Κατάλογος τάφων Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχαίες Θήβες και η Νεκρόπολή της

Η λίστα "ΜΜΑ" αναφέρεται στους τάφους οι οποίοι ανασκάφηκαν από τον αρχαιολόγο Χέρμπερτ Ιούστις Ουίνλοκ και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, στις αρχές του 20ου αιώνα, στη Νεκρόπολη των Θηβών Αιγύπτου. Έχουν την ονομασία "ΜΜΑ" από τα αρχικά του Μουσείου (Metropolitan Museum of Art) που συνοδεύεται από έναν αύξοντα αριθμό. Ορισμένοι τάφοι έχουν παράλληλα την αρίθμηση από την λίστα "ΤΤ" η οποία αναφέρεται στους τάφους που βρέθηκαν στη Θηβαϊκή Νεκρόπολη (Theban Tombs). Ορισμένοι τάφοι της λίστας ΜΜΑ έχουν ονομαστεί και βάσει της λίστας ΤΤ, ωστόσο δεν έχουν αντιστοιχιστεί όλοι οι τάφοι ΜΜΑ με την λίστα TT.

Ονομασία

ΜΜΑ

Ονομασία

ΤΤ

Ιδιοκτήτης (-ες) Θέση Χρονολογική Περίοδος
ΜΜΑ 31 TT319 Νεφερού Β' (Neferu II)[1], Βασιλική σύζυγος του Μεντουχοτέπ Β' Ντέιρ ελ-Μπαχάρι Μεντουχοτέπ Β΄, 11η Δυναστεία
ΜΜΑ 56 Ankhshepenwepet[1], ακόλουθος του Άμωνα Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 25η Δυναστεία
ΜΜΑ 57 Khamhor[1], προφήτης και άρχοντας των Θηβών Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 26η Δυναστεία
MMA 59[2] Χενουταουί (Hennutawy F), Ακόλουθος (αοιδός) του Άμωνα Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 21η Δυναστεία
ΜΜΑ 60[1][3]
  • Djedmutesankh - Chief of the Harim of Amun
  • Henuttawy B - Daughter of Pinedjem I
  • Henuttawy C - Chief of the Harim of Amun, Flutist of Mut, and God's Mother of Khonsu
  • Menkheperre C - God's Father, Priest of Amun-Re
  • Nesenaset - Chantress of Amun
  • Tiye - Chantress of Amun
Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 18η Δυναστεία,

21η Δυναστεία

ΜΜΑ 65 ΤΤ358
  • Nauny (ή Nany), πριγκίπισσα, έφερε τους τίτλους: "Kόρη του βασιλιά, από το σώμα του", "Αοιδός του Άμωνα", "Κυρία του Οίκου". Ήταν κόρη του Πινετζέμ Α' (Pinedjem I), ανώτατου ιερέα και μετέπειτα φαραώ της 21ης δυναστείας.
Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 18η Δυναστεία,

21η Δυναστεία

ΜΜΑ 505 ΤΤ310 Nameless, possibly Meketre?, Chancellor of the King of Lower Egypt Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 11η Δυναστεία
ΜΜΑ 506 Άγνωστος Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 12η Δυναστεία
ΜΜΑ 507[4][5] Τάφος των Στρατιωτών Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 11η Δυναστεία12η Δυναστεία)
ΜΜΑ 508 TT311 Χετί, θησαυροφύλακας του Ιντέφ Γ' Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 11η Δυναστεία
ΜΜΑ 509[6] ΤΤ312 Ντέιρ ελ-Μπαχάρι
ΜΜΑ 509a[6] Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 11η Δυναστεία
MMA 510[6] ΤΤ313 Χενενού (Henenu), ανώτατος αξιωματούχος του Μεντουχοτέπ Β', είχε τον τίτλο του "Μεγάλου επιστάτη του Οίκου" Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 11η Δυναστεία
MMA 511 Ντέιρ ελ-Μπαχάρι
MMA 513 Ντέιρ ελ-Μπαχάρι
MMA 514 Ντέιρ ελ-Μπαχάρι
MMA 516[6] ΤΤ315 Ipi, Governor of the town and Vizier, Judge Ντέιρ ελ-Μπαχάρι 11η Δυναστεία
MMA 517[6] ΤΤ240 Μερού (Meru), ανώτατος αξιωματούχος του Μεντουχοτέπ Β'. Είχε τον τίτλο του "Επιστάτη της βασιλικής σφραγίδας" και του "Επιτηρητή της Ανατολικής Ερήμου και των Οάσεων". Ελ-Ασασίφ 11η Δυναστεία
MMA 518 Ντέιρ ελ-Μπαχάρι
MMA 521 Ντέιρ ελ-Μπαχάρι
MMA 729
  • Ρενεφέρ, (Θάλαμος Α), σύζυγος του Νεφερκαουέτ
  • Μπάκι (Γ) (Ανατολικός θάλαμος), σύζυγος της Ρούγιου, κόρης του Νεφερκαουέτ
  • Αμενεμχάτ (Ανατολικός θάλαμος), γιος του Νεφερκαουέτ
  • Ρούγιου (IV) (Ανατολικός θάλαμος), κόρη του Νεφερκαουέτ
Ελ-Ασασίφ 18η Δυναστεία, Τούθμωσις Α΄ - Τούθμωσις Γ΄
MMA 801 Ντέιρ ελ-Μπαχάρι
MMA 807 Σεΐχ Αμπντ Ελ-Κούρνα
MMA 808 Σεΐχ Αμπντ Ελ-Κούρνα
MMA 812 Ελ-Ασασίφ
MMA 813 Ελ-Ασασίφ
MMA 816 Ελ-Ασασίφ
MMA 817 Ελ-Ασασίφ
MMA 818 Ελ-Ασασίφ
MMA 819 Ελ-Ασασίφ
MMA 820 Ελ-Ασασίφ
ΜΜΑ 821 Ελ-Ασασίφ
MMA 824 Ελ-Ασασίφ
MMA 825 Ελ-Ασασίφ
MMA 830 Ελ-Κόκκα διάφορες
MMA 832 Ελ-Κόκκα 22η Δυναστεία
MMA 834 Ελ-Κόκκα 18η Δυναστεία
MMA 839 Ελ-Ασασίφ 11η Δυναστεία
MMA 840 Ελ-Ασασίφ 12η - 17η Δυναστεία
MMA 850 Σεΐχ Αμπντ Ελ-Κούρνα 11η Δυναστεία
ΜΜΑ 1021 Αμενεμχάτ (Q)[7], γιός του βασιλιά Ελ-Ασασίφ 18η Δυναστεία
MMA 1101 TT280 Μεκετρέ, ανώτατος αξιωματούχος Σεΐχ Αμπντ Ελ-Κούρνα 11η Δυναστεία
MMA 1102 TT22 Σεΐχ Αμπντ Ελ-Κούρνα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Herbert Eustis Winlock, The Metropolitan Museum of Art Bulletin, New Series, Vol. 19, No. 12, THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART: THE EGYPTIAN EXPEDITION 1923-1924, (December 1924), pp. 5-33
  2. Βικιπαίδεια, Μινμόζε (επιστάτης σιτοβολώνων)
  3. Elena Pischikova, Julia Budka, Kenneth Griffin, Thebes in the First Millennium BC, Cambridge Scholars Publishing, 2014, pp 39-41,46, 47, 51
  4. Herbert Eustis Winlock, The slain soldiers of Neb-hep-et-Rē'Mentu-hotpe, The Metropolitan Museum Digital collections.
  5. Carola Vogel, Fallen Heroes?: Winlock's 'Slain Soldiers' Reconsidered, The Journal of Egyptian Archaeology, Vol. 89 (2003), pp. 239-245
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Elena Pischikova, Reliefs from the Tomb of the Vizier Nespakashuty: Reconstruction, Iconography, and Style, Metropolitan Museum Journal, Vol. 33 (1998), pp. 57-101
  7. Salima Ikram, A Re-Analysis of Part of Prince Amenemhat Q's Eternal Menu, Journal of the American Research Center in Egypt, Vol. 48 (2012), pp. 119-135