Φαδρίκε Ενρίκεθ της Μεντόθα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαδρίκε Ενρίκεθ της Μεντόθα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1399[1]
Θάνατος23  Δεκεμβρίου 1473
Μεδίνα δελ Ριοσέκο
Χώρα πολιτογράφησηςΣτέμμα της Καστίλης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαριάνα Φερνάντεθ δε Κόρδοβα (από 1425)[2]
Τερέσα Φερνάντεθ δε Κινιόνες (από 1432)
ΤέκναΧουάνα Ενρίκεθ[2]
Ινές Ενρίκεθ
Alonso Enríquez[3]
Pedro Enriquez de Quiñones
Enrique Enríquez de Quiñones
Aldonza Enríquez y Quiñones[3]
María Enríquez de Quiñones y Toledo
Enrique Enriquez, Admiral of Sicily[3]
Leonor Enriquez[3]
ΓονείςΑλφόνσος Ενρίκεθ και Χουάνα δε Μεντόθα
ΑδέλφιαΕνρίκε Ενρίκεθ δε Μεντόθα
Μπεατρίθ Ενρίκεθ δε Μεντόθα
Χουάν Ενρίκεθ
Ροδρίγο Ενρίκεθ
ΟικογένειαΚαστιλιανός Οίκος της Ιβρέας και House of Enríquez
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΝαύαρχος της Καστίλης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΝαύαρχος της Καστίλης
Lord of Medina de Rioseco
Θυρεός

Ο Φαδρίκε Ενρίκεθ υ Μέντοθα, ισπαν. Fadrique Enríquez y Mmendoza (1390 - 23 Δεκεμβρίου 1473) από τον Καστιλινό Οίκο της Ιβρέα ήταν ο 2ος ναύαρχος της Καστίλης, κόμης του Μέγαρ & Ρουένδα και κύριος της Μεδίνα δελ Ριοσέκο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Αλφόνσου και της Ιωάννας δε Μέντοθα, κόρης του Πέδρο Γονθάλεθ δε Μέντοθα. Ο πατέρας του Αλφόνσου, ο Φαδρίκε ήταν νόθος γιος του Αλφόνσου ΙΑ΄ της Καστίλης.

Ως το 1445[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένειά του, οι Ενρίκεθ, είχαν πολλές ιδιοκτησίες στην Καστίλη. Το 1429 ο Φαδρίκε διαδέχθηκε τον πατέρα του ως ricohombre, μάγιστρος του Τάγματος του Αγ. Ιακώβου, κύριος της Μεδίνα δε Ριοσέκο, Κάστρο Βέρδε & Τορρελοβατόν. O σύγχρονός του Φερνάνδο δελ Πουλγάρ τον περιγράφει ως μικρόσωμο και μύωπα, αλλά κέρδισε τιμή και φήμη με τα κατορθώματά του ως ναύαρχος της Καστίλης[4].

Ήταν ένας από τους κύριους συμβούλους του Ιωάννη Β΄ της Καστίλης. Ενεπλάκη στη συνωμοσία του κοντόσταυλου Αλβάρο δε Λούνα. Οι δύο τους το 1431 συνέλαβαν τον διοικητή Ντιέγο Σαρμιέντο, διότι δεν υπάκουε στις εντολές του βασιλιά[5].

Πολέμησε το 1432 με τον Πέδρο Μανρίκε δε Λάρα εναντίον των πριγκίπων Ερρίκου και Πέτρου (γιων του Φερδινάνδου Α΄ της Αραγωνίας). Όταν το 1437 ο Ιωάννης Β΄ συνέλαβε τον Πέδρο Μανρίκε, ο Φαδρίκε συγκρούστηκε με τον βασιλιά. Το επόμενο έτος ο Πέδρο απέδρασε από τη φυλακή και ο Φαδρίκε εξεγέρθηκε, αφού συγκέντρωσε στρατό στη Μεδίνα δε Ριοσέκο. Ο Ιωάννης Β΄ ήλθε με τους δικούς του υποστηρικτές και το 1440 με τις διαπραγματεύσεις, επήλθε συμφωνία· μάλιστα ο Φαδρίκε πάντρεψε τον Ερρίκο, γιο του βασιλιά[5].

Μετά το 1445[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1445 συμμετείχε σε συνασπισμό εναντίον του Αλβάρο δε Λούνα, όπου ο Φαδρίκε αιχμαλωτίστηκε, αλλά απέδρασε. Τρία έτη μετά ο Φαδρίκε κατηγορήθηκε για συνωμοσία εναντίον του βασιλιά. Απέδρασε πάλι και μετέβη στον Αλφόνσο Ε΄ της Αραγωνίας, που τότε βρισκόταν στη Νάπολη & τη Σικελία.

Το 1449 έγινε άλλος συνασπισμός εναντίον του Αλβάρο δε Λούνα, όπου ο Φαδρίκε συμμάχησε με τον Ιωάννη Β΄ της Αραγωνίας. Ο Αλβάρο συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε το 1453. Το επόμενο έτος βασιλιάς έγινε ο Ερρίκος Δ΄ της Καστίλης και ο Φαδρίκε εξακολούθησε να συμμετέχει στις δολοπλοκίες της Αυλής. Το 1473 απεβίωσε και τάφηκε στη μονή της Κυρίας Μας της Ελπίδας του Βαλδεσποπέθο, στη Μεδίνα δε Ριοσέκο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1462 τη Μαριάνα Φερνάντεθ δε Κόρδοβα υ Άγιαλα κυρία του Κασαρούμπιος, κόρη του Ντιέγο Φερνάντεθ δε Κόρδοβα υ Καρίλο, κυρίου της Βαένα και είχε τέκνο:

Το 1431 απεβίωσε η Μαριάνα, και ο Φαδρίκε έκανε το επόμενο έτος δεύτερο γάμο με την Τερέζα Φερνάντεθ δε Κουινιόνες και είχε τέκνα:

  • Αλφόνσος 1435-1485, ναύαρχος της Καστίλης.
  • Πέδρο, θεματοφύλακας (adelantado) της Ανδαλουσίας.
  • Ερρίκος απεβ. 1504, μέγας μαγιορδόμος του βασιλιά, κύριος του Όρσο.
  • Αλδόνθα, παντρεύτηκε τον Ραμόν Φολχ Δ΄ δε Καρδόνα.
  • Φραγκίσκος, Μαρία, Ελεονόρα, Ινές, Μπλάνκα.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Real Academia de la Historia.
  2. 2,0 2,1 «Kindred Britain»
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  4. Fernando del Pulgar, Claros varones de Castilla
  5. 5,0 5,1 Esteban Ortega Gato, Los Enríquez, Almirantes de Castilla, Publicaciones de la Institución Tello Téllez the Meneses, ISSN 0210-7317, N º. 70, 1999
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fadrique Enríquez de Mendoza της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).