Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διπλή ντρίμπλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η διπλή ντρίμπλα (αγγλικά: double dribble) είναι όρος της καλαθοσφαίρισης, με δύο διαφορετικούς ορισμούς. Ο πρώτος ορισμός της διπλής ντρίμπλας είναι όταν ο παίκτης ντριμπλάρει με τα δύο χέρια ταυτόχρονα (αν και στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, καθώς είναι άβολη κίνηση για τον παίκτη). Ο δεύτερος ορισμός είναι όταν ο παίκτης ξεκινάει την ντρίμπλα, στη συνέχεια την σταματάει (και κρατήσει την μπάλα με τα δύο χέρια ταυτόχρονα) και μετά την ξαναξεκινάει. Σύμφωνα όμως με τους διεθνείς κανονισμούς του μπάσκετ από την FIBA, αν ένας παίκτης σταματήσει την ντρίμπλα και κρατήσει την μπάλα, πρέπει ή να την δώσει σε άλλο παίκτη (να την πασάρει) ή να σουτάρει : αν ο παίκτης ξαναρχίσει να ντριμπλάρει, τότε ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι για «μεταφορά της μπάλας» και δίνει την μπάλα πίσω στην άλλη ομάδα, από την εξωτερική γραμμή του γηπέδου στο κοντινότερο δυνατό σημείο ως προς το σημείο του γηπέδου όπου έγινε η παράβαση. Ειδικότερα στο NBA, η μπάλα δίνεται πίσω στην άλλη ομάδα, πλην όμως όχι από πιο κοντά από την τελική γραμμή όπου εκτείνεται η γραμμή των ελεύθερων βολών (δείτε παρακάτω για τους αναλυτικούς κανονισμούς).

Και στους δύο ορισμούς, η διπλή ντρίμπλα ισοδυναμεί με βήματα (πάνω από 2 βήματα χωρίς ο παίκτης να ντριμπλάρει), οπότε η μπάλα περνάει στην κατοχή της αντίπαλης ομάδας. Σημειωτέον ότι ο κανονισμός της διπλής ντρίμπλας δεν ισχύει όταν ο παίκτης ντριμπλάρει την μπάλα ενώ ετοιμάζεται να εκτελέσει ελεύθερη βολή ή όταν ετοιμάζεται για επαναφορά της μπάλας από την πλάγια γραμμή ή όταν γίνεται τζάμπολ (jump ball).[1]

Επίσημοι κανόνες του NBA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο NBA, μια ντρίμπλα είναι η κίνηση της μπάλας, που προκαλείται από έναν παίκτη που έχει τον έλεγχο, ο οποίος ρίχνει ή αγγίζει την μπάλα στον αέρα ή στο δάπεδο.[2]

Η ντρίμπλα τελειώνει όταν ο παίκτης:[3]

 • Αγγίζει την μπάλα ταυτόχρονα και με τα δύο χέρια.
 • Επιτρέπει στην μπάλα να ακινητοποιηθεί ενώ ο παίκτης έχει τον έλεγχό της.
 • Αγγίζει την μπάλα περισσότερες από μία φορές ενώ ντριμπλάρει, πριν αγγίξει το δάπεδο.

Επίσημοι κανόνες της FIBA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο 24.2 των κανόνων της FIBA προβλέπει ότι:[4]

Ένας παίκτης δεν πρέπει να ντριμπλάρει για δεύτερη φορά μετά το τέλος της πρώτης του ντρίμπλας, εκτός αν ανάμεσα στις δύο ντρίμπλες έχει χάσει τον έλεγχο της μπάλας στο γήπεδο επειδή από:

 • Ένα σουτ για ένα γκολ πεδίου.
 • Ένα άγγιγμα της μπάλας από έναν αντίπαλο.
 • Μια πάσα ή ένα χτύπημα που έχει αγγίξει ή αγγίξει ένας άλλος παίκτης.

Ποινή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες της FIBA, του NCAA (αμερικανικό κολεγιακό πρωτάθλημα) και του NFHS (για τα αμερικανικά γυμνάσια και λύκεια), αν συμβεί παράβαση διπλής ντρίμπλας, τότε ο αγώνας διακόπτεται και η μπάλα απονέμεται στην αντίπαλη ομάδα από την πλάγια γραμμή εκτός ορίων του γηπέδου και από το σημείο που βρίσκεται πλησιέστερα στο σημείο όπου έλαβε χώρα η παράβαση.[5] Σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες του ΝΒΑ, ο αγώνας διακόπτεται και η μπάλα απονέμεται στην αντίπαλη ομάδα στο πλησιέστερο σημείο όπου έλαβε χώρα η παράβαση, πλην όμως όχι πιο κοντά στην τελική γραμμή από την εκτεταμένη γραμμή των ελεύθερων βολών.[6]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Basketball rules fundamentals - NFHS rulebook 17-18.
 2. NBA Official Rules (2009-2010) Αρχειοθετήθηκε 2012-01-11 στο Wayback Machine. Rule 4, Section II, A. Retrieved July 26, 2010.
 3. NBA Official Rules (2009-2010) Αρχειοθετήθηκε 2012-01-11 στο Wayback Machine. Rule 4, Section II, a. Retrieved July 26, 2010.
 4. FIBA Official Basketball Rules 2017. Retrieved February 22, 2018
 5. 2009-2011 Men's & Women's Basketball Rules Αρχειοθετήθηκε 2012-08-06 στο Wayback Machine. Rule 9, Section 15, Article 1. Retrieved July 26, 2010.
 6. NBA Official Rules (2009-2010) Αρχειοθετήθηκε 2012-01-11 στο Wayback Machine. Rule 10, Section II, e, Penalties.