανικού θρόνου και έλαβε τον τίτλο του πρίγκηπα των Αστουριών που θα τον χρησιμοποιήσει στην Βομβάη υπηρετώντας το Βρετανικό βασιλικό ναυτικό.

Πέρασε όλες τις στρατιωτικές εξετάσεις και οι Άγγλοι του πρότειναν να γίνει διοικητής του Βασιλικού Ναυτικού αν απαρνηθεί την Ισπανική του υπηκοότητα, πρόταση την οποία αρνήθηκε. Βρήκε την μελλοντική σύζυγο του Μαρία-Μερθέδες του Οίκου των Βουρβόνων των 2 Σικελιών (1910 - 2000) σε εκδήλωση που είχε διοργανωθεί από τον Βίκτορα Εμμανουήλ Γ' της Ιταλίας. Παντρεύτηκαν στην Ρώμη (12 Οκτωβρίου 1935) και πήραν τους τίτλους του κόμη και της κόμισσας της Βαρκελώνης. Παιδιά τους ήταν:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Infante Juan, Count of Barcelona της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).