Δημήτριος Τσιτσίμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος Τσιτσίμης
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1880
Στρώμνιτσα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος

Ο Δημήτριος Τσιτσίμης ήταν Έλληνας καπνέμπορος και Μακεδονομάχος, οπλαρχηγός από την Στρώμνιτσα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτριος Τσιτσίμης γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Στρώμνιτσα. Ήταν καπνέμπορος στο επάγγελμα αλλά γρήγορα ανέλαβε ένοπλη δράση προκειμένου να συνεισφέρει στο Μακεδονικό Αγώνα. Αρχικά εντάχθηκε στο σώμα του Γεώργιου Καραϊσκάκη από τη Βογδάντσα, του οποίου αναδείχτηκε υπαρχηγός[1]. Στη συνέχεια συγκρότησε μικρή ένοπλη ομάδα και τέθηκε επικεφαλής. Έδρασε στις περιοχές Στρώμνιτσας, Γευγελής, Δοϊράνης και Κιλκίς. Για κάποιο διάστημα διατέλεσε αρχηγός της Πολιτοφυλακής Γαβρόβου[2]. Επικηρύχτηκε από τους Βούλγαρους και τους Τούρκους αλλά δεν συνελήφθη.

Κατά τον Α΄ και τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο κατατάχθηκε ως εθελοντής και ανέλαβε διάφορες αποστολές στην Κεντρική Μακεδονία, ως ανιχνευτής και οδηγός του Ελληνικού στρατού. Μετά το τέλος του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου και τον ξεριζωμό των Στρωμνιτσιωτών, εγκαταστάθηκε στο Κιλκίς, όπου συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα του καπνεμπόρου. Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος του Κιλκίς. Διατέλεσε επίσης, έφορος της πρώτης ομάδας προσκόπων του Κιλκίς.

Για την εθνική του δράση, παρασημοφορήθηκε αρκετές φορές από την Ελληνική πολιτεία. Η πολεμική εξάρτηση του Μακεδονομάχου Δημήτριου Τσιτσίμη, καθώς και τα όπλα του, εκτίθενται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γεώργιος Μόδης, Αγώνες στη Μακεδονία, Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη, 1975, σελ. 200
  2. "Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι", επιστημονκή επιμέλεια Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σελ. 182