Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χουάν Κάρλος των Βουρβώνων

Δον Χουάν Κάρλος Μαρία Ισίδωρος των Βουρβόνων (1822 - 1887). Ο Καρλίστας διεκδικητής του Ισπανικού θρόνου (1860 - 1887) και διεκδικητής του Γαλλικού θρόνου (1883 - 1887). Δεύτερος γιος του Ισπανού ινφάντη δον Κάρλος και της Μαρίας Φραγκίσκης της Πορτογαλίας.

Τον Μάρτιο του 1833 η οικογένεια του μετακινήθηκε στην Πορτογαλία, ενώ τον προσεχή Σεπτέμβριο πεθαίνει ο θείος του βασιλιάς της Ισπανίας Φερδινάνδος Ζ΄. Ο πατέρας του μεταβαίνει στην Μαδρίτη να διεκδικήσει τα δικαιώματα του στον θρόνο, αφού ο αδελφός του είχε πεθάνει χωρίς γιο, τα οποία είχαν καταλάβει η κόρη του Φερδινάνδου Ισαβέλλα και η μητέρα της, Μαρία Χριστίνα των Δυο Σικελιών.

Κατά την διάρκεια του Α΄ Καρλικού Πολέμου, δεν έπαιξε κανέναν ρόλο λόγω της πολύ μικρής του ηλικίας και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο σε ασφαλή τοποθεσία. Στις 15 Ιανουαρίου 1837, το Ανώτατο Ισπανικό Δικαστήριο που ελεγχόταν από την Μαρία Χριστίνα, έβγαλε νόμο που κήρυξε τον Κάρλος, τους γιους, και όλους τους απογόνους του έκπτωτους από το Ισπανικό στέμμα, ενώ παράλληλα τους αφαιρέθηκε και ο τίτλος του ινφάντη. Αυτόν τον νόμο δικαιωματικά δεν τον αναγνώρισαν.

Παντρεύτηκε (1847) την αρχιδούκισσα Μαρία Βεατρίκη της Αυστρίας και Έστε, κόρη του δούκα Φραγκίσκου Δ΄ της Μοντένα και έκαναν δύο γιους:

Λόγω της επανάστασης του 1848, το ζεύγος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Μοντένα. Κατέφυγε αρχικά στην Αυστρία και τελικά στο Λονδίνο, όπου γεννήθηκε και ο δεύτερος γιος τους. Παρά το πνεύμα συντηρητικού αυταρχισμού της οικογένειας του και της γυναίκας του ακόμα, ο ίδιος διακατεχόταν από ιδέες φιλελευθερισμού. Χώρισε την σύζυγο του, που επέστρεψε στην Μοντένα.

Διεκδικητής του Ισπανικού και του Γαλλικού στέμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν έπαιξε κανέναν σημαντικό ρόλο στον Β΄ Καρλικό πόλεμο, τον οποίο είχε αναλάβει ο μεγάλος αδελφός του, Κάρολος Λουδοβίκος του Μοντεμολίν. Τον Απρίλιο 1860 συνελήφθη από τα στρατεύματα της Ισαβέλλας και πιέστηκε να υπογράψει δήλωση παραίτησης των δικαιωμάτων του από τον Ισπανικό θρόνο. Τότε ο Χουάν έκανε δήλωση με την οποία ανακήρυσσε τον εαυτό του βασιλιά της Ισπανίας υπό το όνομα Χουάν Β΄, κάτι που έβγαλε τους οπαδούς του Καρλιστές παράνομους, αρνούμενοι να τον υποστηρίξουν.

Ο Κάρλος Λουδοβίκος εν τω μεταξύ με νέα δήλωση αρνήθηκε την παραίτησή του, λέγοντας ότι έγινε υπό την απειλή βίας, οπότε ήρθε και σε σύγκρουση με τον αδελφό του, Χουάν. Ως τον αιφνίδιο θάνατο του Καρόλου Λουδοβίκου την επόμενη χρονιά, υπήρχαν δύο διεκδικητές του Ισπανικού θρόνου από την πλευρά των Καρλιστών.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Ισαβέλλας είχε αρχίσει να παρακμάζει και να γίνεται αντιδημοφιλής. Ο μεγαλύτερος γιος του, Κάρλος της Μαδρίτης (1866), 18 ετών τότε, ζήτησε από τον πατέρα του να παραιτηθεί υπέρ του. Αυτός το αρνήθηκε, κάτι που έκανε δύο χρόνια αργότερα (1868), όπου στον Γ΄ Καρλικό Πόλεμο έγινε ένθερμος υποστηρικτής του γιου του, στην προσπάθεια του να ανέβει στον Ισπανικό θρόνο.

Μετά την παραίτηση ζούσε μόνιμα στην Αγγλία ως τον θάνατο του. Παντρεύτηκε μια άσημη Αγγλίδα και έκανε μια κόρη και ένα γιο, παίρνοντας το όνομα κος Μονταγκί.

Πεθαίνοντας (1883) ο μακρινός του ξάδελφος και διεκδικητής του Γαλλικού θρόνου Ερρίκος κόμης του Σαμπόρ, απέκτησε δικαιώματα και στο Γαλλικό στέμμα. Η χήρα του Ερρίκου τον υποστήριξε σαν μνηστήρα του Γαλλικού θρόνου λόγω του ότι ανήκε στον οίκο των Βουρβόνων, ενώ ήταν απ' ευθείας απόγονος του ίδιου του μεγάλου βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ΄. Έκανε και μια έντονη διακήρυξη πάνω σε αυτό που δεν λήφθηκε σοβαρά υπ' όψιν.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Juan, Count of Montizón της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).