Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φερδινάνδος των Βουρβόνων-Ισπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φερδινάνδος των Βουρβόνων-Ισπανίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19  Οκτωβρίου 1824[1] ή 1821
Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης
Θάνατος2  Ιανουαρίου 1861[1] ή 1861
Eichfeld
Τόπος ταφήςTrieste Cathedral
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΚάρολος των Βουρβόνων και Μαρία Φραγκίσκη της Μπραγκάνσα
ΑδέλφιαΚάρολος των Βουρβόνων (μεγαλύτερος αδελφός)
Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων (μεγαλύτερος αδελφός)
ΟικογένειαΟίκος των Βουρβόνων-Ισπανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φερδινάνδος (ισπαν. Fernando de Borbón y Braganza, 19 Οκτωβρίου 1824 - 2 Ιανουαρίου 1861) από τον Οίκο των Βουρβόνων-Ισπανίας ήταν πρίγκιπας (infante) της Ισπανίας. Υποστήριζε τον πατέρα του Κάρολο στη διαδοχή και γι' αυτό έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εξόριστος.

Ο Φερδινάνδος Μαρία Ιωσήφ γεννήθηκε στο Ελ Εσκοριάλ της Μαδρίτης και ήταν o τρίτος γιος του Καρόλου των Βουρβόνων, Πρίγκιπα της Ισπανίας & Κόμη της Μολίνα, διεκδικητή βασιλιά της Ισπανίας, και της Μαρίας Φραγκίσκης των Μπραγκάνσα, κόρης του Ιωάννη ΣΤ΄ της Πορτογαλίας.

Μεγάλωσε σε μία ατμόσφαιρα εμποτισμένη με παραδοσιακές αξίες πίστης στη μοναρχία και στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. To 1829 απεβίωσε και η 3η σύζυγος του θείου του Φερδινάνδου Ζ΄ της Ισπανίας. Ο Βασιλιάς ήταν 45 ετών και άτεκνος ακόμη. Αυτό έκανε διάδοχο τον Κάρολο, Κόμη της Μολίνα, πατέρα τού Φερδινάνδου. Γύρω από τον Κάρολο συγκεντρώθηκαν συντηρητικοί και θρησκευόμενοι, αντίθετοι στον φιλελευθερισμό της Αυλής της Μαδρίτης. Όμως ο Φερδινάνδος Ζ΄ έκανε 4ο γάμο και απέκτησε δύο κόρες. Όταν ο βασιλιάς απεβίωσε το 1833, η πρώτη κόρη του, Ισαβέλλα Β΄, ήταν 3 ετών και η μητέρα της, Μαρία Χριστίνα των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών (1806-1878), κατάφερε να αναλάβει την αντιβασιλεία.

Ο Κάρολος και η ακολουθία του αντιτέθηκαν, έτσι εξορίστηκε στην Πορτογαλία, όπου πήρε και την οικογένειά του. Το 1834 μετακόμισε στην Αγγλία και εγκαταστάθηκε στο οίκημα Γκλώστερ, στην οδό Ολντ Μπρόμπτον και μετά στο Άλβερστοουκ, στο Παλαιό Πρεσβυτέριο του Χάμπσιρ. Εκεί το 1835 απεβίωσε η Μαρία Φραγκίσκη. Τα παιδιά της δόθηκαν στη φροντίδα του πατέρα τους και της μεγαλύτερης αδελφής της Μαρίας Θηρεσίας, που τελικά παντρεύτηκε τον Κάρολο το 1838, ενόσω έμεινε για λίγο με την οικογένεια στην Ισπανία κατά τον Α΄ Καρλικό Πόλεμο.

Με διάταγμα της αντιβασίλισσας, ο Κάρολος και οι απόγονοί του στερήθηκαν τον τίτλο του πρίγκιπα της Ισπανίας το 1834. Ο Φερδινάνδος έζησε στη σκιά του πατέρα του και των δύο μεγαλύτερων αδελφών του. Δεν νυμφεύτηκε. Υποστήριζε πιστά τον πατέρα του και ακολούθησε τις ωδίνες του, έπειτα από την αποτυχία των Καρλιστών στον εμφύλιο, που επέφερε ένδεια στην οικογένειά του και τους οδήγησε να περιπλανώνται στην Ευρώπη εξόριστοι. Εγκαταστάθηκαν στην Τεργέστη, όπου ο Κάρλος απεβίωσε το 1855.

Το 1860, κατά τη διάρκεια μίας εξέγερσης των Καρλιστών, συγκεκριμένα του ανεπιτυχούς πραξικοπήματος του πρωτότοκου αδελφού του, Καρόλου Λουδοβίκου των Βουρβόνων, ο Φερδινάνδος και ο Κάρολος Λουδοβίκος αιχμαλωτίστηκαν στο Σαν Κάρλος ντε λα Ράπιτα κοντά στην Ταρραγόνα, ωστόσο μετά ελευθερώθηκαν. Το 1861 ο Φερδινάνδος, ο Κάρολος Λουδοβίκος και η σύζυγος του τελευταίου, Μαρία Καρολίνα, απεβίωσαν αιφνίδια, μάλλον από τύφο. Οι τρεις τους τάφηκαν στην Τεργέστη, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Καρόλου Μπορρομέο του Καθεδρικού του Αγίου Ιούστου. Ήταν 36 ετών και άγαμος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]