Μπέλλες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κερκίνη (οροσειρά))
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 41°19′12″N 23°10′30″E / 41.32000°N 23.17500°E / 41.32000; 23.17500

Μπέλλες
Μπέλλες βρίσκεται στο τόπο Ελλάδα
Μπέλλες
Μπέλλες
Ύψος 2.029 μέτρα
Κορυφή Ράντομιρ-Καλαμπάκα
Γεωγραφικά στοιχεία
Χώρες Flag of Greece.svg Ελλάδα,
Flag of Macedonia.svg ΠΓΔΜ
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Μακεδονία

Η οροσειρά Μπέλλες ή Κερκίνη (Βουλγαρικά: Беласица, σλαβομακεδονικά: Беласица, μτφ. Belasitsa ή Belasitza) βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας και ανήκει στην Ελλάδα (Νοτιοανατικό τμήμα, σε ποσοστό 45%), στην ΠΓΔΜ (Δυτικό τμήμα, σε ποσοστό 35%) και την Βουλγαρία (Βορειοδυτικό τμήμα, σε ποσοστό 20%). Αποτελεί φυσικό σύνορο της Ελλάδας αφενός από νότο, και αφετέρου Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ από βορρά. Στο Ελληνικό τμήμα βρίσκεται στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Κιλκίς. Η Κερκίνη ανήκει στην οροσειρά του Δυτικού Ορβήλου, της οποίας αποτελεί το νοτιότερο τμήμα. Αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της οροσειράς του Δυτικού Ορβήλου.

Η περιοχή του Μπέλλες χαρακτηρίστηκε ευρωπεριοχή το 2003.

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οροσειρά βρίσκεται βορειοανατολικά της λίμνης Δοϊράνης και έχει μήκος περίπου 60 χλμ και πλάτος 7 με 9 χλμ. Το υψηλότερο σημείο της βρίσκεται στην κορυφή Ράντομιρ (Radomir – Kalabak), στα 2.029 μέτρα, ενώ το γενικότερο υψόμετρο ποικίλει μεταξύ των 300 και 1900 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το κλίμα της περιοχής παρουσιάζει έντονα Μεσογειακά χαρακτηριστικά.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οροσειρά του Μπέλες ταυτίζεται με τη δασώδη και ακατοίκητη Κερκίνη, που μνημονεύεται από τον Θουκυδίδη στην περιγραφή της πορείας του Σιτάλκη, βασιλιά των Θρακών Οδρυσών, κατά την εκστρατεία του εναντίον της Μακεδονίας (το 429 π. Χ.). Επίσης, ταυτίζεται με το Δυτικό Όρβηλο ή καλύτερα αποτελούσε παρακλάδι του, αφού σύμφωνα με τον Ηρόδοτο υψωνόταν πλάι στην αρχαία λίμνη Πρασιάδα (σημ. Δοϊράνη).[1]

Η περιοχή υπήρξε το πεδίο της μάχης του Κλειδίου το 1014, η οποία αποδείχθηκε σημαντική για την πτώση της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, ενώ υπήρξε θέατρο μαχών κατά την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1] Δ. Κ. Σαμσάρης, Ιστορική γεωγραφία της Ανατολικής Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη 1976 (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών), σ. 11-12. ISBN 960-7265-16-5.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]