Ριμπάουντ (καλαθοσφαίριση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Ισπανός παίκτης Ινιάκι ντε Μιγκέλ κερδίζει ένα ριμπάουντ σε διεθνή αγώνα.

Ριμπάουντ στην καλαθοσφαίριση είναι η επιτυχημένη ανάκτηση κατοχής της μπάλας μετά από ένα χαμένο σουτ ή μια ελεύθερη βολή. Το ριμπάουντ είναι μια ρουτίνα στο παιχνίδι, καθώς η κατοχή μπάλας αλλάζει πολλές φορές μετά από κάθε σουτ.

Τα ριμπάουντ χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: «επιθετικά ριμπάουντ», στο οποίο η μπάλα ανακτάται από την επιθετική πλευρά και δεν αλλάζει κατοχή, και «αμυντικά ριμπάουντ», στην οποία η αμυνόμενη ομάδα κερδίζει το ριμπάουντ. Η πλειοψηφία των ριμπάουντ είναι αμυντικά, επειδή η ομάδα στην άμυνα τείνει να είναι σε καλύτερη θέση (πιο κοντά στο καλάθι) για να ανακτήσει τα χαμένα σουτ. Ένα μπλοκ (κοινώς τάπα) δεν θεωρείται ριμπάουντ. Τα ριμπάουντ της ομάδας πιστώνονται σε μια ομάδα που κερδίζει την κατοχή μετά από χαμένη βολή ή σουτ και η μπάλα δεν έχει επανακτηθεί από κανένα παίκτη (π.χ. μπάλα εκτός ορίων του γηπέδου).

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rebound (basketball) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).