Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τριάδα (εγκληματική οργάνωση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τριάδα
Ίδρυση18ος αιώνας
Τόπος ίδρυσηςΖενγκζού, Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Ινδία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη
Έτη δράσης18ος αιώνας - σήμερα
ΠεριοχέςΓκουανγκντόνγκ, Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Καμπότζη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, ΗΠΑ, Ρουμανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Ιταλία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Ρωσία
ΕθνικότηταΚινέζοι, Κινεζο-Αμερικανικοί, Κινεζο-Καναδοί, Κινεζο-Βιετναμέζοι,

Κινεζο-Φιλιππινέζοι, Κινεζο-Μαλαισιανοί, Κινεζο-Καμποτζιανοί, Κινεζο-Λαοτιανοί, Κινεζο-Ιάπωνες, Κινεζο-Σιγκαπουριανοί, Κινεζο-Ταϊλάνδοι, Κινεζο-Ινδονησιανοί, Κινεζο-Αυστραλοί, Κινεζο-Βρετανοί,

Κινεζο-Νοτιοαφρικανοί, Κινεζο-Βραζιλιάνοι, Κινεζο-Περουβιανοί
Εγκληματικές δραστηριότητεςΕκβιασμοί, προστασία, δολοφονίες, επιθέσεις, εμπορία ανθρώπων, πορνεία, παράνομος τζόγος, τοκογλυφία, παραχάραξη, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, απαγωγές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, διακίνηση όπλων, διαδικτυακές απάτες.
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Τριάδες (κινεζικά: Sān hé huì 三合会) είναι εγκληματικές οργανώσεις κινεζικής προέλευσης.[1] Η βάση αυτών των οργανώσεων βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ, αλλά δραστηριοποιούνται επίσης στην Ταϊβάν, το Μακάο, την υπόλοιπη ηπειρωτική Κίνα, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, την Άπω Ανατολή και τη Νέα Ζηλανδία.

Υπάρχουν επί του παρόντος 58 Τριάδες που δραστηριοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ, μερικές από τις οποίες δεν είναι παρά μικρές συμμορίες του δρόμου. Οι μεγαλύτερες οργανώσεις περιλαμβάνουν το Sun Yee On, το Wo Shing Wo και το 14K.[1] Οι δραστηριότητες των Τριάδων περιλαμβάνουν τη διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τον τζόγο, την πορνεία, τις κλοπές και τους εκβιασμούς. Τα μεγάλα έσοδα προέρχονται από την αντιγραφή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, CD μουσικής και ταινιών DVD, όπως επίσης και από το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού.

Το 2013, η έκθεση Transcrime για τις επενδύσεις της μαφίας στην Ευρώπη υπογραμμίζει την παρουσία των Κινεζικών Τριάδων στην Ιταλία, την Κροατία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες.[2]

Φαίνεται ότι οι Τριάδες προήλθαν από τον 18ο αιώνα, στο πλαίσιο της αντίστασης του Μινγκ στην κατοχή της δυναστείας Μαντσού του Qing. Η κινεζική ιστορία κατά την εποχή του Qing χαρακτηρίζεται στην πραγματικότητα από τη γέννηση στα νότια της Κίνας ισχυρών μυστικών οργανώσεων, οι οποίες συχνά εμπλέκονταν σε δραστηριότητες κατά των νέων ηγεμόνων και συνδέονται με θρύλους στο ναό των Σαολίν.

Διάσημος είναι ο Μύθος των 5 Προγόνων που επέζησαν από την καταστροφή του ναού Σαολίν, ο οποίος στερείται ιστορικής πραγματικότητας. Αυτός ο μύθος εμφανίζεται στους ιδρυτικούς μύθους των μυστικών κοινωνιών, όπως το Tiandihui (Κοινωνία των Ουρανών και της Γης) και το Hongmen (γνωστό για τον κεντρικό ρόλο του στην Επανάσταση των Μπόξερ). Στο επίκεντρο αυτών των θρύλων δεν υπάρχει ο ναός Σαολίν του Henan, αλλά ένας ναός του Νότου (Nan Shaolinsi), του οποίου η θέση εξακολουθεί να είναι αντικείμενο έρευνας.

Μετανάστευση στο Χονγκ Κονγκ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ανέλαβε την εξουσία το 1949, οι Τριάδες μεγάλωσαν και συγχωνεύτηκαν με τη νέα κρατική δομή, ενώζοντάς την, ενώ ήταν ακόμα παράνομες στο Χονγκ Κονγκ και έπειτα αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Υπολογίζεται ότι 300.000 μέλη των τριάδων ζούσαν στο Χονγκ Κονγκ τη δεκαετία του 1950. Το 1951, η περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ είχε ήδη χωριστεί σε εννέα περιοχές που ελέγχονταν από εννέα διαφορετικές οικογένειες: Wo Hop To, Wo Shing Wo, Rung, Tung, Chuen, Shing, Sun Yee On, 14K και Lüen. Μόνο μετά τις εξεγέρσεις του 1956, η βρετανική διοίκηση εισήγαγε αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στο Χονγκ Κονγκ, όπου άρχισε να εμποδίζει την επιρροή των εγκληματικών καρτέλ.

Παραδοσιακή δομή μιας Τριάδας

Οι Τριάδες χρησιμοποιούν αριθμητικούς κώδικες για να διακρίνουν βαθμούς και θέσεις εντός της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι αριθμοί εμπνέονται από την κινεζική αριθμολογία που βασίζεται στο I Ching.[3]

  • Το 489 αναφέρεται στο Αφεντικό της Τριάδας
  • Το 438 χρησιμοποιείται για τον Υπαρχηγό της Τριάδας
  • Το 426 χρησιμοποιείται για τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Τριάδας (Λοχαγός)
  • Το 415 ασχολείται με την οικονομική πλευρά και παρέχει συμβουλές στη οργάνωση (Σύμβουλος).
  • Το 432 είναι υπεύθυνο για τις συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων.
  • Τα 49 χρησιμοποιείται για τον Στρατιώτη
  • Τα "μπλε φανάρια" είναι για εκείνους που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με την οργάνωση και συμμετέχουν ως Συνεργάτες.
  1. 1,0 1,1 «Η ιστορία των Κινεζικών Τριάδων». NewYorkTimes.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019.  (Αγγλικά)
  2. «Η έκθεση της Transcrime για τις δραστηριότητες της μαφίας» (PDF). Transcrime.it. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019.  (Αγγλικά)
  3. Στίβεν Λ. Μάλορι Understanding Organized Crime, σ. 136, στα Google Books

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]