Φίλιππος της Σαβοΐας-Νεμούρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος
ο θυρεός του κλάδου Σαβοΐας-Νεμούρ
δούκας του Νεμούρ
Περίοδος1528 - 1533
ΠροκάτοχοςΛουίζα της Σαβοΐας
ΔιάδοχοςΙάκωβος
Γέννηση1490
Θάνατος25 Νοεμβρίου 1533 (ετών 43)
ΣύζυγοςΚαρλόττα των Βαλουά-Ορλεάνης
ΕπίγονοιΙωάννα
Ιάκωβος
ΟίκοςΣαβοΐας-Νεμούρ
ΠατέραςΦίλιππος Β'
ΜητέραΚλωντίν ντε Μπρος
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φίλιππος (1490 - 25 Νοεμβρίου 1533) ήταν δούκας του Νεμούρ (1528-1533). Ήταν ο τριτότοκος γιος του Φιλίππου Β΄ δούκα της Σαβοΐας και της 2ης συζύγου του Κλωντίν ντε Μπρος. Ήταν ο πρώτος του κλάδου Σαβοΐας-Νεμούρ· οι απόγονοί του έζησαν στη Γαλλία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως τρίτος γιος, προοριζόταν για εκκλησιαστική καριέρα. Στα 5 έτη του δόθηκε η επισκοπή της Γενεύης, αλλά παραιτήθηκε το 1510 όταν έγινε κόμης της Γενεύης. Υπηρέτησε στο στρατό του Λουδοβίκου ΙΒ΄ βασιλιά της Γαλλίας και συμμετείχε στη μάχη του Αγκναντέλλο της Κρεμώνας, όπου νικήθηκαν οι Βενετοί. Πολέμησε υπό τον Κάρολο Ε΄ των Αψβούργων και τον Φραγκίσκο Α΄ βασιλιά της Γαλλίας.

Η ετεροθαλής αδελφή του Λουίζα είχε γιο τον Φραγκίσκο Α΄, που αφού έγινε βασιλιάς της έδωσε το δουκάτο του Νεμούρ. Το 1528 ο Φραγκίσκος Α΄ αντάλλαξε το δουκάτο της με αυτό του Τουραίν και έδωσε το δουκάτο του Νεμούρ και την Καρλόττα, κόρη του δευτέρου ξαδέλφου του, ως σύζυγο στο θείο του Φίλιππο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1528 νυμφεύτηκε την Καρλόττα των Βαλουά-Ορλεάνης, κόρης του εξαδέλφου του Λουδοβίκου Α΄ δούκα του Λονγκεβίλ και Αγνής της Σαβοΐας και είχαν τέκνα:

  • Ιωάννα 1532-1568, παντρεύτηκε τον Νικόλαο του Οίκου της Λωρραίνης, δούκα του Μερκέρ.
  • Ιάκωβος 1531-1585, δούκας του Νεμούρ.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Nemours, Lords and Dukes of, s.v. Philip of Savoy, duke of Nemours". Encyclopædia Britannica. 19 (11th ed.). Cambridge University Press. p. 370.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip, Duke of Nemours της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).