Τα ντερβισόπαιδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα ντερβισόπαιδα
ΣκηνοθεσίαΣτέλιος Τατασόπουλος
ΠαραγωγήΣτέλιος Τατασόπουλος
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος, Φραγκίσκος Μανέλλης, Κώστας Χατζηχρήστος, Νίκος Ξανθόπουλος, Νίκος Φέρμας, Παναγιώτης Καραβουσιάνος, Τάκης Χριστοφορίδης και Άννα Μαντζουράνη
ΜουσικήΓιάννης Βέλλας
ΦωτογραφίαΝίκος Μήλας
Πρώτη προβολή1960
Διάρκεια69 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Τα ντερβισόπαιδα είναι ασπρόμαυρη ελληνική κωμική ταινία παραγωγής του 1960 σε σκηνοθεσία Στέλιου Τατασόπουλου και σενάριο του Βασίλη Μπέτσου. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Φραγκίσκος Μανέλλης, Κώστας Χατζηχρήστος και Νίκος Ξανθόπουλος. [1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χατζηχρήστος με τον Μανέλλη παριστάνοντας υπαλλήλους της ΔΕΗ
Ο Βέγγος με τον Μανέλλη και τον Χατζηχρήστο στο πρακτορείο Προ-Πο
Ο Φέρμας με τον Ξανθόπουλο και την Τζιμούλη στο νυχτερινό κέντρο

Δύο γκαφατζήδες και αφελείς φίλοι, ο Τρύφωνας (Φραγκίσκος Μανέλλης) και ο Πολύδωρος (Θανάσης Βέγγος), στην προσπάθειά τους να βρουν ένα μεροκάματο πιάνουν δουλειά σε μια οικοδομή αλλά τα κάνουν θάλασσα και ο εργοδηγός τους παίρνει στο κυνήγι. Την ίδια στιγμή ο ξάδερφος του κουρέα φίλου τους Θόδωρου (Κώστας Χατζηχρήστος), ο Νίκος (Νίκος Ξανθόπουλος), είναι ερωτεύμενος με την αδελφή του Τάκη (Νίκος Φέρμας), του εργοδοτή του, τη Μαίρη (Αθηνά Τζιμούλη). Οι δυο τους σκέφτονται να επισημοποιήσουν την σχέση τους, αλλά ο Τάκης μαθαίνει από τον υπάλληλο του, τον Παντελή, την σχέση της αδερφής του με τον Νίκο και αποφασίζει να τον απολύσει.

Στην συνέχεια ο Τρύφωνας με τον Πολύδωρο και τον Θόδωρο συναντούν τον Νίκο σε μια παραλιακή καφετέρια, όπου τους λέει τι του συνέβει και έχασε την δουλειά του. Εκεί εμφανίζεται η Άσπα (Άννα Μαντζουράνη), φίλη της Μαίρης, και τους ενημέρωνει ότι ο Τάκης ετοιμάζεται να παντρέψει την Μαίρη με τον κύριο Πίπη (Τάκης Χριστοφορίδης). Ο Θόδωρος με τον Πολύδωρο αποφασίζουν να αναλάβουν δράση προκειμένου να αποτρέψουν να παντρευτεί η Μαίρη τον κύριο Πίπη. Έτσι ο Θόδωρος με τον Τρύφωνα παριστάνοντας τους υπάλληλους της ΔΕΗ, καταφέρνουν και εισχωρούν στο σπίτι της Μαίρης και αλλάζοντας ρούχα την βοηθούν να το σκάσει και να πάει στον Νίκο.

Εν τω μεταξύ ο Πολύδωρος γυρνώντας στο σπίτι τσεκάρει από το ραδιόφωνο τα αποτελέσματα του ΠΡΟ-ΠΟ και διαπιστώνει ότι έχει πιάσει το 13άρι. Ενθουσιασμένοι όλοι οι φίλοι βρίσκουν το τυχερό δελτίο και μεταβαίνουν όλοι στο πρακτορείο για να εισπράξουν τα μεγάλα κέρδη τους. Εκεί προς απογοήτευση τους ο πράκτορας τους ανακοινώνει ότι έχουν κερδίσει μόνο 1.000 δραχμές καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί νικητές. Ο Θόδωρος τότε προτείνει στην παρέα να πάνε να διασκεδάσουν το βράδυ στα μπουζούκια και να γιορτάσουν όλοι μαζί τον μυστικό αρραβώνα του Νίκου με την Μαίρη. Στο νυχτερινό κέντρο όμως κάνει και την εμφάνιση του ο Τάκης, με τον Πολύδωρο, τον Τρύφωνα και τον Θόδωρο να προσπαθούν να κρυφτούν κάπου. Ο Τάκης πηγαίνει εξάλλος στο τραπέζι του Νίκου και της Μαίρης και βλέποντας τις βέρες δίνει τόπο στη οργή του και τελικά δίνει την συγκατάθεση του τα δυο παιδιά να παντρευτούν. Στο τέλος της ταινίας ο Πολύδωρος με τον Τρύφωνα γίνονται εργοδηγοί στην οικοδομική επίχειρηση του Τάκη, ενώ ο Θόδωρος επιστρέφει κανονικά στο κουρείο του.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετέχουν

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 29 Φεβρουαρίου 1960 στους κινηματογράφους Κοσμοπόλιτ, Ίρις στην Αθήνα και Παλλάς στον Πειραιά.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΤΑ ΝΤΕΡΒΙΣΟΠΑΙΔΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ ΤΑΙΝΙΑ». www.veggos.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 
  2. «Τα ντερβισόπαιδα» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 27 Φεβρουαρίου 1960. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2023. 
  3. «Τα Ντερβισόπαιδα (1960)». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]