Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα
ΣκηνοθεσίαΣτέλιος Τατασόπουλος[1]
ΣενάριοΘεόδωρος Τέμπος
ΠρωταγωνιστέςΦραγκίσκος Μανέλλης, Θανάσης Βέγγος, Νίκος Φέρμας, Νίκος Ξανθόπουλος, Κώστας Παπαχρήστος, Στέλλα Στρατηγού, Ζαννίνο και Άννα Μαντζουράνη
ΜουσικήΓιάννης Βέλλας
ΦωτογραφίαΝίκος Γαρδέλης
Εταιρεία παραγωγήςΑνζερβός
Πρώτη προβολή1960
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα είναι ασπρόμαυρη ελληνική κωμική ταινία παραγωγής του 1960 σε σκηνοθεσία Στέλιου Τατασόπουλου και σενάριο Θεόδωρου Τέμπου. Πρωταγωνιστούν οι Φραγκίσκος Μανέλλης, Θανάσης Βέγγος, Άννα Μαντζουράνη, Νίκος Φέρμας και Νίκος Ξανθόπουλος.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βέγγος με τον Μανέλλη και τον Φέρμα στο τραίνο
Ο Θανάσης Βέγγος με τον Φραγκίσκο Μανέλλη

Δύο επαρχιώτες, ο Μήτρος (Θανάσης Βέγγος) και ο Μητρούσης (Φραγκίσκος Μανέλλης) αποφασίζουν να πάνε στην Αθήνα αναζητώντας δουλειά και ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με το τρένο θα πέσουν σε μια σπείρα που ασχολείται με παράνομο εμπόριο κλεμμένων ρολογιών. Ο αρχηγός της σπείρας, ο Ανέστης (Νίκος Φέρμας), θέλοντας να αποφύγει τον έλεγχο από την αστυνομία θα δώσει τη βαλίτσα με τα κλεμμένα ρολόγια στον Μήτρο και τον Μητρούση, υποσχόμενος να τους βρει δουλειά, αν την παραδώσουν στο μέρος που θα τους πει. Κατεβαίνοντας από το τρένο, όμως, οι δυο γκαφατζήδες και κουβαλώντας συνεχώς την βαλίτσα, θα μπλέξουν σε διάφορες κατάστασεις. Όταν παραδώσουν σε λάθος άνθρωπο τα κλεμμένα ρολόγια, και πιστεύοντας ότι ο Ανέστης θα τους βρει μια καλή δουλειά, κάνουν τα πάντα για να τα ξαναπάρουν πίσω, αλλά οι γκάφες που διαπράττουν μπερδεύουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση.Τελικά, θα πέσουν στα χέρια της αστυνομίας, αλλα χάρη στην αδεξιότητά τους θα τη βοηθήσουν να συλλάβει τον Ανέστη με τη συμμορία του και αυτοί θα γλιτώσουν χωρίς να έχουν επιπτώσεις.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καστ συμπληρώνουν με μικρούς ρόλους οι ηθοποιοί:

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 5 Δεκεμβρίου 1960 στις κινηματογραφικές αίθουσες Ίρις, Κοσμοπόλιτ στην Αθήνα, ενώ ξεκίνησε και η προβολή της στο Παλλάς του Πειραιά.[3] Προβλήθηκε τη σεζόν 1960-1961 και έκοψε 16.474 εισιτήρια και ήρθε στην 29η θέση σε 58 ταινίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. nm0851101.
  2. «Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα». karagiannis-karatzopoulos.com. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2020. 
  3. «Ο ΜΗΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ » (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 4 Δεκεμβρίου 1960. σελ. 4η. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]