Τάφος του Μεκετρέ στις Θήβες Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τάφος του Μεκετρέ
TT280.jpg
Είδοςτάφος
Γεωγραφικές συντεταγμένες25°44′0″N 32°36′0″E
ΧώραΑίγυπτος
Commons page Πολυμέσα

Ο Τάφος του Μεκετρέ στις Θήβες της Αιγύπτου (TT280) βρίσκεται στην πλαγιά ενός υψώματος, λαξευμένος στον βράχο, πίσω από τον λόφο που σήμερα είναι γνωστός ως Σεΐχ Αμπντ ελ Κούρνα στην περιοχή Ντέιρ ελ-Μπαχάρι της Νεκρόπολης των Θηβών. Ο Μεκετρέ ήταν ένας αρχαίος Αιγύπτιος ευγενής, που υπηρέτησε ως Θησαυροφύλακας και Ανώτατος Επιστάτης του Βασιλικού Οίκου κατά την περίοδο του Μέσου Βασιλείου, επί ηγεμονίας των φαραώ Μεντουχοτέπ Β' και Μεντουχοτέπ Γ΄ της 11ης Δυναστείας.[1]

Ανακάλυψη και ανασκαφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομοίωμα ταφικής λέμβου με κωπηλάτες. Ένα άγαλμα του Μεκετρέ βρίσκεται κάτω από το σκίαστρο και ο γιος του Μεκετρέ το συνοδεύει. Απεικονίζεται το προσκυνηματικό ταξίδι στην Άβυδο. Είναι κατασκευασμένο από ξύλο επιχρισμένο με γυψοκονίαμα και επιχρωματισμένο.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε και ερευνήθηκε σε μικρή έκταση το 1895 και 1902 από τους Αιγυπτιολόγους Ζορζ Νταρεσί και Mοντ αντίστοιχα. Συλήθηκε κατά την αρχαιότητα στο μεγαλύτερο μέρος του. Όταν ο αρχαιολόγος Ουίνλοκ ανέλαβε να τον ανασκάψει συστηματικά για το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης το 1920,[2] έφερε στην επιφάνεια έναν χώρο ο οποίος είχε ευτυχώς διαφύγει της προσοχής των τυμβωρύχων και στο εσωτερικό του ανακάλυψε διαφόρων ειδών ξύλινα ομοιώματα.[3] Τα oμοιώματα αυτά παριστάνουν κυρίως καθημερινές σκηνές που σχετίζονται με τη ζωή του επιστάτη Μεκετρέ.[4]

Τα ομοιώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τάφος περιείχε μεγάλο αριθμό ομοιωμάτων, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είναι ταφικές λέμβοι. Σήμερα, τα ομοιώματα που βρέθηκαν στον τάφο του Μεκετρέ, βρίσκονται σε διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Μουσείο του Καΐρου: Δύο βάρκες με ψαράδες και δίχτυ σε σκηνή αλιείας, λέμβος με κωπηλάτες και τον Μεκετρέ με τον γιο του Αντέφ κάτω από σκίαστρο, λέμβος με τον Μεκετρέ (ή άγαλμα του Μεκετρέ) κάτω από σκίαστρο, προετοιμασία φαγητού, ιστιοφόρο σκάφος, οικία με κήπο, ξυλουργείο, υφαντουργείο, ο Μεκετρέ επιβλέπει την καταγραφή ζώων, σκηνές προσφορών.[5]

Ξύλινο ομοίωμα από τον τάφο του Μεκετρέ που παριστάνει τον ίδιο, κάτω ένα υπόστεγο με τους γραφείς του, να επιβλέπει την καταμέτρηση ζώων.

Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης: Λέμβος με κωπηλάτες, μουσικούς και προετοιμασία φαγητού, λέμβοι με κωπηλάτες, λέμβος με τον Μεκετρέ και τον γιό του Αντέφ κάτω από σκίαστρο, σκηνή με αλιείς που καμακώνουν ψάρι, πομπή προσφορών δύο γυναικών και δύο ανδρών, γυναίκα (ή η θεά Ίσις) που μεταφέρει προσφορές, στάβλος με βοειδή, σφαγείο ζώων, σιταποθήκη, ζυθοποιείο και αρτοποιείο, ιερό ή οικία με κήπο. [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Roehrig, Catherine H. “Life along the Nile: Three Egyptians of Ancient Thebes.” The Metropolitan Museum of Art Bulletin, vol. 60, no. 1, 2002, pp. 1–56. JSTOR, www.jstor.org/stable/3258908.
  2. Winlock, Herbert Eustis (1955). "Models of daily life in ancient Egypt : from the tomb of Meket-Rēʻ at Thebes". Cambridge : Published for the Metropolitan Museum of Art by Harvard University Press. Digital collections of Metropolitan Museum.
  3. ^ Spaull, C. H. S. The Journal of Egyptian Archaeology, vol. 42, 1956, pp. 124–125. JSTOR, www.jstor.org/stable/3855141.
  4. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης, Οι τάφοι του Μεκετρέ και του Wah.
  5. Porter and Moss, Topographical Bibliography: The Theban Necropolis, pg 47-49
  6. Porter and Moss, Topographical Bibliography: The Theban Necropolis, pg 47-49