Χαρταετοί πάνω από την πόλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Χαρταετοί πάνω από την πόλη (πρωτότυπος τίτλος The Kite Runner) του Αφγανικού - Αμερικάνου συγγραφέα Καλέντ ΧοσεΪνί που εμφανίστηκε το 2003. Η ιστορία μίας παιδικής ηλικίας τυπώθηκε πάνω από οχτώ εκατομμύρια φορές και πουλήθηκε σε πάνω από 34 χώρες. Το 2004 ο Μάρκ Φόστερ γύρισε το μυθιστόρημα σε ταινία.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αμίρ και Ο Χασσάν, δύο φίλοι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις μεγαλώνουν στο Καμπούλ την δεκαετία του '70. Ο Αμίρ ιός ενός ανωτέρου της μεσαίας τάξης Παστούν, αισθάνεται υπεύθυνος για τον θάνατο της μητέρας του, η οποία απεβίωσε κατά την γέννα. Ο Χασσάν ιός του υπηρέτη του σπιτιού Αλί, υπήκοοι της φυλής Χάζαροι (μίας περιθωριοποιημένης εθνικότητας), αρέσκεται στο να του διαβάζει ο φίλος του Αμίρ ιστορίες. Ο Χασσάν δεν ξέρει να διαβάζει και να γράφει είναι παρόλα αυτά όμως ένας ορθολογικός χαρακτήρας τον οποίο θαυμάζει ο Αμίρ. Οι δύο φίλοι απολαμβάνουν την ζωή τους στην αστική κοινωνία του Καμπούλ.

Μία μέρα ο γεροδεμένος Ασσέφ προσπαθεί να ξυλοκοπήσει τους δύο φίλους, αλλά ο Χασσάν καταφέρνει να διώξει τον Ασσέφ και τους φίλους του με μία σφεντόνα. Αργότερα την ίδια μέρα τα δύο αγόρια συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό με χαρταετούς ο οποίος δυστυχώς δεν λαμβάνει ευχάριστο τέλος. Ο Ασσέφ βρίσκει τον Χασσάν, τον ξυλοκοπεί και τον βιάζει. Ο Αμίρ ο οποίος παρακολουθεί κρυφά όλο το συμβάν αλλά είναι αρκετά άνανδρος ώστε να κάνει κάτι για αυτό, νιώθει τύψεις με αποτέλεσμα να προσπαθεί να απομακρύνει τον Χασσάν από την καθημερινότητά του. Από ντροπή για την πράξη του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Χασσάν και του ρίχνει τις ευθύνες για μία πλασματική κλοπή, ώστε να διωχθεί από το σπίτι. Ο Χασσάν παρόλο που δεν πραγματοποίησε την κλοπή, την παραδέχεται και ο πατέρας του Αμίρ παραδόξως τον συγχωρεί. Από ντροπή ο πατέρας του Χασσάν παίρνει τον ιό του και φεύγει παρόλα αυτά από το σπίτι.

Μετά από την Σοβιετική εισβολή στο Καμπούλ ο πατέρας του Αμίρ παίρνει τον ιό του και διαφεύγουν στο Πακιστάν. Αργότερα μετακομίζουν στην Καλιφόρνια, όπου ο Αμίρ αποφοιτά από το Πανεπιστήμιο. Ο Αμίρ γνωρίζει την μέλλουσα γυναίκα του Σοράγια, κόρη ενός αναγνωρισμένου στρατηγού, της οποίας η καταγωγή είναι επίσης από το Αφγανιστάν. Λίγο μετά τον γάμο αποβιώνει ο πατέρας του Αμίρ και εμφανίζει το πρώτο του βιβλίο. Το 2001 ο Αμίρ καλείτε από έναν φίλο του πατέρα του τον Ραχίμ Καάν να επιστρέψει στο Πακιστάν. Καταφθάνοντας στο Πακιστάν μαθαίνει από αυτόν, πως ο παλιός του φίλος Χασσάν ήταν ιός του πατέρα του και της κάποτε υπηρέτριας Σαναουμπάρ. Ο Χασσάν και η γυναίκα του δολοφονήθηκαν από τους Ταλιμπάν και άφησαν πίσω τους έναν ιό, τον Σουχράμπ. Ο Ραχίμ Καάν παρακαλεί τον Αμίρ, να επιστρέψει στο Καμπούλ και να βγάλει τον Σουχράμπ από το ορφανοτροφείο.

Στο Καμπούλ, που χαρακτηρίζεται από τις φρικαλεότητες της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, ο Αμίρ μαθαίνει ότι ο Σουχράμπ δεν είναι πλέον στο ορφανοτροφείο, αλλά απήχθη από έναν με μεγάλη επιρροή Ταλιμπάν. Αποδεικνύεται ότι αυτός ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν είναι ο Ασσέφ και κακοποιεί τον Σουχράμπ. Ο Αμίρ ζητά την απελευθέρωση του Σουχράμπ, αλλά προκαλείται από τον Ασσέφ σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου κατά τον οποίο ξυλοκοπείται άγρια. Ο Σουχράμπ τον διασώζει με ένα χτύπημα από σφεντόνα στο μάτι του Ασσέφ - μπορεί να το κάνει τόσο καλά όσο και ο πατέρας του. Με τη βοήθεια ενός οδηγού, οι δύο διαφεύγουν πίσω στο Πακιστάν. Ο Αμίρ θέλει να υιοθετήσει το αγόρι και να τον πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Στο Ισλαμαμπάντ, ο Σουχράμπ μαθαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να πάει ξανά σε ένα ορφανοτροφείο και κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας. Ο Αμίρ παίρνει το αγόρι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Σουχράμπ απομακρύνεται και δεν μιλά πλέον. Μόνο όταν ο αετός πετάει στην ακτή της Καλιφόρνιας, ο πάγος λιώνει ανάμεσα σε αυτόν και τον Αμίρ.

[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]