Χαμδανίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χαμδανίδες
حمدانيون

Χάρτης
Πρωτεύουσα Μοσούλη, Χαλέπι
Γλώσσες Αραβικά
Πολίτευμα
Εμίρης
Μοναρχία
Σαΐφ αλ-Ντάουλα
Θρησκεία Ισλαμισμός (Σιιτισμός)

Οι Χαμδανίδες (αραβικά: حمدانيون, Ḥamdānyūn) ήταν αραβική σιιτική μουσουλμανική δυναστεία του βορείου Ιράκ (Αλ-Τζαζίρα) και της Συρίας (890-1004). Κατάγονταν από την αρχαία αραβική χριστιανική φυλή Ταγλίμπ της Μεσοποταμίας και ανατολικής Αραβίας. Η δυναστεία των Χαμδανιδών ιδρύθηκε από τον Χαμντάν ιμπν Χαμντούν (από τον οποίο πήρε και το όνομά της) όταν εκείνος διορίστηκε κυβερνήτης της πόλης Μαρντίν στη νοτιοανατολική Ανατολία από το χαλίφη των Αββασιδών, το 890 μ.Χ.

Ο γιος του Χαμντάν, Αμπντάλλα, διορίστηκε με τη σειρά του από τους Αββασίδες κυβερνήτης της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ (906), και κυβέρνησε ακόμα και τη Βαγδάτη (914). Οι γιοι του Αμπντάλλα, διορίστηκαν ως κυβερνήτες στη Μοσούλη και το Χαλέπι.

Αργότερα, η τοπική ηγεμονία του χαμδανίδη Χασάν Νασίρ αντ-Ντάουλα (929-968), κυβερνήτη της Μοσούλης και του Ντιγιαρμπακίρ, ήταν τόσο τυραννική που προκάλεσε την αποπομπή του από την ίδια του την οικογένεια. Οι διάδοχοί του κυβέρνησαν τη Μοσούλη μέχρι το 990, παρόλο που υπέστησαν βαριά ήττα σε σύγκρουση με τους Βουγίδες το 979. Μετά το 990, η περιοχή αυτή του Βορείου Ιράκ μοιράστηκε μεταξύ των Ουκαϋλιδών και των Μαρουανιδών.

Ο Αλί Σαΐφ αντ-Ντάουλα κυβέρνησε τη Βόρεια Συρία από το Χαλέπι, και έγινε ο πιο σημαντικός αντίπαλος των Βυζαντινών κατά τα μέσα του 10ου αιώνα. Η αυλή του αποτέλεσε κέντρο πολιτισμού και προαγωγής της αραβικής λογοτεχνίας, αλλά απώλεσε το κύρος της μετά τη βυζαντινή κατάκτηση του Χαλεπίου.

Για να σταματήσει την προέλαση των Βυζαντινών, το Χαλέπι τέθηκε υπό την επικυριαρχία των Φατιμιδών της Αιγύπτου, ενώ το 1003 οι Φατιμίδες έπαυσαν οριστικά τους Χαμδανίδες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hamdanid dynasty της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).