Τηλέμαχος ο Φαρσάλιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τηλέμαχος ο Φαρσάλιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννησηπερ. αρχές 5ου αιώνα π.Χ.
Φάρσαλα, Ελλάδα
Θάνατος;
ΕθνικότηταΘεσσαλός
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΠαλαιστής
ΤίτλοςΟλυπιονίκης
περίπου το 484 π.Χ.
Οικογένεια
ΑδέλφιαΑγίας ο Φαρσάλιος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΟλυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης (484 π.Χ.)[1]

Ο Τηλέμαχος ο Φαρσάλιος, ήταν αρχαίος Έλληνας αθλητής της πάλης από τα Φάρσαλα στη Θεσσαλία, ο οποίος έζησε στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. και διακρίθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αρχαϊκής περιόδου. Το άγαλμα του διασώζεται και αποτελεί μέρος του αναθήματος του Δαόχου, ενώ αδερφός του ήταν ο διάσημος αθλητής και ολυμπιονίκης του παγκρατίου Αγίας κατά την ίδια διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανάθημα του Δαόχου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Σε μία έρευνα που έγινε επί του συνόλου των διασωθέντων αρχείων των Ολυμπιονικών, κατά τα τέλη της δεκαετίας του '60 και δημοσιεύθηκε από την Εκδοτική Αθηνών, το 1971,[2] πάρθηκε η απόφαση πως ο Ολυμπιονίκης παλαιστής δεν μπορεί να καταταχθεί με ακρίβεια σε μία συγκεκριμένη Ολυμπιάδα. Μία νεώτερη όμως παρόμοια έρευνα, με πρωτοβουλία των Ελλήνων επιστημόνων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον κατέταξε ως Ολυμπιονίκη στο άθλημα της πάλης το 484 π.Χ., δηλαδή στην 74η Ολυμπιάδα της αρχαιότητας.[3]

Στην παλαιότερη έρευνα που αναφέρθηκε ήδη κατατάχθηκε κατά προσέγγιση στην Ολυμπιάδα αυτή ο αθλητής Θεόπομπος ο Ηραιεύς, ο οποίος είχε ανεδείχθη Ολυμπιονίκης δύο φορές στο άθλημα της πάλης και δύο στο πένταθλο.[4] Η νεότερη έρευνα όμως, όπως διεξήχθη, κατατάσσει τον συγκεκριμένο αθλητή σε διαφορετικές Ολυμπιάδες, και το 484 π.Χ. να πρωτεύει στο πένταθλο, όταν ταυτόχρονα ο Τηλέμαχος πρώτευσε στην πάλη.[5]

Παρ' όλα αυτά όλες οι χρονολογήσεις, σχετικά με τους δύο αυτούς αθλητές, είναι δοσμένες κατά προσέγγιση και για το λόγο αυτό το μόνο που μπορούμε τελικά να πούμε με ασφάλεια για τον παλαιστή Τηλέμαχο τον Φαρσάλιο, είναι ότι στέφθηκε Ολυμπιονίκης στο άθλημα της πάλης περίπου το 484 π.Χ., το πιθανότερο κατά τη διάρκεια των αγώνων της 74ης Ολυμπιάδας στην Αρχαία Ελλάδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.sportolimpico.it/dmdocuments/GO-ANTICHI-2.pdf. Ανακτήθηκε στις 9  Μαΐου 2016.
  2. «Αρχαϊκός Ελληνισμός». Ιστορία του Ελληνικού Έθνους: ISBN 960-213-095-4. Τόμος Β΄. Εκδοτική Αθηνών. 1971, σσ. 502 – 507. ISBN 960-213-097-0. OCLC 636806977. «Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1980». 
  3. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Βάση αρχαίων Ολυμπιονικών Αρχειοθετήθηκε 2012-03-31 στο Wayback Machine.: Αρχαϊκή περίοδος.
  4. Αρχαϊκός Ελληνισμός. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Κατάλογος Ολυμπιονικών: σελ. 503 (πάλη) και σελ. 507 (πένταθλο).
  5. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Βάση αρχαίων Ολυμπιονικών Αρχειοθετήθηκε 2012-03-31 στο Wayback Machine.: 484 π.Χ.