Χλόη Μαγνησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°24′5″N 22°43′49″E / 39.40139°N 22.73028°E / 39.40139; 22.73028

Χλόη Μαγνησίας
Χλόη Μαγνησίας is located in Greece
Χλόη Μαγνησίας
Χλόη Μαγνησίας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΘεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
Περιφερειακή ΕνότηταΜαγνησίας
ΔήμοςΡήγα Φεραίου
Δημοτική ΚοινότηταΒελεστίνου-Χλοης
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΘεσσαλία
ΝομόςΜαγνησίας
Πληθυσμός
Μόνιμος280
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΚόνιαρι/Ταμπίγλη
Ταχ. κώδικας37500
Τηλ. κωδικός+30241

Η Χλόη είναι χωριό του νόμου Μαγνησίας που ανήκει στον δήμο Ρηγα Φεραίου. Έχει υψόμετρο 101 μέτρα πάνω από την θάλασσα. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 360 κατοίκους.Στο χωριό δραστηριοποιείται η ποδοσφαιρική ομάδα Α.Ε ΧΛΟΗΣ ( Γ' ΕΠΣΘ). Προστάτες της Χλόης είναι ο Άγιος Γεδεών και η Αγία Παρασκευή.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό κατά τη μυκηναϊκη εποχή υπήρχε νεκροταφείο ενώ από τη γεωμετρική μέχρι την κλασική εποχή λειτουργούσε ο ναός του Θαυλίου Διός.[2] Τα πρώτα σπίτια πιθανός να χτίστηκαν την περίοδο της τουρκοκρατίας. Το χωριο ήταν χωρισμένο σε δύο οικισμούς το Κόνιαρι και την Ταμπίγλη,εκ των οποίων το Κόνιαρι ήταν Τσιφλίκι.Επισης το κάθε χωριό είχε την δικια του εκκλησία (η μεν Ταμπίγλη τον Άγιο Αθανάσιο και το δε Κόνιαρι την Αγία Παρασκευή).Το 1927 οι οικισμοί Κόνιαρη και Ταμπίγλη ενώθηκαν και ονομάστηκαν Χλοη. Το χωριό καταστράφηκε το 1943 από τις δυνάμεις του Άξονα και τα ΕΑΣΑΔ. Η καταστροφή του χωριό οφείλεται στο ότι το χωριό ήταν πέρασμα ανταρτών και Βρετανών κομάντος. Στο χωριό εγκαταβίωσε για μικρό χρονικό διάστημα ο άγιος Γεδεών.Ο πληθυσμός του χωριού ήταν οι περισσότεροι Καραγκούνηδες ενώ υπήρχαν και λίγες οικογένειες (10-15 οικογένειες) Σαρακατσαναίων. Το χωριό επίσης έχει πολλά έθιμα, όπως το πανυγήρι της Αγίας Παρασκευής το καλοκαίρι, τη γιορτή του Αγίου Γεδεών όπου γίνεται δύο φορές το χρόνο,μια στις 28 Δεκεμβρίου στη κεντρική εκκλησία του χωριού μόνο με θρησκευτικές εκδηλώσεις και κάθε δεύτερο Σάββατο του Πάσχα στο εξωκλήσι του και τόπο ασκήσεως του όπου γίνεται την παραμονή εσπερινός και ανήμερα θεία λειτουργία και επίσης μοιράζεται το παραδοσιακό Κουρμπάνι (φαγητό που ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού). Επίσης είναι και η γιορτή της Αναλήψεως όπου γιορτάζει η κεντρική εκκλησία του χωριού. Στο χωριό υπάρχουν τέσσερις εκκλησίες: Της Αναλήψεως του Χριστού ( κεντρική), της Αγίας Παρασκευής (κοιμητηριακός) , τού Αγίου Γεδεών (εξωκλήσι), και του Αγίου Αθανασίου.

Οικονομία και κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό έχει κυρίως καλλιεργήσιμες εκτάσεις και λιγότερα βοσκοτόπια και κτηνοτροφικές μονάδες. Έτσι κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια βάμβακος, αμυγδάλων, ροδίων , ελαίων, σιταριού και κριθαριού. Στο σχολείο λειτουργούσε επί πολλά έτη Δημοτικό σχολείου. Πλέον λειτουργούν μόνο τμήματα του νηπιαγωγείου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. -820343.
  2. «Πόλος έλξης ο ναός Θαυλίου Διός στο Βελεστίνο». Ταχυδρόμος. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]