Χαράλαμπος Μπουφίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαράλαμπος Μπουφίδης
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1880
Κολέσινο
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας

Ο Χαράλαμπος Μπουφίδης ή Κοζάρης (καπετάν Φουρτούνας), ήταν σημαντικός Έλληνας Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από το Κολέσινο της επαρχίας Στρωμνίτσης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χαράλαμπος Μπουφίδης (δεύτερος καθιστός από αριστερά) και το σώμα του

Ο Χαράλαμπος Μπουφίδης γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Κολέσινο της επαρχίας Στρωμνίτσης. Ήταν πρώτος εξάδελφος του οπλαρχηγού Παντελή Παπαϊωάννου (Νικοτσάρα). Όταν ο εξάδελφός του σκοτώθηκε στις 26 Αυγούστου του 1907, ανέλαβε την αρχηγία του σώματος. Στρατολόγησε επίσης, νέους από τα γύρω χωριά. Αποφάσισε έτσι, να εκδικηθεί το θάνατο του εξαδέλφου του, εγκαταλείποντας τη σύζυγο και το παιδί τους, στο Κολέσινο.

Ένοπλη δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρασε με το σώμα του στις περιοχές Στρώμνιτσας, Πετριτσίου και στην οροσειρά της Κερκίνης. Το σώμα του Χαράλαμπου Μπουφίδη ενισχύθηκε με αυτό του οπλαρχηγού Δημήτριου Τσιτσίμη που αποτελούνταν από Στρωμνιτσιώτες και μαζί κατόρθωσαν να αντιτάξουν ισχυρή αντίσταση στην δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Με τη δράση τους κατάφεραν επίσης, να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο στην οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλλες). Στις αρχές Ιανουαρίου του 1908, ο Χαράλαμπος Μπουφίδης εκδικήθηκε το θάνατο του Παντελή Παπαϊωάννου (Νικοτσάρα) και εκτέλεσε πάνω στον τάφο του, στο Κολέσινο τον καταδότη Πέτσε. Τη χρονιά εκείνη, ο Χαράλαμπος Μπουφίδης συνεργάστηκε με τον αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού Β. Τσιρογιάννη, που καθοδηγούσε τους αντάρτες της περιοχής Στρώμντσας.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Συλλογή φωτογραφιών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2012. 
  2. Κωνσταντίνος Αποστόλου Βακαλόπουλος, Ο ένοπλος αγώνας στη Μακεδονία 1904-1908, εκδόσεις Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη, 1999, σσ. 287, 324