Φάουλ (καλαθοσφαίριση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στη καλαθοσφαίριση, ένα φάουλ είναι μια παράβαση των κανόνων που αφορά την αντικανονική προσωπική επαφή με έναν αντίπαλο ή την αντιαθλητική συμπεριφορά. Ένα προσωπικό φάουλ είναι ο πιο κοινός τύπος του φάουλ στο μπάσκετ. Λόγω της φύσης του παιχνιδιού, τα προσωπικά φάουλ συμβαίνουν περιστασιακά και δεν θεωρούνται πάντα ως αντιαθλητικά. Ωστόσο, ένα φάουλ που συνεπάγεται υπερβολική ή αδικαιολόγητη επαφή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα αντιαθλητικό φάουλ. Οποιοσδήποτε αριθμός των φάουλ μπορεί να κληθεί απέναντι σε μια ομάδα. Ανεξάρτητα από την ποινή, κάθε φάουλ χρεώνεται κατά του παίκτη και τιμωρείται ανάλογα.

Όταν ένας παίκτης συμπληρώνει 5 φάουλ αποβάλλεται από τον αγώνα. Μοναδική εξαίρεση είναι το NBA, όπου αποβάλλεται στα 6 φάουλ λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας των αγώνων (τέσσερα 12-λεπτα, αντί για τέσσερα 10-λεπτα).

Προσωπικό φάουλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα προσωπικό φάουλ είναι ένα φάουλ που αφορά την προσωπική επαφή μεταξύ δύο παικτών (σπρώξιμο, κράτημα, αντικανονική χρήση χεριών, αγκωνιά κ.α.). Στα 5 προσωπικά φάουλ ή 6 (στο NBA) ο παίκτης αποβάλλεται.

Αντιαθλητικό φάουλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αντιαθλητικό φάουλ είναι ένα φάουλ στην επαφή του παίκτη, που κατά την κρίση του διαιτητή, δεν είναι μια κανονική προσπάθεια να παίξει μέσα στο πνεύμα και την πρόθεση των κανόνων. Συνήθως είναι ένα δυνατό μαρκάρισμα και ο παίκτης αποβάλλεται αν κάνει δυο αντιαθλητικά φάουλ τύπου 1 η ένα φάουλ τύπου 2 (πιο δυνατό). Ο παίκτης που κερδίζει το φάουλ βαράει μια ελεύθερη βολή και ύστερα η ομάδα του αποκτάει πάλι την κατοχή της μπάλας.

Τεχνική ποινή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια τεχνική ποινή καλείται όταν ένα μέλος μιας ομάδας (παίκτες, προπονητές, κ.λπ.) συμμετέχει σε μια σημαντική παράβαση που ξεπερνάει τα συνηθισμένα φάουλ ή δεν ταιριάζει με την περιγραφή των φάουλ. Το χτύπημα της μπάλας με τα χέρια ή το χτύπημα των αντιπάλων θεωρείται επίσης ένα τεχνικό φάουλ.

Καλάθι και Φάουλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον όρο καλάθι και φάουλ στην καλαθοσφαίριση (συχνά αναφέρεται και ως γκολ - φάουλ) εννοούμε ότι ο παίκτης ενώ έχει καταφέρει να βάλει καλάθι έχει κερδίσει και φάουλ και του δίνεται η ευκαιρία να εκτελέσει μια ελεύθερη βολή. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο παίκτης που επιτίθεται να έχει σηκωθεί για να σουτάρει ενώ ο αμυνόμενος του κάνει φάουλ. Ο διαιτητής σφυρίζει φάουλ και περιμένει να δει την κατάληξη του σουτ. Εάν το σουτ μπει τότε έχει το δικαίωμα να κάνει μια βολή. Εάν ο αμυνόμενος κάνει φάουλ και μετά από ένα ή δυο δευτερόλεπτα ο επιτιθέμενος σουτάρει δεν υφίσταται το καλάθι καθώς το φάουλ δεν έγινε την ώρα που ο παίκτης έχει σηκωθεί για σουτ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]