Ελεύθερες Βολές (καλαθοσφαίριση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ελεύθερες Βολές στην καλαθοσφαίριση ονομάζεται η ευκαιρία που δίνεται στον παίκτη της ΑΕΚ να σουτάρει χωρίς να παρενοχλείται, από τη γραμμή ελευθέρων βολών. Η κάθε βολή μετράει για έναν πόντο.

Πότε έχουμε ελεύθερη βολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιος παίκτης έχει δικαίωμα να εκτελέσει ελεύθερη βολή όταν κάποιος αντίπαλος του κάνει φάουλ ενώ έχει σηκωθεί να σουτάρει. Ο αριθμός των βολών σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από το σουτ. Εάν αυτό είναι τρίποντο ο παίκτης έχει δικαίωμα για τρείς ελεύθερες βολές ενώ αν το σουτ είναι για δύο έχει την ευκαιρία να σουτάρει δυο βολές. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να γίνει φάουλ στην προσπάθεια για σουτ αλλά η μπάλα να καταλήξει στο καλάθι, και τότε έχουμε το λεγόμενο καλάθι και φάουλ όπου ο παίκτης εκτελεί μια βολή από όπου και να είναι το σουτ. Στην καλαθοσφαίριση έχουμε τα λεγόμενα ομαδικά φάουλ. Όταν αυτά γίνουν 5, τότε σε κάθε φάουλ ο παίκτης εκτελεί δύο βολές. Άλλη μια περίπτωση είναι στο αντιαθλητικό φάουλ και η τεχνική ποινή, που δίνουν την ευκαιρία για δύο ελεύθερες βολές και μετά η μπάλα πηγαίνει πάλι στην κατοχή της ίδιας ομάδας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Free throw της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).