Τζοβάννι Βιντσέντσο Γκοντζάγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζοβάννι Βιντσέντσο Γκοντζάγκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Δεκεμβρίου 1540
Σικελία
Θάνατος23  Δεκεμβρίου 1591[1]
Ρώμη
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας (από 1586)[3]
Οικογένεια
ΓονείςΦερράντε Α΄ Γκοντζάγκα και Isabella di Capua
ΑδέλφιαΚαίσαρ Α΄ της Γκουαστάλα
Φραγκίσκος Γκοντζάγκα του Αριάνο
Ippolita Gonzaga
Ottavio Gonzaga
Andrea Gonzaga
ΟικογένειαΟίκος των Γκονζάγκα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακαρδινάλιος (από 1578)[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζοβάννι Βιντσέντσο Γκοντζάγκα (ιταλικά: Giovanni Vincenzo Gonzaga) (8 Δεκεμβρίου 1540 - 23 Δεκεμβρίου 1591) ήταν Ιταλός Ρωμαιοκαθολικός καρδινάλιος από τον Οίκο των Γκοντζάγκα-Γκουαστάλα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Παλέρμο και ήταν γιος του Φερράντε Α΄ και της Iσαβέλλας ντι Κάπουα.[5] Ήταν ο μικρότερος αδελφός του καρδινάλιου Φραντσέσκο και ανιψιός του καρδινάλιου Έρκολε Γκοντζάγκα.

Όταν ήταν νέος, ο εξάδελφός του, Γουλιέλμος Γκοντζάγκα, δούκας της Μάντουα τον κάλεσε στη Μάντουα για να τον βοηθήσει στη διακυβέρνηση του δουκάτου της Μάντοβα.[5] Εκεί έγινε μέλος των Οσπιτάλιων Ιπποτών. Ήταν επίσης βοηθός ηγούμενος (prior) της Μπαρλέτα.

Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ τον έκανε καρδινάλιο διάκονο στη Συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 1578.[5] Ο Τζοβάννι Βιντσέντσο έλαβε τον ερυθρό πίλο και τη διακονία του Σαν Τζόρτζιο ιν Βελάμπρο στις 21 Νοεμβρίου 1578. Στις 19 Δεκεμβρίου 1583 επιλέχθηκε για τη διακονία της Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν.

Συμμετείχε στο παπικό Συμβούλιο (Conclavium) του 1585, που εξέλεξε τον Πάπα Σίξτο Ε΄.[5] Στις 18 Δεκεμβρίου 1585 επιλέχθηκε για την τάξη των καρδιναλίων ιερέων και η διακονία του -η Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν- προήχθη pro illa vice (γι' αυτή την περίσταση) σε τιτουλάρια εκκλησία. Επελέγει για την τιτουλάρια εκκλησία του Σάντι Μπονιφάτσιο ε Αλέσιο στις 20 Απριλίου 1587. Ο Πάπας Σίξτος Ε΄ τον ονόμασε ακροατή (auditor) των δικών για πολίτες του Παπικού Κράτους.

Ο Τζοβάννι Βιντσέντσο συμμετείχε στο πρώτο παπικό Συμβούλιο του 1590, που εξέλεξε τον Πάπα Ουρβανό Ζ΄, στο δεύτερο παπικό Συμβούλιο του 1590 που εξέλεξε τον Πάπα Γρηγόριο ΙΔ΄ και στο παπικό Συμβούλιο του 1591 που εξέλεξε τον Πάπα Iννοκέντιο Θ΄.[5]

Απεβίωσε στη Ρώμη στις 23 Δεκεμβρίου 1591.[5] Τάφηκε στην εκκλησία του Σάντι Μπονιφάτσιο ε Αλέσιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]